Ξεκάθαρη νίκη της Νέας Δημοκρατίας, λίγα 24ωρα προτού στηθούν οι κάλπες, βλέπουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης, και βεβαίως και οι δημοσκοπήσεις.
Εκτενείς είναι οι αναφορές στις ελληνικές εκλογές και στον γερμανικό –κι όχι μόνο – τύπο που επιχειρεί να προσεγγίσει την επόμενη ημέρα στην Ελλάδα.
Προσέγγιση των εκλογών της ερχόμενης Κυριακής στην Ελλάδα στα συμφραζόμενα της συμφωνίας των Πρεσπών επιχειρεί η ελβετική Neue Zürcher Zeitung. Υπό τον τίτλο «Εξασθένησε το εθνικιστικό κύμα στην Ελλάδα – στον προεκλογικό αγώνα το Μακεδονικό δεν παίζει κανένα ρόλο», η εφημερίδα αναφέρει μεταξύ άλλων:
«[…] Όταν ενίοτε αναφέρεται στο θέμα, ο προεκλογικός Μητσοτάκης υπόσχεται ότι ως πρωθυπουργός θα μπλοκάρει την ενταξιακή διαδικασία, σε περίπτωση που τα Σκόπια παραβιάσουν τη συμφωνία. Το τέλος του ελληνικού μπλόκου στις προσπάθειες ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ είναι το σημαντικότερο κεκτημένο της επίλυσης του ονοματολογικού. Το ότι ο Μητσοτάκης θα μπορούσε να κάνει όντως πράξη την απειλή του δεν θεωρείται ωστόσο πιθανό. Ακόμη και στα Σκόπια ενδεχόμενη κυβερνητική αλλαγή στην Αθήνα δεν προκαλεί ανησυχία.
Εν τέλει και η Ελλάδα επωφελείται από την επίλυση της -δύσκολα κατανοητής για τρίτους- διαμάχης. Εντός της ΕΕ το κύρος της Ελλάδας στην ΕΕ έχει ενισχυθεί και αυτό το γνωρίζει και ο Μητσοτάκης. Ούτως ή άλλως η διαμαρτυρία του κατά της συμφωνίας είχε μάλλον περισσότερο στρατηγικό χαρακτήρα, προκειμένου να ικανοποιήσει την εθνικιστική-συντηρητική πτέρυγα του κόμματός του. Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι ο πρωθυπουργός Τσίπρας αντιμετώπιζε την προτεινόμενη λύση και ως ελιγμό για να διχάσει τη Νέα Δημοκρατία.
Αυτό όμως δεν έγινε και πλέον το θέμα δεν βρίσκεται στην πρώτη γραμμή […]. Στον προεκλογικό αγώνα κυριαρχούν οικονομικά θέματα. Οι απώλειες εισοδήματος και οι υψηλότατες εισφορές που τα τελευταία χρόνια οδήγησαν σε υποχώρηση της ευημερίας κατά 50% σε συνδυασμό με τη δύσκολη οικονομική κατάσταση εν γένει ήταν τα θέματα που προκαλούσαν όλα τα προηγούμενα χρόνια τη μεγαλύτερη ανησυχία στους πολίτες. Σε περίπτωση που η κυβέρνηση καταψηφιστεί στις 7 Ιουλίου, όπως διαφαίνεται, η βασική αιτία θα είναι το γεγονός ότι παρά το πολυπόθητο τέλος του προγράμματος βοήθειας δεν υπάρχει αισθητή βελτίωση της κατάστασης για τους πολίτες.
Το μακεδονικό παίζει μικρότερο ρόλο. Μπορεί στις Ευρωεκλογές οι απώλειες για τον ΣΥΡΙΖΑ στο βορρά […] να ήταν μεγαλύτερες από τον μέσο όρο των απωλειών στην υπόλοιπη χώρα. Την ίδια ώρα όμως, σύμφωνα με την πολιτικό επιστήμονα Βασιλική Γεωργιάδου, οι πολιτικοί που τάχθηκαν με σθένος κατά των Πρεσπών δεν το εξαργύρωσαν πουθενά στις κάλπες. Μικρό όμως ήταν επίσης το όφελος του ΣΥΡΙΖΑ στις τάξεις των προοδευτικών αριστερών. Το θέμα δεν έκρινε τις εκλογές».
