Ζέβρα: οι λωρίδες της ρυθμίζουν τη θερμοκρασία

Αγγλοι ερευνητές θεωρούν πως οι ασπρόμαυρες «ρίγες» βοηθούν την εξάτμιση του ιδρώτα και τη διατήρηση της θερμοκρασίας

Εχετε αναρωτηθεί ποτέ για ποιον λόγο οι ζέβρες έχουν ραβδώσεις στο τρίχωμά τους; Βιολόγοι από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Αγγλίας μελέτησαν τα αξιαγάπητα αυτά ζώα και με δημοσίευσή τους στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Natural History προτείνουν καινούργιους μηχανισμούς μέσω των οποίων ρυθμίζεται η θερμοκρασία του σώματος της ζέβρας.

Λωρίδα-θερμοστάτης

Στην πραγματικότητα, δεν είναι η πρώτη φορά που προτείνεται πως ασπρόμαυρες λωρίδες της ζέβρας ίσως χρησιμοποιούνται για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Στη συγκεκριμένη όμως δημοσίευση, οι ερευνητές μελέτησαν το ενδεχόμενο αυτό στο πεδίο και όχι εργαστηριακά. Για την έρευνά τους, επέλεξαν μία θηλυκή και μία αρσενική ζέβρα και μέτρησαν τη θερμοκρασία του σώματός τους τόσο στις άσπρες όσο και στις σκούρες λωρίδες. Ανακάλυψαν με αυτόν τον τρόπο πως η διαφορά θερμοκρασίας ανάμεσα στις σκούρες και στις μαύρες λωρίδες είναι μεγάλη κάποιες συγκεκριμένες ώρες της μέρας, ενώ άλλες φορές η θερμοκρασία γίνεται ενιαία στην επιφάνεια του σώματος. Συγκεκριμένα, η διαφορά θερμοκρασίας φτάνει μέχρι τους 15 βαθμούς Κελσίου τους καλοκαιρινούς μήνες και τις ώρες που η ζέστη είναι πιο έντονη. Αυτές οι μετρήσεις υποδεικνύουν πως οι λωρίδες θα μπορούσαν να χρησιμεύουν στη μείωση της θερμοκρασίας του σώματος της ζέβρας όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι υψηλή. Με ποιον τρόπο όμως θα μπορούσε να γίνει αυτή η ρύθμιση;

Μηχανισμοί

Οι ερευνητές προτείνουν στη δημοσίευσή τους πως η διαφορά θερμοκρασίας που προκαλείται λόγω των λωρίδων ενδέχεται να βοηθάει στην εξάτμιση του ιδρώτα, αφού δημιουργεί ένα μικρό ρεύμα αέρα ανάμεσα στις τρίχες, το οποίο οδηγεί στην ταχύτερη εξάτμιση του ιδρώτα από το σώμα της ζέβρας. Ο ιδρώτας είναι κι αυτός ένας μηχανισμός ο οποίος βοηθάει στη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος αφού μέσω της εξάτμισής του το σώμα ψύχεται. Ετσι, λωρίδες και ιδρώτας θα μπορούσαν να δρουν συμπληρωματικά ώστε η θερμοκρασία του σώματος της ζέβρας να διατηρείται σε σταθερά επίπεδα. Ανάμεσα στα πολύ ενδιαφέροντα ευρήματα των ερευνητών βρίσκεται και η παρατήρηση πως οι σκούρες λωρίδες της ζέβρας όχι μόνο έχουν διαφορετική θερμοκρασία από τις λευκές, αλλά οι τρίχες τους κατά περίπτωση σηκώνονται – κατά τρόπο αντίστοιχο που γίνεται με τις δικές μας όταν ανατριχιάζουμε. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο μηχανισμός αυτός ενδεχομένως να συμβάλλει στη ροή του αέρα ανάμεσα στο τρίχωμα και ως εκ τούτου στη διευκόλυνση της εξάτμισης του ιδρώτα. «Η λύση για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας στις ζέβρες φαίνεται τελικά πως είναι πιο έξυπνη, πολύπλοκη και όμορφη απ’ ό,τι την περιμέναμε. Ωστόσο σίγουρα θα χρειαστεί περισσότερη δουλειά και πιο πολλά στοιχεία ώστε να αποκωδικοποιήσουμε πλήρως το πώς οι λωρίδες συμβάλλουν στη ρύθμιση της θερμοκρασίας» σημειώνει ο επικεφαλής της έρευνας Στέφεν Κομπ (Stephen Cobb). Εκτός από τη ρύθμιση της θερμοκρασίας, έχει προταθεί πως οι λωρίδες μπορεί να έχουν επίσης ρόλο αναπαραγωγικό (στην επιλογή συντρόφου) ή να χρησιμεύουν στη μεταξύ τους επικοινωνία.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.