Σπανίως ο Αλέξης Τσίπρας (φωτογραφία) παραδέχεται τα λάθη του. Ακόμη και τις συχνές kolotumbes που κάνει τις δικαιολογεί όπως αυτές τον συμφέρουν. Πιο σπάνια ακόμη κάνει αυτοκριτική. Ετσι, για μένα αποτελεί είδηση το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας αισθάνθηκε την ανάγκη, έστω και αργά, να ζητήσει μέσω… SMS συγγνώμη. Το αποκάλυψε σε τηλεοπτική εκπομπή ο Δημήτρης Μαύρος, πρόεδρος του Συλλόγου Εταιρειών Δημοσκόπησης και Ερευνας Αγοράς και διευθύνων σύμβουλος της ΜRB: «Ο κ. Τσίπρας μου έστειλε SMS και μου ζήτησε συγγνώμη αμέσως μετά το αποτέλεσμα» είπε χαρακτηριστικά. «Τον τιμά. Θα ήθελα να το έχει πει δημοσίως, αλλά και πάλι τον τιμά».
Αλλά γιατί κοτζάμ Πρωθυπουργός (έστω και απερχόμενος) να αναγκαστεί να ζητήσει συγγνώμη, κάτι που ποτέ δεν είχε κάνει στο παρελθόν; Επειδή στη Βουλή είχε χαρακτηρίσει συλλήβδην τις δημοσκοπήσεις ως «δημοσκοπήσεις της συμφοράς». Στη Λάρισα μάλιστα σε προεκλογική συγκέντρωση για τις ευρωεκλογές κόμπαζε ότι η συγκέντρωσή του ήταν τόσο μεγάλη που ακύρωνε τις δημοσκοπήσεις. Βεβαίως, όπως αποδείχθηκε μετά τις εκλογές o μύθος μιας ολόκληρης πενταετίας περί διαβολικών γκάλοπ καταρρίφθηκε με εκκωφαντικό τρόπο.
Σκηνοθεσία στη Δραπετσώνα
«Αχός βαρύς ακούστηκε, πολλά ντουφέκια πέσαν…» κατά το δημώδες άσμα, την Τετάρτη το βράδυ στη Δραπετσώνα όπου ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε στον… πολυχώρο (sic) «Λιπάσματα». Το πάθημα στη Λαχαναγορά και στο Θησείο έγινε μάθημα γι’ αυτόν. Πέραν της μεγάλης κινητοποίησης, άλλαξε και η ώρα του «ραντεβού με τους πολίτες». Κι ενώ τις προηγούμενες φορές ως χρόνος έναρξης της ομιλίας οριζόταν η 7η απογευματινή και ο Τσίπρας προσερχόταν γύρω στις 9 και βάλε, τώρα το κάλεσμα έγραφε 8.30 μ.μ. και ο Τσίπρας πήγε στις 9. Οι σημαίες ήταν περισσότερες, οι αλλοδαποί λιγότεροι, ο ίδιος ήταν πιο σύντομος και το τάγμα των αστυνομικών φρουρών του πιο διακριτικό. Αντιθέτως, οι 1.000 περίπου… σύντροφοι του ακροατηρίου ήταν πιο ενθουσιώδεις, πιο αυθόρμητοι κατά την είσοδο του Πρωθυπουργού, λες και κάποιους τους είχε σκηνοθετήσει. Λες; Κάτι τέτοιο ακούγεται εσχάτως…
Η Παναγιά μαζί μας
Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε στη Δραπετσώνα κάπως αγριεμένος. Δεν ξέρω γιατί. Μήπως επειδή μαθαίνει τι ακριβώς «γράφουν» οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για αυτόν, μήπως εκνευρίστηκε επειδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ανταποκρίνεται στην πρόσκλησή του για τηλεμαχία; Πάντως ήταν ένας Τσίπρας γεμάτος νεύρα. Και το έδειχνε. Μάλιστα όταν είπε ότι δύσκολα θα ξεμπερδέψουν με την Αριστερά, οι ακροατές ζωήρεψαν, ανέμισαν τις σημαίες τού ΣΥΡΙΖΑ και τον χειροκρότησαν. Αλλά προτού περάσει ένα 24ωρο πήρε απάντηση (για την Αριστερά) από τον ίδιο τον Μητσοτάκη, που διερωτήθηκε για ποια Αριστερά κάνει λόγο ο κ. Τσίπρας (και χειροκροτείται), για την Αριστερά του Βαρουφάκη; Της Παπακώστα; Η δεύτερη φορά που εισέπραξε χειροκρότημα (κάπως πιο χαλαρό από το πρώτο) ήταν όταν ειρωνεύτηκε τον κ. Μητσοτάκη για εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο, κάνοντας αυτός ο άθρησκος (κατά δήλωσή του) Πρωθυπουργός αναφορά στο… «η Παναγιά μαζί μας».
