Οι Αραβες στρέφουν όλο και περισσότερο την πλάτη στη θρησκεία, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη και περισσότερο εις βάθος έρευνα που έχει πραγματοποιηθεί στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική. Η ίδια έρευνα δείχνει επίσης πώς τοποθετούνται οι Αραβες απέναντι σε άλλα ζητήματα, όπως τα δικαιώματα των γυναικών, η μετανάστευση και η σεξουαλικότητα.
Πραγματοποιήθηκε από το δίκτυο ερευνών Αραβικό Βαρόμετρο για την Αραβική Υπηρεσία του BBC και ρωτήθηκαν περισσότερα από 25.000 άτομα σε 10 χώρες και στην Παλαιστίνη από το τέλος του 2018 ως την άνοιξη του 2019.
Το 13% δήλωσε μη θρησκευόμενο, έναντι 8% το 2013. Η αύξηση είναι μεγαλύτερη στους κάτω των 30 ετών. Η Τυνησία έχει το υψηλότερο ποσοστό μη θρησκευομένων (άνω του 30% σήμερα έναντι 15% το 2013), ενώ μόνο στην Υεμένη μειώθηκαν οι μη θρησκευόμενοι (5% σήμερα έναντι λίγο πάνω από 10% το 2013). Δεύτερη μη θρησκευόμενη η Λιβύη (25%) και ακολουθούν η Αλγερία (15%), ο Λίβανος και το Μαρόκο (πάνω από 10%), η Αίγυπτος (10%), το Σουδάν (πάνω από 5%), η Παλαιστίνη, η Ιορδανία και το Ιράκ (γύρω στο 5%).
Μια γυναίκα πρωθυπουργός ή πρόεδρος θα ήταν περισσότερο αποδεκτή στον Λίβανο (πάνω από 75%) και ακολουθούν κατά σειρά με πάνω από 50% το Μαρόκο, η Τυνησία, το Ιράκ, η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Παλαιστίνη, η Λιβύη και η Υεμένη. Δεν θα ήταν αποδεκτή (κάτω από 50%) στο Σουδάν και στην Αλγερία.
Ωστόσο το 75% στο Ιράκ, στην Αίγυπτο, στο Σουδάν και στην Αλγερία πιστεύει ότι ο άνδρας πρέπει να έχει τον τελευταίο λόγο στην οικογένεια, και πάνω από το 50% το πιστεύει στη Λιβύη, στην Υεμένη, στην Τυνησία, στην Παλαιστίνη και στην Ιορδανία. Στον Λίβανο το πιστεύει το 50% και στο Μαρόκο λίγο κάτω από το 50%. Με άλλα λόγια, οι γυναίκες είναι καλές για τα κοινά αλλά μέσα στο σπίτι πρέπει να υποτάσσονται στον σύζυγό τους.
Ξορκίζουν την ομοφυλοφιλία
Τα εγκλήματα τιμής είναι γενικώς πιο αποδεκτά από την ομοφυλοφιλία, εκτός από το Σουδάν όπου το 14% αποδέχεται τα πρώτα έναντι 17% τη δεύτερη. Στην Αλγερία είναι σχεδόν ίσα (27% έναντι 26%). Ολες οι υπόλοιπες χώρες έχουν πολύ χαμηλότερα ποσοστά αποδοχής της ομοφυλοφιλίας – στην Ιορδανία 21% αποδέχεται τα εγκλήματα τιμής και 7% την ομοφυλοφιλία, στην Τυνησία 8% και 7% αντίστοιχα, στον Λίβανο 8% και 6% και στην Παλαιστίνη 8% και 5%.
Από τους ηγέτες ανά τον κόσμο, μεγαλύτερη αποδοχή έχει ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (51%). Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει αποδοχή 28%, ενώ ο αμερικανός πρόεδρος έρχεται τελευταίος σε προτίμηση σε κάθε χώρα, συγκεντρώνοντας κατά μέσο όρο 12%. Ο Πούτιν ξεπερνά σε δημοτικότητα τον Ερντογάν στη Λιβύη, στον Λίβανο και στην Αίγυπτο, ενώ ισοψηφούν στο Ιράκ.
Ανάμεσα στα κράτη του κόσμου, μεγαλύτερη απειλή θεωρείται το Ισραήλ στον Λίβανο (79%), στην Παλαιστίνη (63%), στην Αίγυπτο (54%), στην Ιορδανία, στο Σουδάν και στη Λιβύη, καμία χώρα στην Αλγερία (47%) και στο Μαρόκο (32%) ενώ οι ΗΠΑ θεωρούνται μεγαλύτερη απειλή στο Ιράκ (30%) και στην Τυνησία (24%). Μόνο η Υεμένη θεωρεί μεγαλύτερη απειλή το Ιράν (33%).
Σε καθεμία από τις χώρες στις οποίες πραγματοποιήθηκε η έρευνα, τουλάχιστον ο ένας στους πέντε σκέφτεται να μεταναστεύσει – στο Σουδάν ο ένας στους δύο -, με κυριότερη αιτία την οικονομική. Κατά μέσο όρο, το ένα τρίτο θέλει να μεταναστεύσει. Δεν θέλουν όμως όλοι να πάνε στην Ευρώπη. Πολλοί επιθυμούν να μεταναστεύσουν στις χώρες του Κόλπου και στις ΗΠΑ.