Ποια πρέπει να είναι η θέση της Γυναίκας στα κέντρα λήψης αποφάσεων και ποιες πρωτοβουλίες θα πάρετε αν είστε στο εθνικό Κοινοβούλιο για την καλύτερη και δικαιότερη συμμετοχή της Γυναίκας σε όλο το εύρος της ζωής;
Γεωργία Μπόκα, ΝΔ, Αιτωλοακαρνανία
Πλήρης ισότητα σε όλους τους τομείς
Παρά το γεγονός ότι το ποσοστό συµµετοχής των γυναικών στις υψηλόβαθµες θέσεις στην Ελλάδα αυξάνεται κάθε χρόνο, παραμένουν µεταξύ των δύο φύλων μεγάλα χάσµατα σε τοµείς-κλειδιά. Στηριζόμενη σε μια σειρά από αναχρονιστικές, συντηρητικές νοοτροπίες, πρακτικές, αλλά και προκαταλήψεις η ανισότητα παραμένει και η γυναίκα είναι θύμα πατροπαράδοτων δομών σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία. Οι γυναίκες πρέπει να συμμετέχουν με πλήρη ισότητα σε όλους τους επιμέρους τομείς της δημόσιας σφαίρας και σε όλες τις βαθμίδες είτε αυτό λέγεται εργασία είτε πολιτική. Η ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων αποτελεί προϋπόθεση για την επίτευξη ουσιαστική ισότητας μεταξύ των δύο φύλων. Για την εξάλειψη των διακρίσεων και την ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στα κοινά απαιτούνται θέληση και ολοκληρωμένες και συντονισμένες προτάσεις με συναίνεση και συνεννόηση όλων των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων. Θα αγωνιστώ για μια ισότιμη συμμετοχή των δύο φύλων για μια ίση κοινωνικοποίηση του άνδρα και της γυναίκας η οποία πρέπει να ξεκινά από το σχολείο, την οικογένεια και να καταλήγει στην πολιτική. Ο βασικός μου στόχος όμως είναι η εξάλειψη της βίας σε όλες της τις μορφές (σωματική, ψυχολογική, οικονομική, σεξουαλική βία).
Όλγα Νάσση, ΣΥΡΙΖΑ, Ιωάννινα
Η ποσόστωση να πάει στο 50%
Η συμμετοχή των γυναικών στο κοινωνικό οικονομικό γίγνεσθαι έχει σίγουρα βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια αλλά όταν μιλάμε για κομβικές θέσεις αλλάζει και μειώνεται το ποσοστό τους. Αυτό περνά μέσα από μεγαλύτερη εκπροσώπηση των γυναικών, για παράδειγμα το Ευρωκοινοβούλιο αποτελείται σε ποσοστό 39% από γυναίκες και στο ελληνικό Κοινοβούλιο είναι μόνο 18,3%. Στη χώρα μας η υποχρεωτική συμμετοχή των γυναικών στα ψηφοδέλτια να θεσμοθετηθεί στο 50% από το 40% που είναι μέχρι σήμερα, το οποίο πραγματοποιήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Καλό θα ήταν όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες της ΕΕ να παρθούν μέτρα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον ψηφοφόρο στο να ψηφίζει και τα δύο φύλα, ούτως ώστε να δημιουργηθεί εκείνο το πολιτιστικό κλίμα που να ευνοεί την ιδέα ότι η ανανέωση που χρειάζονται οι θεσμοί μπορεί να περάσει από μια ισότιμη εκπροσώπηση των δύο φύλων. Μήπως ήρθε η ώρα να μην αφήνουμε τις γυναίκες έξω από τα κέντρα λήψης αποφάσεων; Χρειάζεται μια περαιτέρω εμπέδωση αυτών των θεμάτων, προκειμένου να απαλειφθούν αντιλήψεις απαρχαιωμένες αλλά ριζωμένες στην ελληνική κοινωνία.
Ζέφη Δημαδάμα, Κίνημα Αλλαγής, Α’ Αθήνας
Απαιτείται αλλαγή στις αντιλήψεις
Παρούσα! Αυτή πρέπει να είναι η θέση της γυναίκας στα κέντρα λήψης αποφάσεων! Τα υποστηρικτικά, «διορθωτικά μέτρα», όπως οι ποσοστώσεις συνεχίζουν να είναι απαραίτητα. Οι πολιτικές θα πρέπει να στοχεύουν στη βελτίωση της υπάρχουσας νομοθεσίας και εφαρμογής τους, αλλά κυρίως απαιτείται η αλλαγή των αντιλήψεων, όπου ακόμα και στις αναπτυγμένες χώρες η συμμετοχή των γυναικών στη διακυβέρνηση και στις υψηλές διοικητικές θέσεις είναι υποβαθμισμένη. Η θέση των γυναικών στην εργασία είναι κρίσιμο ζήτημα και συνδέεται με τις δυνατότητες της εξέλιξής τους και της συμμετοχής τους στις ανώτατες και ανώτερες διοικητικές βαθμίδες. Οι γυναίκες εργαζόμενες απασχολούνται – στην πλειονότητά τους – στα παραδοσιακά «γυναικεία»επαγγέλματα, με «οροφή» στην ανέλιξη αλλά και στις απολαβές τους. Είναι αναγκαίο επομένως οι γυναίκες να μπορούν να έχουν ίσες ευκαιρίες με τους άνδρες συναδέρφους τους στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία και καριέρα. Ταυτόχρονα χρειάζεται ένα ισχυρό προστατευτικό πλέγμα για κάθε εργαζόμενο γονιό που αποκτά παιδιά, ώστε να μπορεί να αναλάβει την ανατροφή τους στα πρώτα στάδια της ζωής τους και να επανέλθει στην εργασία του/της με τους ίδιους όρους που αποχώρησε.
