Σε περίπου 814 εκτάσεις σε όλη την Ελλάδα (από τις οποίες οι περισσότερες στις Σέρρες, Αιτωλοακαρνανία στην Λάρισα) έχουν πλέον ζητηθεί νόμιμες καλλιέργειες κάνναβης, σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκαλύπτει «Το Βήμα». Υπολογίζεται ότι τα καλλιεργούμενα στρέμματα του επονομαζόμενου «λευκού χρυσού» των νέων καλλιεργητών αναμένεται να ξεπεράσουν -αν δοθούν οι τελικές εγκρίσεις- τα 15.000 έως 20.000 στρέμματα σε όλη την Ελλάδα, σε ένα αριθμό που ξεπερνά όλες τις αρχικές εκτιμήσεις!
Οπως προκύπτει από την σχετική αναλυτική καταγραφή, που έχει τεθεί υπ όψιν και της ΕΛ.ΑΣ, στην καλλιέργεια της κάνναβης θα προχωρούν 204 άτομα (από τα οποία 155 άνδρες αλλά και 49 γυναίκες) ενώ έχουν ιδρυθεί και 23 εταιρείες (εκ των οποίων πολλές ΙΚΕ) που θα αναλάβουν την σχετική εκμετάλλευση. Καλλιέργειες κάνναβης αναμένεται να δημιουργηθούν και σε 16 εκτάσεις στην Αττική – κυρίως στην περιοχή του Κορωπίου και της Παιανίας- συνολικής έκτασης 7.000 στρεμμάτων περίπου. Ωστόσο τα 6.808 στρέμματα φέρεται σε σχετική λίστα ότι είναι σε ενιαία έκταση και ανήκει σε έναν ιδιώτη.
Οι όροι και οι προϋποθέσεις που απαιτούνται για την καλλιέργεια και επεξεργασία της φαρμακευτικής κάνναβης, ήδη προ διετίας ξεκίνησε και η παραγωγή βιομηχανικής κάνναβης, ορίσθηκαν με κοινή υπουργική απόφαση τον περασμένο Φεβρουάριο. Οι άδειες δίνονται αυστηρά σε καθετοποιημένες μονάδες, η έκταση των οποίων θα είναι τουλάχιστον τέσσερα στρέμματα. Σύμφωνα με τις σχετικές προβλέψεις η καλλιέργεια και η μεταποίηση θα ασκούνται σε ενιαία-περίκλειστη έκταση, πληρώντας αυστηρές προδιαγραφές ασφαλείας. Ο χώρος πρέπει να είναι τρία μέτρα και εσωτερικά της περίφραξης να υπάρχει ελεύθερη – κενή ζώνη, πλάτους τουλάχιστον τριών μέτρων. Επίσης θα ζητείται ένοπλη φρούρηση ενώ κάθε μετακίνηση θα πραγματοποιείται με συνοδεία των αστυνομικών αρχών. Με βάση τις εκτιμήσεις, τα πρώτα εγχώρια προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης θα είναι έτοιμα σε περίπου έναν χρόνο ενώ για να κυκλοφορήσουν στην ελληνική αγορά, θα πρέπει να λάβουν πρώτα έγκριση τριετούς διάρκειας από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) ενώ η διάθεσή τους θα γίνεται από το Κρατικό Μονοπώλιο Ναρκωτικών.
Η περιοχή στη χώρα με την μεγαλύτερη κινητικότητα στη νόμιμη καλλιέργεια κάνναβης είναι οι Σέρρες όπου έχουν ζητηθεί άδειες από 8-10 επιχειρηματίες, σε 207 συνολικά εκτάσεις. Κι όπου όμως υπάρχει, για άγνωστο λόγο, μεγάλος αριθμός ακυρώσεων προεγκρίσεων. Ακολουθεί ο νομός Αιτωλοακαρνανίας (σε περιοχές όπως το Ξηρόμερο, τον Αετό, Σκούτερα Αγρινίου) όπου έχουν ζητηθεί εγκρίσεις (στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν δοθεί) σε περίπου 200 εκτάσεις, το σημαντικότερο ποσοστό των οποίων ανήκουν σε αγροτικό συνεταιρισμό. Ακολουθεί η περιοχή της Λάρισας με 89 σχετικές εκτάσεις (στις περιοχές Αμπέλια, Παλιάμπελα. Μετησήλια, Βάτια, Παλιούρες, Φιλιππούπολη). Επιπλέον στα Τρίκαλα, σε περιοχές όπως Στεφανιβίκιο, Ριζόμυλος Βασιλική, Παλιορίτσες Σαρακίνας κλπ, έχουν υποβληθεί αιτήματα για καλλιέργεια σε 32 εκτάσεις.
Αιτήματα για καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης έχουν υποβληθεί για 27 εκτάσεις στον Πύργο, εκ των οποίων οι περισσότερες στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και στη περιοχή της Ηλιδας. Στην Θεσσαλονίκη έχουν υποβληθεί αιτήματα κι έχουν δοθεί αρκετές προεγκρίσεις για καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης σε 12 σημεία (κυρίως στα Βασιλικά Θέρμης και στα Λαγκαδίκια) συνολικής έκτασης περίπου 100 στρεμμάτων. Σημειώνεται ότι η σχετική ενημέρωση της ΕΛ.ΑΣ για τους χώρους καλλιέργειας της κάνναβης γίνεται για να αποφευχθούν συγχύσεις, όπως αυτή που συνέβη προ ενός χρόνου με επέμβαση αστυνομικών στην Καρδίτσα σε περιοχή όπου υπήρχαν νόμιμες καλλιέργειες.