Οι Τσέχοι ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού τους

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν κατά του Αντρέι Μπάμπις – Τον κατηγορούν για διαφθορά μετά την αποκάλυψη της ΕΕ ότι οι επιχειρήσεις του ωφελήθηκαν παρανόμως από ευρωπαϊκά κονδύλια

Η διαδήλωση της Κυριακής στην Τσεχία ήταν η μεγαλύτερη που έγινε ποτέ από την εποχή της διάλυσης της Τσεχοσλοβακίας το 1993. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν τους δρόμους της Πράγας ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού Αντρέι Μπάμπις.

Σύμφωνα με την αστυνομία και το υπουργείο Εσωτερικών, μέχρι τις 5 το απόγευμα οι διαδηλωτές ξεπερνούσαν τις 200.000, ενώ χιλιάδες ακόμη κατευθύνονταν προς το Πάρκο Λέτνα, στον λόφο πάνω από τις όχθες του ποταμού Μολδάβα που πραγματοποιήθηκε η διαδήλωση. Γονείς, παιδιά και άνθρωποι κάθε ηλικίας σχημάτισαν μια τεράστια λαοθάλασσα φέρνοντας μνήμες από τη γενική εθνική απεργία τον Νοέμβριο του 1989 που σηματοδότησε τη βελούδινη επανάσταση.

«Θέλουμε να φέρουμε πίσω την ευπρέπεια και την αφοσίωση στη δημόσια διοίκηση» δήλωσε στους «New York Times» η Μαγκνταλένα Καζτσάκ. Η 39χρονη διαδηλώτρια ανέφερε ότι δεν είναι σίγουρη αν πράγματι ο πρωθυπουργός θα παραιτηθεί, όμως «ελπίζει ότι οι διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται εδώ και πολλές εβδομάδες θα αφυπνίσουν την κοινωνία».

Ο δισεκατομμυριούχος Μπάμπις από την πλευρά του, ο οποίος εξελέγη εν μέρει λόγω της υπόσχεσής του να καταπολεμήσει τη διαφθορά στη χώρα, πιστεύει ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος να διαδηλώνουν οι άνθρωποι στον δρόμο γιατί η ζωή τους είναι υπέροχη»!

Οι διαμαρτυρίες εναντίον του τσέχου πρωθυπουργού σχετίζονται με σκάνδαλο που αφορά τον όμιλο των επιχειρήσεων Agrofert, που του ανήκει. Πρόκειται για μια επιχειρηματική αυτοκρατορία που περιλαμβάνει εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα, στα τρόφιμα και στα ΜΜΕ με περίπου 34.000 άτομα στη μισθοδοσία και σύμφωνα με πρόσφατη αποκάλυψη έκθεσης της ΕΕ ο επιχειρηματικός αυτός κολοσσός ωφελήθηκε παρανόμως από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Τι έδειξε ο έλεγχος της Κομισιόν

Υπό το βάρος των αποκαλύψεων και της οργής του κόσμου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιαν Κνέζινεκ παραιτήθηκε μια μέρα αφότου η αστυνομία εισηγήθηκε τον περασμένο Απρίλιο την απαγγελία κατηγοριών κατά του Μπάμπις για απάτη. Στο πόστο τον διαδέχθηκε η Μαρία Μπενέσοβα, πρόσωπο του κοντινού περιβάλλοντος του προέδρου και συμμάχου του Μπάμπις Μίλος Ζέμαν.

Ωστόσο οι Τσέχοι ζητούν και τη δική της παραίτηση. Ισχυρίζονται ότι η Μπενέσοβα θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο για το νομικό σύστημα της Τσεχίας καθώς όπως αναφέρουν επιχειρεί να επηρεάσει τις διαδικασίες υπέρ του Μπάμπις. Είναι η μόνη άλλωστε που μπορεί να διορίσει Εισαγγελέα, για να κινήσει τις νομικές διαδικασίες. Εν τω μεταξύ σύμφωνα με έλεγχο που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που δεν σχετίζεται με την αστυνομική έρευνα και η οποία δημοσιοποιήθηκε αυτόν τον μήνα, διαπιστώθηκε ότι η αμεροληψία του Μπάμπις σε ό,τι αφορά τη διανομή των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (πρώτα όταν ήταν υπουργός Οικονομικών και αργότερα όταν έγινε πρωθυπουργός) τίθεται εν αμφιβόλω, καθώς βρήκε ξεκάθαρα ότι η εταιρεία του ωφελήθηκε τεράστια ποσά από τις επιδοτήσεις. Ο ίδιος αντικρούει τις κατηγορίες χαρακτηρίζοντας τα ευρήματα λανθασμένα, όμως η Ενωση ενδέχεται τώρα να απαιτήσει την επιστροφή πολλών εκατομμυρίων ευρώ που καταβλήθηκαν στις εταιρείες που ανήκουν στον όμιλό του. Η διάθεση του κόσμου στην ογκώδη διαδήλωση της περασμένης Κυριακής ήταν ήρεμη και ειρηνική, όμως η απογοήτευσή του είναι τεράστια: ο Μπάμπις «αποκλείει κάθε νόμο που δεν ευνοεί τα επιχειρηματικά του συμφέροντα», ανέφεραν σύσσωμοι οι διαδηλωτές που καταγγέλλουν κατάχρηση του δημοκρατικού συστήματος από πλευράς του με στόχο τον πλουτισμό του.  Μιλώντας νωρίτερα αυτόν τον μήνα στο ετήσιο συνέδριο για την ασφάλεια Globsec στη γειτονική Σλοβακία, όπου οι εκεί διαδηλώσεις πέρυσι οδήγησαν τον πρωθυπουργό σε παραίτηση, ο τσέχος πρωθυπουργός δήλωσε ότι «η Τσεχία δεν πρόκειται να αλλάξει κυβέρνηση επειδή υπάρχουν διαμαρτυρίες στους δρόμους». Την ίδια ώρα, φρόντισε να επιτεθεί στα μέσα ενημέρωσης της χώρας ισχυριζόμενος ότι «κανένας δεν πρέπει να πιστέψει τα ψέματά τους». Οπως είπε, θα συνεχίσει να εργάζεται με στόχο να κάνει «την Τσεχία ξανά μεγάλη», παραφράζοντας τη φράση αλλά και τη στάση του αμερικανού προέδρου που τόσο πολύ του μοιάζει σε όλα: από τον λαϊκισμό, τις επιχειρήσεις, τις αντισυμβατικές του απόψεις, τον πλούτο, ακόμη και στην επιλογή της νεαρής και όμορφης συζύγου του, όπως λένε οι… κακές γλώσσες.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.