Πριν από λίγες ημέρες η Φώφη Γεννηματά συγκάλεσε σύσκεψη του επικοινωνιακού επιτελείου του κόμματος κι έδωσε την παρακάτω εντολή: «Ψήφος ανοχής στη Νέα Δημοκρατία, αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία».
Με την απόφαση αυτή κάποιοι εξεπλάγησαν και κάποιοι διαφώνησαν. Αλλωστε δεν είχε περάσει πολύς καιρός από τη ρήξη της με τον Ευάγγελο Βενιζέλο στον οποίον καταλόγιζαν «δεξιά στροφή» ή «αβάντα» στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Κι όμως, η απόφαση για αλλαγή γραμμής από το Κίνημα Αλλαγής, επισημοποιήθηκε από την ίδια την πρόεδρο η οποία μιλώντας στο Open είπε: «Είμαστε δύναμη ομαλότητας και δεν θα αφήσουμε την χώρα να πάει στα βράχια».
Αφήνει δηλαδή να εννοηθεί ότι θα στηρίξει τον νικητή των εκλογών, στη γραμμή που λίγο αργότερα στο Πρώτο Θέμα χάραξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος βεβαίως μίλησε για αυτοδυναμία αλλιώς εκλογές το Δεκαπενταύγουστο.
Μια κυβέρνηση με τη συμμετοχή της ΝΔ και τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ ασφαλώς δεν θα προκαλούσε πρόβλημα στον κ. Μητσοτάκη. Ούτε μια ψήφος ανοχής από το Κίνημα Αλλαγής σε περίπτωση που δεν υπάρχει αυτοδυναμία.
Η κ. Γεννηματά είπε: «Θα είμαστε εκεί για να ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση, για να διεκδικήσουμε την αλλαγή των όρων της συμφωνίας Τσίπρα και να φύγει η θηλιά από το λαιμό του ελληνικού λαού, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τα υπερπλεονάσματα και το υπερταμείο.».
Θέτει δηλαδή ορισμένους όρους για να στηρίξει τη ΝΔ, όροι οι οποίοι δεν μπορούν να αποτρέψουν μια προγραμματική συμφωνία των δύο κομμάτων
Βεβαίως, η κ. Γεννηματά συνέχισε λέγοντας: «Η ΝΔ δεν λέει κουβέντα για την αλλαγή του ρόλου του υπερταμείου και δεν λέει αν άμεσα θα διεκδικήσει την αλλαγή του στόχου για τα υπερπλεονάσματα, που από το 3,5% πρέπει να φτάσει τουλάχιστον στο 2%».
«Ζητούμε από το ελληνικό λαό να μας δώσει τη δύναμη να έχουμε ρυθμιστικό ρόλο και όχι να είμαστε συμπλήρωμα για να βγουν οι αριθμοί», είπε η κ. Γεννηματα, όμως, είναι φανερό ότι προτεραιότητα τίθεται πλέον η αποτροπή της ακυβερνησίας μέσα στο καλοκαίρι και οι εκλογές με απλή αναλογική.
Υπενθυμίζεται ότι η μέχρι πρότινος γραμμή του ΚΙΝΑΛ ήταν ότι θα πρέπει να πάρει την τρίτη εντολή σε περίπτωση αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης από τα δύο πρώτα κόμματα, κι εφόσον είναι τρίτο.
Οχι σε περιπέτειες
Όμως, η ξεκάθαρη στροφή που έγινε δείχνει ότι η κ. Γεννηματά είναι αποφασισμένη να μην αφήσει τη χώρα να οδηγηθεί σε ακυβερνησία, έστω κι αν κριθεί αρνητικά ότι κάνει δεξιά στροφή. Από την άλλη, πιεζόμενη και από τη ΝΔ και από τον ΣΥΡΙΖΑ θέλει να κρατήσει τους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ που δεν θέλουν να μπαίνει η Ελλάδα σε περιπέτειες ή που επιθυμούν την τιμωρία του ΣΥΡΙΖΑ.
Υπάρχουν, πάντως φωνές που διαφοροποιούνται από τη νέα γραμμή του Κινήματος. Ο γραμματέας επικοινωνίας, Σταμάτης Μαλέλης, μιλώντας χθες σε τηλεοπτικό σταθμό τάχθηκε εμμέσως κατά κάθε μετεκλογικής προσέγγισης.
Είπε ότι είναι προσωπική του άποψη ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει ούτε ψήφος ανοχής σε κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Όταν τον ρώτησαν τι θα κάνει ως βουλευτής – εφόσον εκλεγεί- αν η Πρόεδρος του κόμματός προτείνει ψήφο ανοχής, περιορίσθηκε στο «αυτό είναι άλλο θέμα, θα δούμε».
Πάντως, υπάρχει και το θέμα με την απομάκρυνση του Ευάγγελου Βενιζέλου. Η «γραμμή» που είχε δοθεί τότε από τη Χαριλάου Τρικούπη είναι ότι ο πρώην πρόεδρος προσωποποιούσε την δεξιά στροφή του ΚΙΝΑΛ και με την φυγή του θα επαναπατριστούν ψήφοι από τον ΣΥΡΙΖΑ που δεν ανέχονταν την προσέγγιση του Κινήματος με τη ΝΔ.
Πώς θα δικαιολογηθεί τώρα η σύγκρουση με τον κ. Βενιζέλο που έβλαψε επικοινωνιακά (ενδεχομένως και ουσιαστικά) το ΚΙΝΑΛ λίγες ημέρες μετά από το 7,8% στις ευρωεκλογές;