Νοσταλγία Τσίπρα;
«Ενδεχομένως η Ευρώπη να νοσταλγήσει τον Τσίπρα», αναφέρει μακροσκελές άρθρο στην κυριακάτικη Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung που αναφέρει μεταξύ άλλων: «[…] Φαβορί να τον διαδεχθεί είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη συντηρητική Νέα Δημοκρατία. Στους πολιτικούς των υπολοίπων χωρών της Ευρωζώνης αυτό προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία απ΄ όσο παραδέχονται δημοσίως, θέλοντας να αποφύγουν τον κίνδυνο να κατηγορηθούν για έξωθεν παρέμβαση. Μετά από μια δεκαετία περικοπών που υποτίθεται υπαγορεύθηκαν από το εξωτερικό οι Έλληνες αντιδρούν πλέον πολύ αλλεργικά σε έξωθεν συμβουλές. Οι ανησυχίες (των Ευρωπαίων) δεν αφορούν όμως τόσο στο πρόσωπο. Μπορεί ο Μητσοτάκης να ανήκει σε μια από τις παλιές ελληνικές οικογένειες […]. Ωστόσο στο εσωτερικό του κόμματός του ο 51ετών πολιτικός εμφανίζεται ως ο ανανεωτής. […] Την ανανέωση αυτή του κόμματος ωστόσο δεν κατάφερε να την περάσει παντού. Όποιος τον επισκέπτεται στα γραφεία της ΝΔ […] θα συναντήσει πολύ παλιό προσωπικό και το ερώτημα είναι εάν ο Μητσοτάκης θα μπορέσει να επιβληθεί σε εκείνους που υπερασπίζονται το στάτους τους. Εν τέλει το κόμμα του ήταν εκείνο που μεταξύ 2004 και 2009 παραποίησε υπό τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή τα ελληνικά δημοσιονομικά στοιχεία, γεγονός που οδήγησε καταρχήν την Ελλάδα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και στη συνέχεια όλη την ήπειρο σε μια δραματική νομισματική κρίση. Αργότερα ο τότε πρόεδρος Αντώνης Σαμαράς διεξήγε το 2012 προεκλογική εκστρατεία κατά των επιταγών λιτότητας των διεθνών πιστωτών. Μετά τη νίκη του όμως αναγκάστηκε να υποκύψει στις πιέσεις της γερμανίδας καγκελαρίου και των υπόλοιπων Ευρωπαίων.
Ως ένα βαθμό ο Μητσοτάκης το συνεχίζει: στον προεκλογικό αγώνα προανήγγειλε ανοιχτά ότι δεν προτίθεται να ακολουθήσει τον συμπεφωνημένο δρόμο εξυγίανσης […] και ότι θα μειώσει τα φορολογικά βάρη».
Σύμφωνα με την εφημερίδα «[…] οι πιστωτές κατέβασαν ήδη τελευταία τον πήχη των απαιτήσεών τους. Σύμφωνα με ευρωπαϊκούς κύκλους, υπάρχει πλέον η συναντίληψη ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει Ελβετία. Εάν η χώρα προσέγγιζε έστω το επίπεδο των υπολοίπων χωρών της νότιας Ευρώπης αυτό θα ήταν σημαντικό κέρδος. […] Ο οικονομολόγος Αλέξανδρος Κρητικός από το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών πιστεύει επίσης ότι οι πιστωτές θα φανούν διαλλακτικοί έναντι του μελλοντικού πρωθυπουργού, επιτρέποντάς του στο πλαίσιο της υλοποίησης των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων μια βραχυχρόνια απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους».
Reuters
«Οι Συντηρητικοί της αντιπολίτευσης αναμένεται να επικρατήσουν στις εκλογές και να αποσπάσουν την εξουσία από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με όχημα τον θυμό των Ελλήνων για τα συνεχιζόμενα μέτρα λιτότητας», γράφει το πρακτορείο Reuter και προσθέτει:
«Η χώρα οδεύει προς εθνικές εκλογές τρεις μήνες νωρίτερα του προβλεπομένου, μετά την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ από τη Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές.ht
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ήττα θα επαναληφθεί στις 7 Ιουλίου».
