«Ήταν μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Έπρεπε να μπω στο λιμάνι της Λαμπεντούζα, διότι, διαφορετικά, κάποιοι από τους μετανάστες θα μπορούσαν και να αυτοκτονήσουν». Αυτό δήλωσε, μέσω του δικηγόρου της, η γερμανίδα καπετάνιος του Sea Watch 3 Kαρόλα Ρακέτε. Μέχρι την Τρίτη η ιταλική δικαιοσύνη θα πρέπει να επικυρώσει (ή να αναθεωρήσει) τον κατ’ οίκον περιορισμό της. Προς το παρόν βρίσκεται σε διαμέρισμα της Λαμπεντούζα και αναμένεται να μεταβεί στην Σικελία για νέα ανάκριση.
«Αν τελικά δεν καταδικαστεί, επιβάλλεται να απελαθεί άμεσα», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών και γραμματέας της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι. Η Ρακέτε πάντως ζήτησε συγγνώμη από τα μέλη της ιταλικής οικονομικής αστυνομίας για το ότι κατά την είσοδο του σκάφους της στο λιμάνι συγκρούσθηκε με ταχύπλοό τους.
Ήταν σε κρίσιμη κατάσταση οι πρόσφυγες;
Στην κρίση της δικαιοσύνης πολλά αναμένεται να εξαρτηθούν από το αν θεωρηθεί ότι οι μετανάστες ήταν όντως σε κρίσιμη κατάσταση, μετά από δυο εβδομάδες παραμονής στο Sea Watch 3. Στο μεταξύ, διαρρέει ότι η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε -ο οποίος σημειωτέον απέφυγε τις δηλώσεις- σκέφτεται να υιοθετήσει ακόμη αυστηρότερα μέτρα κατά της λαθρομετανάστευσης. H Λέγκα, φυσικά, πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση ενώ τα Πέντε Αστέρια επισήμως ζητούν «να αποφεύγονται κάποιες απαράδεκτες ακρότητες». Η δήλωση αναφέρεται εμμέσως σε μερίδα πολιτών που είχαν συγκεντρωθεί στο λιμάνι της Λαμπεντούζα και προπηλάκισαν με χυδαίες εκφράσεις την γερμανίδα καπετάνιο κατά την αποβίβασή της από το πλοίο.
Το δε Βατικανό και διαμέσου του πρωθυπουργού του Πιέτρο Παρολίν σχολιάζει με νόημα: «Οι ανθρώπινες ζωές πρέπει πάντα να σώζονται, πάση θυσία. Αυτός είναι ο πολικός μας αστέρας, το κύριο σημείο αναφοράς μας. Όλα τα υπόλοιπα, πρέπει να θεωρηθούν δευτερεύουσας σημασίας».
Εν τω μεταξύ πάνω από 140.000 ευρώ είχαν συγκεντρωθεί μέχρι το πρωί της Κυριακής στη Γερμανία σε δωρεές για τα δικαστικά έξοδα της πλοιάρχου, έπειτα από σχετική έκκληση που απηύθυναν δυο γνωστοί γερμανοί τηλεπαρουσιαστές. Σε περίπτωση καταδίκης της η κυβερνήτης του πλοίου μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με ποινή πολυετούς φυλάκισης.
Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη