Το απόγευμα της Δευτέρας κρίνεται από τους δικαστές της πόλης του Αγκριτζέντο της Σικελίας, η τύχη της ακτιβίστριας καπετάνισσας του Sea Watch 3, η οποία αντιμετωπίζει έως και 10ετή φυλάκιση αν καταδικαστεί.
Η Κάρολα Ρακέτε, η 31χρονη ακτιβίστρια πλοίαρχος του γερμανικού σκάφους διάσωσης συνελήφθη μετά την απόφαση της να παρακούσει τον ιταλό υπουργό Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι και να αποβιβάσει 40 πρόσφυγες, έπειτα από εβδομάδες παραμονής του σκάφους μεσοπέλαγα.
Περισσότερα από ένα εκατομμύριο ευρώ έχουν συγκεντρωθεί για την απελευθέρωση της Ρακέτε, η οποία έγινε σύμβολο αντίστασης στην αντιμεταναστευτική πολιτική του Σαλβίνι, ο οποίος χαρακτήρισε την ανυπακοή της στην εντολή απαγόρευσης ως «πράξη πολέμου».
Δύο προσωπικότητες της γερμανικής τηλεόρασης, ο Jan Böhmermann και ο Klaas Heufer-Umlauf, ξεκίνησαν το Σάββατο – αμέσως μετά τη σύλληψη της Ράκετε – διαδικτυακό έρανο για τη νομική υπεράσπισή της και εκστρατεία για την απελευθέρωσή της.
«Εκείνοι που σώζουν ζωές δεν είναι εγκληματίες» έγραψαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το ποσό που έχει συγκεντρωθεί έως τώρα, ξεπερνά τα 750.000 € (850.000 δολάρια).
Επίσης, σε ιταλική σελίδα στο Facebook έχουν συγκεντρωθεί περίπου 400.000 ευρώ για τα πιθανά δικαστικά έξοδα της πλοιάρχου στην Ιταλία.
Αντιδράσεις από τη Γερμανία
Η σύλληψη της Ρακέτε έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στον πολιτικό κόσμο της Γερμανίας.
«Μπορεί να υπάρχουν ιταλικοί κανόνες σχετικά με το πότε μπορεί ένα πλοίο να πλησιάσει ένα λιμάνι. Μόνο που η Ιταλία δεν είναι οποιοδήποτε κράτος. Η Ιταλία είναι στο κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι ιδρυτικό μέλος της. Και γι’ αυτό μπορούμε να περιμένουμε από μια χώρα όπως η Ιταλία ότι θα συμπεριφερθεί διαφορετικά», δήλωσε ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ σε συνέντευξή του στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF και τόνισε ότι «όποιος σώζει ανθρώπους, δεν μπορεί να θεωρείται εγκληματίας».
Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ δήλωσε ότι το Βερολίνο πιέζει για ευρωπαϊκή λύση στο θέμα των διασωθέντων στη Μεσόγειο, υπογραμμίζοντας ότι αυτό πρέπει να γίνει άμεσα και ότι τόσο για την γερμανική κυβέρνηση όσο και για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι σημαντικό η αλληλεγγύη να επιδεικνύεται από την ευρύτερη δυνατή συμμαχία ευρωπαϊκών κρατών.
Ο υπουργός Αναπτυξιακής Βοήθειας και Εξωτερικών Σχέσεων Γκερντ Μιούλερ δήλωσε ότι αναμένει άμεση αντίδραση από την ΕΕ και σε ό,τι αφορά την πλοίαρχο του σκάφους Καρόλα Ρακέτε, τόνισε ότι ενήργησε σε κατάσταση απόλυτης έκτακτης ανάγκης γι’ αυτό και πρέπει να αφεθεί άμεσα ελεύθερη.
«Πρέπει να βρούμε μια κοινή ευρωπαϊκή λύση για τους πρόσφυγες»
Με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα αναφέρθηκε στον ιταλό υπουργό Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι ο ευρωπαίος Επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ: «Δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, αλλά για την ανάγκη να βρούμε επιτέλους μια κοινή ευρωπαϊκή λύση για τους πρόσφυγες. Οι αξιολογήσεις του Σαλβίνι μου είναι αδιάφορες.
