Μάλλον ως το πιο σύντομο προεκλογικό ανέκδοτο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το ότι «γυρίζει» το εκλογικό αποτέλεσμα που επιμένει να λέει ο Αλέξης Τσίπρας (φωτογραφία). Δεν γνωρίζω εάν ο ίδιος το πιστεύει, αλλά το επανέλαβε και από τη Φλώρινα. Ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ενθουσιάστηκε, όπως έλεγε, από το πλήθος και τον παλμό των συγκεντρωμένων στην κεντρική πλατεία της Φλώρινας και αφού τελείωσε την ομιλία του πήρε και πάλι τον λόγο για να πει: «Πριν έρθω εδώ στη Φλώρινα είχα κι εγώ αμφιβολίες. Ομως τώρα πια δεν έχω. Και όμως γυρίζει». Τα άκουσαν αυτά στην Πειραιώς, αλλά και στη Χαριλάου Τρικούπη, και διαμηνύουν στον απερχόμενο Πρωθυπουργό πως δεν γυρίζει κανένα ματσάκι.

Τώρα, Αλέξη, είναι αργά

Το γνωρίζει και ο κ. Τσίπρας ότι το «ματσάκι δεν γυρίζει», αλλά είναι υποχρεωμένος να δίνει κουράγιο πρώτα στον εαυτό του και εν συνεχεία στους συντρόφους του λέγοντας πως «γυρίζει». Ενδεικτικό πως γνωρίζει από τώρα την εκλογική συντριβή που τον περιμένει είναι και το γεγονός (έτσι όπως αναφέρουν οι συνεργάτες του) ότι το έχει μετανιώσει που δεν προκήρυξε και εθνικές εκλογές τον Μάιο (μαζί με τις ευρωεκλογές). Δηλαδή απέρριψε τις σχετικές εισηγήσεις που δεχόταν ακόμα και από πολύ στενούς του συνεργάτες. Ισως η διαφορά με τη ΝΔ (για εθνικές εκλογές) να μην ήταν 9 μονάδες. Τώρα όμως πολύ πιθανόν να είναι μεγαλύτερη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις μετεκλογικές πολιτικές εξελίξεις της επομένης μέρας και για τον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά για τον κ. Τσίπρα.

Ετερον Ευαγγέλιον

Μίλησα με εκπρόσωπο της Ιεράς Συνόδου και μου εξέφρασε την ανησυχία του λέγοντάς ότι το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό. Πρόκειται στην πραγματικότητα για προσπάθεια προσηλυτισμού  προτεσταντικών οργανώσεων και τη δημιουργία ενός διαφορετικού… Ευαγγελίου, άκρως αντίθετου με τη θρησκεία μας. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Ιερά Σύνοδος, έκανε και πάλι την εμφάνισή της η νεοπροτεσταντική οργάνωση «Ελληνική Ιεραποστολική Ενωση», η οποία προγραμματίζει μία ευρείας κλίμακας προσηλυτιστική δραστηριότητα, με την ονομασία «Joshua 2019», κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ 2 και 11 Ιουλίου 2019 (δηλαδή μεσούσης της προεκλογικής περιόδου και τις ημέρες αμέσως μετά τις εκλογές που η σκέψη και το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης θα είναι στραμμένα στις εκλογές), στους νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας και Αρτας. Η εν λόγω κίνηση, με πρόσχημα τη διανομή της Καινής Διαθήκης, διανέμει ποικίλο υλικό προτεσταντικού χαρακτήρα ασυμβίβαστο με την ορθόδοξη πίστη.

***

Η «Ελληνική Ιεραποστολική Ενωση», που ιδρύθηκε το τελευταίο τέταρτο του 20ού αιώνα, στο παρελθόν έχει κάνει εξαιρετικά απαξιωτικές αναφορές για την Ορθόδοξη Εκκλησία. Η Ιερά Σύνοδος υπογραμμίζει ότι οι ορθόδοξοι χριστιανοί ως μέλη του ενός και μοναδικού Σώματος του Χριστού, της Εκκλησίας, δεν έχουν ανάγκη τις διάφορες νεοφανείς αιρετικές κινήσεις, ούτε τους διάφορους αυτοχειροτονημένους «κήρυκές» τους από το εσωτερικό ή το εξωτερικό. Οι διδασκαλίες των νεοπροτεσταντικών αυτών κινήσεων έχουν εξωτερικώς «μόρφωσιν ευσεβείας» (Β’ Τιμ. 3,5), όμως ουσιαστικά συνιστούν «έτερον ευαγγέλιον» (Γαλ. 1,6).