BBC
«Γιατί οι απογοητευμένοι νέοι ψηφοφόροι στρέφονται προς τους συντηρητικούς;» εξηγεί το βρετανικό δίκτυο BBC φιλοξενώντας τις απόψεις Ελλήνων πολιτών.
«Όπως πολλοί νέοι Έλληνες, ο Τ. Σταυρίδης σχεδιάζει να φύγει από τη χώρα αφού ολοκληρώσει τις σπουδές του στις Πολιτικές Επιστήμες. «Η οικονομική κρίση έχει διαρκέσει πολύ περισσότερο από ότι περιμέναμε και έχουμε πλέον εξαντληθεί», τονίζει ο 22χρονος νεαρός. Η γενιά του έχει επηρεαστεί σοβαρά από την δεκαετή κρίση. Με ένα ποσοστό ανεργίας που φτάνει στους νέους σχεδόν το 40%, περίπου 350.000-400.000 απόφοιτοι Πανεπιστημίων έχουν μεταναστεύσει από το 2010.
«Οι περισσότεροι από τους φίλους μου σχεδιάζουν επίσης να φύγουν. Οι μισθοί στην Ελλάδα είναι τόσο χαμηλοί και η οικονομική κατάσταση τόσο άσχημη», παραπονιέται ο Σταυρίδης.
Ενόψει των εκλογών της 7ης Ιουλίου, τόσο εκείνος όσο και οι φίλοι του δεν υποστηρίζουν ένα ριζοσπαστικό κόμμα που απευθύνεται στους νέους όπως ο ΣΥΡΙΖΑ.
Στις ευρωεκλογές που έγιναν τον περασμένο μήνα η πλειοψηφία των νέων 17-24 ετών ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία, το παραδοσιακό δηλαδή κεντροδεξιό κόμμα της Ελλάδας, το οποίο όμως θεωρείται ευρέως ως το κόμμα που είναι υπαίτιο για την κρίση που ακόμα τους ταλανίζει.
Ο ηγέτης της Νέας Δημοκρατίας Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος αναμένεται να κερδίσει τις γενικές κοινοβουλευτικές εκλογές, υπόσχεται χαμηλότερους φόρους, περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων υπηρεσιών και επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας με τους πιστωτές της Ελλάδας που θα επέτρεπε την επανεπένδυση περισσότερων χρημάτων στη χώρα. «Η αλήθεια είναι ότι τους κατηγορώ και για την κρίση», παραδέχεται ο κ. Σταυρίδης.
«Πιστεύω όμως ότι ο Μητσοτάκης έχει κάνει πολλές αλλαγές, συμφωνώ με το οικονομικό σχέδιο που έχει αυτό το κόμμα και θεωρώ ότι θα μας βοηθήσει να ξεφύγουμε από αυτή την κατάσταση», σημειώνει.
«Πρέπει να επικεντρωθούμε στον ιδιωτικό τομέα για να έχουμε καλύτερη οικονομία», πιστεύει. «Ο δημόσιος τομέας μας είναι αναποτελεσματικός και νωθρός», προσθέτει.
«Την τελευταία φορά που η οικογένειά μου υποστήριξε κάτι αριστερό, αποδείχθηκε πολύ χειρότερο», υποστηρίζει η 19χρονη Ζωή Μπαμπαόλου, από τη Θεσσαλονίκη που ψήφισε ΝΔ στις ευρωεκλογές. «Φαίνεται καλύτερο να επιστρέψουμε σε κάτι ασφαλέστερο», συμπληρώνει.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε στην εξουσία με τη βοήθεια μιας ισχυρής ρητορικής εναντίον του κατεστημένου, αλλά απογοήτευσε πολλούς υποστηρικτές του, ιδίως από τη στιγμή που αγνόησε τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος σχετικά με το πακέτο λιτότητας της ευρωζώνης.
Η κυρία Μπαμπαόλου, της οποίας ο πατέρας έχασε τη δουλειά του κατά την έναρξη της κρίσης, λέει ότι οι γονείς της αισθάνονται «πολύ απογοητευμένοι και προδομένοι» μετά την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.
