Ζούμε μια κλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία. Η κλιμάκωση αυτή, όπως και τα περισσότερα προβλήματα με την Τουρκία, αφορούν στα πετρέλαια που βρίσκονται στον βυθό μας. Οι εντάσεις αυτές απειλούν τον τουρισμό μας, δημιουργούν ανασφάλεια στους πολίτες των ακριτικών περιοχών και μας πιέζουν σε μια πολυδάπανη κούρσα εξοπλισμών. Οικονομία και κοινωνικές δαπάνες πλήττονται εδώ και πολλά χρόνια πηγαίνοντας την κοινωνία μας πίσω και αυξάνοντας το χρέος. Μας υποχρεώνουν επίσης να δενόμαστε στο γεωπολιτικό άρμα άλλων χωρών όπως οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και η Αίγυπτος, κάτι που δεν θα επιλέγαμε αλλιώς να το κάνουμε.
Αλήθεια αξίζει;
Γνωρίζετε ότι η στάση μου είναι ξεκάθαρη στο ζήτημα ήδη από το 2012.
Δεν πρέπει να βάλουμε σε κίνδυνο το περιβάλλον μας γιατί από αυτό εξαρτάται η ζωή όλων μας. Οπως λέει από θεολογικής πλευράς ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο άνθρωπος είναι ο φροντιστής της πλάσης και έχει ευθύνη να την προστατεύει. Οπως θα το έλεγα με τα δικά μου λόγια, όλη η ζωή είναι διασυνδεδεμένη. Οταν καταστρέφουμε το θαλάσσιο περιβάλλον, γκρεμίζουμε και το δικό μας σπίτι και το σπίτι των παιδιών μας.
Ας πούμε ότι και ο Πατριάρχης και οι οικολόγοι είμαστε ρομαντικοί, και αυτά τα επιχειρήματα δεν πιάνουν τόπο σε μια υπερχρεωμένη χώρα, με μια ισοπεδωμένη μεσαία τάξη και φτωχοποιημένη κοινωνία. Ας δούμε την οικονομική πλευρά του θέματος.
Τι θα κερδίσουμε από τις εξορύξεις; Λίγα. Το χαρτζιλίκι. Τη μερίδα του λέοντος θα πάρουν οι πολυεθνικές του πετρελαίου.
Τι θα μας μείνει από αυτό το χαρτζιλίκι; Τίποτα. Θα πρέπει να δαπανήσουμε περισσότερα δισεκατομμύρια στην άμυνα ενώ ένα ατύχημα στις κλειστές μας θάλασσες θα κοστίσει αρκετά δισεκατομμύρια στον τουρισμό μας, στην απασχόληση, στα ασφαλιστικά μας ταμεία και θα μας βάλει βαθύτερα στα Μνημόνια.
Είτε είμαστε ρομαντικοί και πιστεύουμε στην αξία της ζωής στον πλανήτη, είτε είμαστε πραγματιστές και πιστεύουμε στον οικονομικό ορθολογισμό, θα πρέπει να σταματήσουμε τις εξορύξεις σε θάλασσα και στεριά. Ομως λέμε στο ΜέΡΑ25, να μείνουν τα πετρέλαια και το φυσικό αέριο στον βυθό και στο υπέδαφος για πάντα.
Αλλες είναι οι τομές που έχει ανάγκη η κοινωνία μας για να ορθοποδήσει. Προτείνουμε μεταξύ άλλων τη μείωση της φορολογίας στο 15% για μικρές επιχειρήσεις, τη μείωση ΦΠΑ στο 15% για αγορές με κάρτα, την κατάργηση της προπληρωμής φόρου, την κατάργηση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και λειτουργούντων επιχειρήσεων και τη δημιουργία μιας «κακής τράπεζας» που θα αναλάβει τα κόκκινα δάνεια μέχρι οι συμπολίτες μας να είναι σε θέση να τα αποπληρώσουν, την κατάργηση ιδιωτικοποιήσεων και μετατροπή ΤΑΙΠΕΔ και Υπερταμείου σε Αναπτυξιακή Τράπεζα που θα χρησιμοποιεί τη δημόσια περιουσία σαν ενέχυρο για να χρηματοδοτεί την ιδιωτική οικονομία, τη συνταγματική κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα του νερού και των δημοσίων αγαθών, την αναδιάρθρωση του χρέους και τον τερματισμό της λιτότητας με διασύνδεση των πλεονασμάτων και της αποπληρωμής του χρέους με την ανάπτυξη, ώστε οι δανειστές μας να γίνουν από εταίροι στη χρεοκοπία, εταίροι στην ανάπτυξη της χώρας.
Αυτές είναι πραγματικές απαντήσεις στη σημερινή κοινωνική και οικονομική κρίση. Οι εξορύξεις είναι ένα επιβλαβές εμπόριο ελπίδας.
Ηρθε η ώρα να σταματήσει.