Τα στερνά τιμούν τα πρώτα

Οταν το.. big asset του Αλέξη Τσίπρα, Γιάνης Βαρουφάκης, παρέλαβε το υπουργείο Οικονομικών από τον Γκίκα Χαρδούβελη τον Ιανουάριο του 2015, το υπουργικό γραφείο στον 6ο όροφο του υπουργείου θύμιζε κρανίου τόπο. Αυτό ήταν το παράπονο του Βαρουφάκη. Ηταν, έλεγε, παντελώς άδειο και έλειπαν μέχρι και οι σκληροί δίσκοι από τους υπολογιστές. Σύμφωνα με τους τότε συνεργάτες του Βαρουφάκη, το μόνο χαρτί που βρήκε από τον Γκίκα στο γραφείο του ο Γιάνης ήταν ένα ρουσφέτι που αφορούσε την τότε διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του κ. Χαρδούβελη. Αυτά βεβαίως ισχυρίζεται ο κ. Βαρουφάκης, μόνον που ο κ. Χαρδούβελης λέει ακριβώς το αντίθετο.

Τι παρέλαβε ο Γιάνης;

Βεβαίως αυτά ισχυρίζεται ο κ, Βαρουφάκης, ότι δήθεν δεν παρέλαβε τίποτε από τον κ. Χαρδούβελη.  Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική. Ο Γκίκας Χαρδούβελης άφησε αρκετά στον τότε διάδοχό του, ακόμα και… συμβουλές. Απηύθυνε μια σαφή προειδοποίηση: ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες θα είναι πολύ έντονες πολύ σύντομα. Παρότρυνε μάλιστα τον διάδοχό του να ζητήσει παράταση του Μνημονίου από τους Ευρωπαίους και να μην αφήσουμε στο τραπέζι λεφτά, όπως είπε χαρακτηριστικά. Ειδικά μίλησε για το 1,9 δισ. ευρώ, που δεν είναι δάνειο αλλά επιστροφές κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που αγόρασε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

***

Μαθαίνω πως ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν θέλει να δώσει καμία αφορμή προκειμένου να χαρακτηριστεί «νέος Γκίκας». Οπως με πληροφορούν, έχει δώσει σαφείς οδηγίες τόσο στον διευθυντή του πολιτικού του γραφείου Σπύρο Παπακωνσταντίνου όσο και στη γενική γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Ελενα Παπαδοπούλου (που τελικά δεν πήγε Κούβα και έμεινε Αθήνα), προκειμένου στις 8 Ιουλίου να είναι έτοιμοι επάνω στο γραφείο του όλοι οι φάκελοι με τα ανοικτά ζητήματα και όλα τα ενημερωτικά σημειώματα προκειμένου ο διάδοχός του να ξεκινήσει απρόσκοπτα το έργο του. «Τα στερνά τιμούν τα πρώτα» λέμε εμείς από την πλευρά μας και ευελπιστούμε το παράδειγμα του Ευκλείδη να το μιμηθούν και άλλοι συνάδελφοί του στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Και μπλουζάκια… Hardouvelis

Βλέπω ότι το Διαδίκτυο άρχισε στην προεκλογική περίοδο να τιμά τον Γκίκα Χαρδούβελη. Τυπώθηκαν μπλουζάκια τα οποία γράφουν «I love mail Hardouveli» και το περίφημο e-mail του που τόσο πολύ λοιδορήθηκε από το σύστημα Τσίπρα-Βαρουφάκη-Τσακαλώτου.

Οι τέσσερις εταιρικές υποτροφίες και η Γιάννα

To Judge Business School του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Γιάννας Αγγελοπούλου για τις Επιστήμες, την Τεχνολογία και την Καινοτομία, προκηρύσσει 4 εταιρικές υποτροφίες για συμμετοχή ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο ακαδημαϊκό πρόγραμμα μετεκπαίδευσης στην ανάπτυξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων (the SME Growth Challenge Programme). Το πρόγραμμα ανάπτυξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων διοργανώνεται εδώ και 4 χρόνια από το κέντρο επιχειρηματικότητας του Judge Business School σε τετραμηνιαίους κύκλους και σε κάθε κύκλο υποστηρίζει 12-15 μικρομεσαίες επιχειρήσεις από όλον τον κόσμο που αναζητούν μεθόδους και τρόπους συστηματοποίησης των στρατηγικών ανάπτυξής τους. Το πρόγραμμα απευθύνεται κυρίως σε καινοτόμες επιχειρήσεις, που έχουν θετικό κύκλο εργασιών, ηγετικές ομάδες με αναπτυξιακό όραμα και αναζητούν σύγχρονες επιχειρηματικές πρακτικές.