»Ως ευρωπαίος πολίτης έχω απόλυτη κατανόηση γι’ αυτή τη γυναίκα, η οποία θεωρώ ότι συμπεριφέρθηκε γενναία. Και έχω εμπιστοσύνη στην ιταλική Δικαιοσύνη», δήλωσε.
«Το πραγματικό σκάνδαλο είναι οι πνιγμοί στην Μεσόγειο, οι νόμιμες οδοί μετανάστευσης που απουσιάζουν και ο ελλιπής μηχανισμός κατανομής προσφύγων στην Ευρώπη», δήλωσε ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ.
Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε σήμερα πως πρέπει να απελευθερωθεί η πλοίαρχος του πλοίου ανθρωπιστικών επιχειρήσεων Sea-Watch, η Καρόλα Ρακέτε, η οποία συνελήφθη στην Ιταλία επειδή εισήλθε σε λιμάνι χωρίς άδεια για να αποβιβάσει μετανάστες.
«Κατά την άποψή μας, μια δικαστική διαδικασία δεν μπορεί να καταλήξει παρά στην απελευθέρωση της Καρόλα Ρακέτε», ανέφερε ο Μάας σε μήνυμά του στο Twitter. «Αντιτασσόμαστε στην ποινικοποίηση των θαλάσσιων διασώσεων», πρόσθεσε.
Κάρολα Ρακέτε: Ήταν μια ενέργεια ανυπακοής
Από πλευράς της η πλοίαρχος του γερμανικού σκάφους διάσωσης Sea Watch 3 υπερασπίστηκε την απόφασή της να αψηφίσει τις ιταλικές αρχές και να δέσει στο λιμάνι της Λαμπεντούζα.
«Η κατάσταση ήταν απελπιστική και ο στόχος μου ήταν απλώς να μεταφέρω στη στεριά εξουθενωμένους και απελπισμένους ανθρώπους», ανέφερε η 31χρονη Γερμανίδα σε ανακοίνωσή της μέσω του δικηγόρου της στο σημερινό φύλλο της ιταλικής εφημερίδας Corriere della Sera.
«Φοβόμουν», λέει διευκρινίζοντας ότι αυτό που φοβόταν ήταν τυχόν αυτοκτονίες πάνω στο πλοίο δεδομένου ότι οι μετανάστες βρίσκονταν πάνω από δύο εβδομάδες εκεί μετά την διάσωσή τους στη Μεσόγειο.
Στη συνέντευξή της στην ιταλική εφημερίδα η Ρακέτε εξηγεί ότι δεν εμβόλισε σκοπίμως το ταχύπλοο, αλλά έκανε λάθος εκτίμηση ως προς την απόσταση του σκάφους της από την αποβάθρα. Προσθέτει εξάλλου ότι είχε ενημερώσει τις λιμενικές αρχές ότι πλησιάζει και ότι δεν είχε αντιληφθεί πόσο κοντά βρισκόταν το ταχύπλοο. «Δεν ήταν μια βίαιη ενέργεια, αλλά μια ενέργεια ανυπακοής», λέει εξηγώντας γιατί δεν σταμάτησε όταν κλήθηκε από τις αρχές.
Ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι είπε ότι οι ενέργειές της εξέθεσαν σε κίνδυνο τις ζωές των αστυνομικών και κατέστησαν σαφές ότι η Ιταλία αντιμετωπίζει «εγκληματίες». Ο γερμανός ΥΠΕΚ Χάικο Μάας και άλλοι πολιτικοί άσκησαν σφοδρή κριτική εις βάρος της σύλληψής της.
O πατέρας της Καρόλα, ο Έκεχαρτ Ρακέτε, δήλωσε στην εφημερίδα ότι δεν θεωρεί πως η κόρη του έκανε κάτι κακό. «Η Καρόλα δεν είναι παρορμητική. Πάντα ξέρει τι κάνει και είναι μια δυνατή γυναίκα». Ο ίδιος είπε ακόμη ότι η κόρη του γνώριζε που πάει να εμπλακεί πριν ελλιμενιστεί στην Λαμπεντούζα. «Αυτό που συνέβη δεν αποτελεί έκπληξη. Είμαι βέβαιος ότι γνώριζε τις συνέπειες που θα αντιμετώπιζε».