Υποχώρηση των βάσεων στην πλειονότητα των περιζήτητων και υψηλόβαθμων τμημάτων των ΑΕΙ, δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας.
Οι υποψήφιοι, οι οποίοι τα βρήκαν… μπαστούνια σε μία σειρά μαθημάτων τα οποία αποτελούν «βαρόμετρο» για την εισαγωγή σε πρωτοκλασάτες σχολές, κάνουν τους υπολογισμούς τους καθώς μέχρι τις 15 Ιουλίου θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει ηλεκτρονικά το μηχανογραφικό δελτίο.
Στις φετινές εξετάσεις καταγράφηκαν χαμηλότερα ποσοστά αριστούχων σε 6 από τα 11 μαθήματα των πανελλαδικών εξετάσεων στα οποία διαγωνίστηκαν οι υποψήφιοι.
Ειδικότερα χαμηλότερα ποσοστά αριστούχων καταγράφηκαν στη Βιολογία Γ.Π, στα Αρχαία, τα Λατινικά, στη Φυσική, τη Χημεία και στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας. Στο συγκεκριμένο μάθημα, το οποίο είναι βαρόμετρο για τις σχολές του 4ου επιστημονικού πεδίου (Οικονομίας και Πληροφορικής) η μείωση ήταν εντυπωσιακή καθώς έφτασε το 12,22% έναντι 21,82% πέρυσι.
Οι τάσεις των βάσεων ανά επιστημονικό πεδίο
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οι οποίες βασίζονται στα στατιστικά στοιχεία των βαθμολογικών επιδόσεων καθώς και στον αριθμό των θέσεων ανά τμήμα, φαίνεται πως οι βάσεις εισαγωγής σε αρκετές υψηλόβαθμες σχολές στις οποίες ο ανταγωνισμός χτυπάει «κόκκινο» θα πάρουν… την κατηφορά.
Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο αναμένεται να κυμανθούν στα περσινά επίπεδα οι βάσεις εισαγωγής στα περισσότερα τμήματα. Μικρές αυξομειώσεις θα πρέπει να περιμένουν όσοι στοχεύουν στα περιζήτητα τμήματα όπως Νομικής, Ψυχολογίας και Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας. Ειδικότερα, η Νομική Αθήνας αναμένεται να ανοίξει τις «πύλες» της με λίγο περισσότερο από 18.200 μόρια ενώ στο τμήμα Ψυχολογίας Αθήνας η βάση θα «αγγίξει» τα 18.000 μόρια.
Στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο εκτιμάται ότι θα υπάρχει υποχώρηση των βάσεων σε μία σειρά τμημάτων (πολυτεχνικά και φυσικομαθηματικά). Συγκεκριμένα, πτώση που μπορεί να υπερβεί ακόμη και τα 300 μόρια θα πρέπει να αναμένουν όσοι επιθυμούν να εισαχθούν στα τμήματα Φυσικής, Χημείας και Μαθηματικών. Για τα Πολυτεχνικά δεν υπάρχει ακόμη σαφής εικόνα, καθώς εκκρεμούν για κάποια από αυτά οι βαθμοί στα ειδικά μαθήματα. Η τάση πάντως που υπάρχει είναι καθοδική, με την πτώση να είναι ακόμη μεγαλύτερη στα περιφερειακά ιδρύματα.
Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο οι χειρότερες επιδόσεις σε Φυσική και Χημεία πιέζουν τις βάσεις προς τα κάτω. Αναφορικά με την Ιατρική Αθήνας η οποία έχει κάθε χρόνο την υψηλότερη βάση εισαγωγής αναμένεται να κινηθεί κάτω από το όριο των 19.000 μορίων ενώ καθοδικά θα κινηθούν οι βάσεις και στα τμήματα Οδοντιατρικής, Φαρμακευτικής και Φυσικοθεραπείας. Πάντως θα πρέπει να επισημανθεί ότι σχεδόν όλα τα τμήματα του 3ου επιστημονικού πεδίου αποτελούν «πόλο έλξης» υποψηφίων με άριστες βαθμολογίες και ως εκ τούτου ο ανταγωνισμός θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.
Τέλος, στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο αναμένεται να υπάρξουν μικρές αυξομειώσεις στις βάσεις εισαγωγής, καθώς ο βαθμός δυσκολίας των θεμάτων και οι επιδόσεις των υποψηφίων σε σύγκριση με πέρυσι δεν διέφεραν σημαντικά. Ειδικότερα, στο τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών η βάση αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 15.000 και 15.200 μόρια, ανάλογα και με τη ζήτηση που θα υπάρχει στα μηχανογραφικά δελτία. Κοντά στα 18.100 θα «απαιτήσει» η περιζήτητη σχολή Αξιωματικών ΕΛ.ΑΣ.