Financial Times
«Ανεβαίνει η θερμοκρασία στην Ευρώπη και στο πολιτικό «μέτωπο», γράφουν οι Financial Times και προσθέτουν:
«Η Ελλάδα πηγαίνει σε εκλογές στις 7 Ιουλίου… Πρόκειται για πρόωρες εκλογές, σχεδόν τέσσερις μήνες πριν από τη λήξη της θητείας της αριστερής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον συντηρητικό αρχηγό της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη.
Οι δυο τους συγκρούονται για την οικονομία και τον τρόπο μείωσης των οικονομικών βαρών, καθώς στη χώρα συνεχίζονται σκληρές μεταρρυθμίσεις μετά από περισσότερο από οκτώ χρόνια λιτότητας».
Δημοσκοπήσεις
«Δημοσκόπηση της MRB για την εφημερίδα «Τα Νέα» φέρει τη ΝΔ να προηγείται με περίπου εννέα μονάδες. Η ευρεία επικράτηση της ΝΔ συνοδεύεται και με τη συντριπτική υπεροχή της σχεδόν σε όλα τα πεδία (παράσταση νίκης, εκτίμηση για το άνοιγμα της ψαλίδας κ.ά.). Παράλληλα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται να εισπράττει σημαντικό μέρος και από τη δεξαμενή των αναποφάσιστων. Πρόκειται για ένα σαφές δείγμα ότι η κοινωνική πλειοψηφία όχι μόνον είναι προετοιμασμένη για ένα εκλογικό αποτέλεσμα που θα επισφραγίζει μια πολιτική αλλαγή, αλλά ουσιαστικά προκρίνει ένα νέο μοντέλο διακυβέρνσης με το κλείσιμο του μνημονιακού κύκλου.
Η εικόνα αυτή, που για ένα τμήμα της κοινής γνώμης μεταφράζεται και ως επιστροφή στην κανονικότητα, προκύπτει και μέσα από την στόχευση για μια ισχυρή διακυβέρνηση, μέσα από την επίτευξη αυτοδυναμίας. Σύμφωνα με την έρευνα της MRB, σε όλα τα σενάρια για τη συγκρότηση της επόμενης Βουλής, εάν δηλαδή είναι επτακομματική, εξακομματική ή πεντακομματική, η ΝΔ εξασφαλίζει την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, με τις έδρες της να κλιμακώνονται αντίστοιχα από 155 έως 163.
Δημοσκόπηση Rass για το in.gr
Εξακομματική Βουλή (και πιθανότατα και επτακομματική), διαφορά 9,2 μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και ισχυρό ρεύμα υπέρ του Κινήματος Αλλαγής το οποίο ξεπερνά τα ποσοστά των ευρωεκλογών, δείχνει η δημοσκόπηση της εταιρείας Rass που έγινε για λογαριασμό του in.gr.
Η συλλογή των στοιχείων της έρευνας έγινε την περίοδο από 24 έως 27 Ιουνίου και πλέον γίνεται ξεκάθαρο ότι η νίκη της Νέας Δημοκρατίας είναι δεδομένη ενώ οδεύει και προς την αυτοδυναμία.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κινείται πάνω από τα ποσοστά που πήρε στις ευρωεκλογές ενώ ανεβαίνουν και ο ΣΥΡΙΖΑ (που αντέχει στα επίπεδα του 25%-26%) αλλά και το ΚΙΝΑΛ που είναι σίγουρα τρίτο κόμμα με ποσοστό άνω του 8%.
Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με την εταιρεία Rass, η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 35,4% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 26,2%, διαφορά 9,2 μονάδων δηλαδή. Το Κίνημα Αλλαγής είναι στο 8,7%, μία μονάδα πάνω από τις ευρωεκλογές και ακολουθεί το ΚΚΕ με ποσοστό 6,1%. Την τέταρτη θέση δείχνει να παίρνει η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου με 3,4% αφήνοντας πίσω τη Χρυσή Αυγή που καταγράφει ποσοστό 3,2% και οριακά μπαίνει στη Βουλή.