Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά των ναρκωτικών ουσιών και της παράνομης διακίνησης τους το ΚΕΘΕΑ πραγματοποίησε τον ετήσιο απολογισμό του φέρνοντας στο φως ιδιαίτερα ανησυχητικά στοιχεία.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το κέντρο θεραπείας, τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί ο αριθμός νεαρών ενηλίκων με σημαντικό βαθμό λειτουργικότητας, οι οποίοι ζητούν βοήθεια για την αντιμετώπιση της χρήσης κάνναβης, αλλά και ο αριθμός των εξαρτημένων από οπιοειδή άνω των 40 ετών με μακρά πορεία στη χρήση και έντονα προβλήματα υγείας και κοινωνικού αποκλεισμού. Σύμφωνα με τον κ. Παναγιώτη Χαλδαίο, υπεύθυνο του ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ στην Αθήνα, οι περισσότεροι νέοι έρχονται σε πρώτη επαφή με τις ναρκωτικές ουσίες στην ευαίσθητη ηλικία των 16 ετών, ενώ οι νέοι χρήστες φαίνεται πως, κατά μέσο όρο, έχουν επιλέξει την κύρια ουσία χρήσης μόλις στην ηλικία των 19 ετών .
Οπως φανερώνουν τα στοιχεία για το 2018, τον περασμένο χρόνο αυξήθηκε τόσο το ποσοστό των χρηστών κάνναβης που απευθύνθηκαν για βοήθεια στο ΚΕΘΕΑ, το οποίο από το 10% που ήταν τα προηγούμενα χρόνια έφτασε στο 36%, όσο και το ποσοστό των χρηστών κοκαΐνης, το οποίο ανήλθε στο 12%. Παράλληλα, ο αριθμός των χρηστών ηρωίνης που βοηθήθηκαν από το κέντρο θεραπείας μειώθηκε στο 41%, παραμένοντας ωστόσο το μεγαλύτερο μεταξύ των ποσοστών.
«Τέσσερις στους δέκα χρήστες απευθύνονται με δική τους πρωτοβουλία στο ΚΕΘΕΑ, ενώ οι υπόλοιποι έξι πιέζονται να παρακολουθήσουν κάποιο πρόγραμμα» αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Παναγιώτης Χαλδαίος. Κατά τη διάρκεια του 2018 εξυπηρετήθηκαν στα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ 14.867 άτομα, εκ των οποίων περίπου τα 8.000 αντιμετώπιζαν πρόβλημα εξάρτησης από παράνομες ουσίες. Τέσσερις στις δέκα περιπτώσεις αυτού του ποσοστού αντιμετώπιζαν και κάποιο άλλο σοβαρό πρόβλημα υγείας, όπως αυτό της Ηπατίτιδας C.
«Τα ναρκωτικά με έφτασαν στο 0, με έστειλαν στη φυλακή και με έκαναν να χρωστάω παντού και σε όλους» εξομολογείται στο «Βήμα» ένας πρώην χρήστης κοκαΐνης και νυν μέλος του ΚΕΘΕΑ. «Ξεκίνησα με την παρέα μου να το κάνουμε για πλάκα και κατέληξα να είμαι εξαρτημένος για 20 χρόνια» αναφέρει. Σήμερα, στέλνει το δικό του μήνυμα κατά των ναρκωτικών ουσιών υποστηρίζοντας πως τα ναρκωτικά καταστρέφουν ζωές.
Δράσεις και εκδηλώσεις
Το ΚΕΘΕΑ στην προσπάθειά του για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με το βαρυσήμαντο ζήτημα της εξάρτησης από τις ναρκωτικές ουσίες παρουσιάζει, στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και συγκεκριμένα με την ενότητα του «Ανοίγματος στην πόλη», δράσεις που λαμβάνουν χώρα σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας. Ειδικότερα, το αθηναϊκό κοινό έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει μια σειρά από ηχητικούς περιπάτους στους οποίους πρώην χρήστες ναρκωτικών ουσιών μιλούν για τη ζωή τους μετά τα ναρκωτικά, καταγράφοντας σε ένα ηχητικό ντοκουμέντο τις σκέψεις, τις ανησυχίες τους και τα όνειρά τους για το μέλλον. Επτά άνδρες και γυναίκες με διαφορετική ηλικία, καταγωγή και εκπαιδευτικό επίπεδο εκφράζουν τις απόψεις τους για την πολιτική, τις ανθρώπινες σχέσεις, τον έρωτα, τους πρόσφυγες, μέχρι και τη χιπ χοπ μουσική, επιτρέποντας στους θεατές του Φεστιβάλ να τους «γνωρίσουν» σε βάθος.
Οι ομιλητές που προθυμοποιήθηκαν να μοιραστούν τις ιστορίες τους με το κοινό του Φεστιβάλ αποτελούν μέλη των προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ και ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΗ. Οι συνεντεύξεις που πραγματοποιήθηκαν για αυτόν τον σκοπό ήταν πάνω από 25, με το τελικό υλικό να ξεπερνά τις 50 ηχογραφημένες ώρες.
«Η τελική επιλογή έγινε με κριτήριο τη δημιουργία ενός παζλ με τη μορφή πλουραλιστικού σκηνικού. Ο κόσμος έχει μια συγκεκριμένη εικόνα για το τι θα πει να είναι κάποιος χρήστης, έχει την εικόνα ενός ανθρώπου που κλέβει και κοιμάται σε παγκάκια στην Ομόνοια. Η πραγματικότητα ωστόσο είναι πολύ διαφορετική. Ο σκοπός του όλου εγχειρήματος είναι να αρθούν τα στερεότυπα και να αποστιγματιστούν οι χρήστες ουσιών» αναφέρει η Ιωάννα Βαλσαμίδου, υπεύθυνη στο Πολιτιστικό Στέκι του ΚΕΘΕΑ.