Χριστίνα Σκαλούμπακα, ΚΚΕ, Βόρειος Τομέας Αθήνας
Αντίπαλος τα μονοπώλια
ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, όλα τα κόμματα που υπηρετούν τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, προβάλλουν τη συμμετοχή των γυναικών στα ΚΛΑ ως μέτρο για την καταπολέμηση των διακρίσεων σε βάρος της γυναίκας. Ομως στη Βουλή, στην Ευρωβουλή, στην αυτοδιοίκηση έχουν αναδειχθεί γυναίκες που έχουν προωθήσει αντεργατικά μέτρα, μέτρα που τσάκισαν τα δικαιώματα των γυναικών του καθημερινού μόχθου και των οικογενειών τους. Το ΚΚΕ λέει ξεκάθαρα ότι αυτό που έχει σημασία είναι ποια πολιτική υπηρετούν, τίνος συμφέροντα εξυπηρετούν οι γυναίκες στα κέντρα λήψης αποφάσεων: Τις ανάγκες των γυναικών των λαϊκών στρωμάτων ή τα μεγάλα συμφέροντα και τις αποφάσεις των κυβερνήσεων; Μόνο το ΚΚΕ στηρίζει την ανάδειξη μισθωτών, άνεργων, αυτοαπασχολουμένων γυναικών στους θεσμούς, όπως είναι η Βουλή, για να υπηρετήσουν πραγματικά τα εργατικά – λαϊκά συμφέροντα. Κατά πρώτο λόγο βεβαίως στηρίζει τη μαζική τους συμμετοχή στο εργατικό κίνημα, στο ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα και στα όργανά του. Αυτή η συμμετοχή μπορεί να δυναμώσει τους λαϊκούς αγώνες ενάντια στον πραγματικό αντίπαλο των δικαιωμάτων των γυναικών, δηλαδή τα μονοπώλια και την εξουσία τους. Ενα πιο ισχυρό ΚΚΕ την επόμενη μέρα σημαίνει ότι από καλύτερες θέσεις θα παλεύει και στη Βουλή για την πραγματική ανακούφιση των γυναικών των λαϊκών στρωμάτων.
Ευαγγελία (Εύα) Αμπάζη, ΜέΡΑ25, Α’ Αθήνας
Τα πρότυπα και οι προκαταλήψεις
Αν και έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στη συμμετοχή και εκπροσώπηση των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων, εν τούτοις υπολείπεται αναφορικά με την επίτευξη της ίσης εκπροσώπησης. Η ύπαρξη προκαταλήψεων, οι αρνητικές αντιδράσεις από το οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον και η κυριαρχία των αντρικών προτύπων και νοοτροπιών στην κουλτούρα της κοινωνίας παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ψυχολογία των γυναικών και παρεμποδίζουν την πρόσβασή τους στα δίκτυα και τους φορείς εξουσίας και κοινωνικής εκπροσώπησης. Για τον λόγο αυτόν, η καταπολέμηση των έμφυλων διακρίσεων θα πρέπει να συνοδεύεται από την προσπάθεια ενθάρρυνσης, δράσης και χειραφέτησης των γυναικών, ώστε να αναδείξουν τις ικανότητές τους οι οποίες καθημερινά αποδεικνύονται από τον ταυτόχρονο χειρισμό πολλών εκφάνσεων της ζωής τους, όπως η εργασία, η μητρότητα, οι σπουδές και οι λοιπές καθημερινές υποχρεώσεις. Με τη συμμετοχή μου στα ψηφοδέλτια του Μέρα25 και σε περίπτωση εκλογής μου, ως γυναίκα, μαχόμενη δικηγόρος και ως μητέρα στόχος μου είναι να συμβάλλω στη δημιουργία συστημάτων καλής διακυβέρνησης που θα ενθαρρύνουν τις γυναίκες να συμμετέχουν ουσιαστικότερα στην πολιτική ζωή και να διεκδικήσουν τα ατομικά και συλλογικά δικαιώματά τους.