Φίλης και Καββαδία
Σκυθρωπός και κατηφής προσήλθε ο Νίκος Φίλης το πρωί της Πέμπτης στο Εφετείο να παρακολουθήσει τη δίκη της Χρυσής Αυγής, η οποία συμπλήρωσε αισίως τέσσερα χρόνια διαδικασίας. «Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα» έλεγε σε πηγαδάκι χωρίς παραπάνω κουβέντες. Δίπλα του στην αίθουσα και η Αννέτα Καββαδία. Αμφότεροι περίμεναν ότι θα υπήρξε κοσμοσυρροή, ωστόσο οι ελάχιστοι – περίπου 50 – που προσήλθαν για να παρακολουθήσουν, αποχώρησαν σύντομα. Ο λόγος; Ο κατηγορούμενος Γ. Πατέλης (πυρηνάρχης του εθνικιστικού αυτού μορφώματος) κατέρρευσε.
Ο εμφύλιος Πολάκη – Σταθάκη
Να ξέρετε ότι η πραγματική εκλογική μάχη (τι μάχη; εμφύλιος κανονικός) διεξάγεται τούτες τις ημέρες στα Χανιά ανάμεσα στον Γ. Σταθάκη και τον Παύλο Πολάκη. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατά πάσα πιθανότητα θα εκλέξει μόνον μία έδρα (από τις τέσσερις), πράγμα που σημαίνει ότι είτε ο Σταθάκης είτε ο Πολάκης θα μείνουν έξω από τη Βουλή. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν έως τώρα προβάδισμα στον Γ. Σταθάκη, αλλά καθόλου δεν είναι σίγουρο ότι θα καταγάγει νίκη λαμπρά έναντι του εσωκομματικού αντιπάλου του. Και ξέρετε γιατί; Επειδή μου λένε ότι στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά, ο κ. Πολάκης φρόντισε και έβαλε τους περισσότερους δικούς του.
Οι απόγονοι του Κουφοντίνα
Το θέμα πάντως που κυριαρχεί στα Χανιά είναι η αήθης επίθεση που δέχθηκε το γραφείο της Ντόρας Μπακογιάννη και τα αισχρά συνθήματα που έχουν γραφεί στο ασανσέρ και στους εσωτερικούς χώρους. Μαθαίνω όμως ότι όλα αυτά μπορεί να προκάλεσαν αποτροπιασμό, αλλά όχι έκπληξη, καθ’ ότι ο Κουφοντίνας είχε βάσεις στα Χανιά: «Είχε αφήσει… απογόνους» όπως μου είπε χαρακτηριστικά η Ντόρα Μπακογιάννη.
Τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι;
Με αυτή τη λαϊκή φράση-ερώτημα σχολίασε ο Δημήτρης Κουτσούμπας σε ομιλία του χθες στην Πάτρα την εκλογική κάθοδο στην Αχαΐα τεσσάρων πολιτικών αρχηγών και ενός πρώην πρωθυπουργού. Δηλαδή οι «αλεπούδες» είναι πολλές – Τσίπρας, Μητσοτάκης, Παπανδρέου, προφανώς λόγω καταγωγής και οικογενειακής παράδοσης, αλλά και η Κωνσταντοπούλου με τον Βελόπουλο. Βέβαια ο Κουτσούμπας συνδύασε αυτόν τον συνωστισμό με την επανεκλογή του Πελετίδη, του μοναδικού πλέον δημάρχου του ΚΚΕ που στον δεύτερο γύρο επανεξελέγη με πάνω από 70%.
Eδωσε και μια άλλη διάσταση για αυτόν τον πληθωρισμό υποψηφιοτήτων. Είπε ότι η Αχαΐα, ευρύτερα η Δυτική Ελλάδα έχει ξεχωριστή θέση στα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. Γιατί η περιοχή αποτελεί σταυροδρόμι και πεδίο σύγκρουσης μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, ενεργειακών δρόμων, κρίσιμων για τους ευρωατλαντικούς, όπως είναι για παράδειγμα ο υποθαλάσσιος αγωγός της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και εμπορικών δρόμων καθώς η Πάτρα αποτελεί πύλη προς τη Δυτική Ευρώπη, με τα κινεζικά συμφέροντα να επιδιώκουν την αξιοποίηση της περιοχής, ως μέρους του «δρόμου του μεταξιού».
Η ενεργειακή ασφάλεια και τα ΕΛΠΕ
Σας μεταφέρω τον χαιρετισμό του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου ΕΛΠΕ Στάθη Τσοτσορού στην εκδήλωση υπογραφής των συμβάσεων μίσθωσης για την παραχώρηση δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης Υ/Α στις θαλάσσιες περιοχές «Δυτικά Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά Κρήτης». Ανάμεσα στα άλλα είπε: «Είναι μια ημέρα-σταθμός για τον Ομιλο των Ελληνικών Πετρελαίων, αφού με την υπογραφή των συμφωνιών, αφενός μεν ολοκληρώνεται με επιτυχία το πρώτο μέρος του στρατηγικού μας σχεδιασμού στον τομέα έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων για τις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας και του Ιονίου Πελάγους, αναδεικνύοντας τον πρωταγωνιστικό μας ρόλο, με τη συμμετοχή στις εννέα (9) από τις δώδεκα (12) νέες παραχωρήσεις του Δημοσίου, αφετέρου δε ενδυναμώνεται αποφασιστικά η συνεργασία μας με τις κορυφαίες διεθνείς εταιρείες ExxonMobil και Total, συμβάλλοντας καθοριστικά στο μείζον εθνικό εγχείρημα για ενεργειακή αυτοδυναμία και ενεργειακή ασφάλεια».