Ενδιαφέρουσες θεματικές και άγνωστο και ερεθιστικό αρχειακό υλικό σε συνεργασία με άλλους αρχειακούς φορείς παρουσιάζουν πάντοτε τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ) στη μεγάλη ετήσια εκδήλωσή τους με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Αρχείων.

Η εφετινή εκδήλωση έχει τίτλο «Δεκαετία του ’60, μια νεολαία σε εξέγερση» και θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 27 Ιουνίου, στις 19:00, στην Κεντρική Υπηρεσία των ΓΑΚ (Δάφνης 61, Ψυχικό). Σε συνεργασία με την Εταιρεία Μελέτης της Ιστορίας της Αριστερής Νεολαίας (ΕΜΙΑΝ) και το Κέντρο Έρευνας Νεότερης Ιστορίας (ΚΕΝΙ) του Παντείου Πανεπιστημίου.

Η δεκαετία του ’60, στην οποία εστιάζει η εφετινή θεματική, είναι μια δεκαετία κατά την οποία η νεολαία διεκδικεί δυναμικά έναν διαφορετικό από το παρελθόν κοινωνικό ρόλο και αναδεικνύεται σε καθοριστικό παράγοντα πολιτικής, κοινωνικής και πολιτισμικής παρέμβασης. Διεθνώς η δεκαετία αυτή θεωρείται μια περίοδος απελευθερωτικής ζωντάνιας, αμφισβήτησης και αντικομφορμισμού με πρωταγωνιστή τη νεολαία και τη δράση των ποικίλων ομάδων της: κοσμογονία στη μουσική, άνοιξη στα εικαστικά και τον κινηματογράφο, μετασχηματισμός του αστικού τοπίου, εξοικείωση με την τεχνολογία.

Ήταν όμως τα «σίξτις» αποκλειστικά μια εποχή γεμάτη ευφορία και δυναμισμό ή εξέπεμπε και κάποια δόση υπαρξιακής αγωνίας και αβεβαιότητας για το μέλλον;

Νεωτερική διεκδίκηση, κοινωνική ανησυχία και μεταφυσική αγωνία διακρίνουν τη δεκαετία του ’60, πλέον της νεανικής εξέγερσης και της δυναμικής χειραφέτησης. Μία δεκαετία που, όπως και αυτή του ’30, ήταν από τις πιο πλουραλιστικές και πολυφωνικές, με το παραδοσιακό να συναγωνίζεται με το μοντέρνο. Και οι δύο υπήρξαν εύφορα σταυροδρόμια ιδεών, γενεών και εντύπων, δυστυχώς όμως ήταν σύντομες και ανολοκλήρωτες, καθώς όλη αυτή η πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική άνθηση και δημιουργικότητα που είχε στην πρωτοπορία τους νέους διακόπηκε απότομα από δικτατορίες.

Ο εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας Αρχείων, μαζί με τον Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού, περιλαμβάνει ομιλίες και έκθεση αρχειακού υλικού, πρωτότυπου και ψηφιακού, των συμμετεχόντων φορέων.