Βαρύτερες ποινές σε όσους οδηγώντας βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα άλλων πολιτών προβλέπει ο νέος ποινικό κώδικας για τα τροχαία ατυχήματα, που ψηφίσθηκε από τη Βουλή στις αρχές του μήνα με έναρξη ισχύος την 1 Ιουλίου.
Οι διατάξεις που θα ισχύουν στο εξής ουσιαστικά καταργούν τον Ποινικό Κώδικα που ίσχυε από την 1 Ιανουαρίου 1951, αναδιαρθρώνοντας ριζικά το σύστημα των ποινών, και καταργούν αναχρονιστικές διατάξεις όπως π.χ. τα πταίσματα.
Σύμφωνα με τον νέο Κώδικα, όποιος οδηγεί όχημα έχοντας καταναλώσει ποσότητα οινοπνεύματος ή έχοντας κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών ή είναι σωματικά και πνευματικά εξαντλημένος, ή οδηγεί όχημα σε εθνικές ή περιφερειακές οδούς αντίστροφα στο ρεύμα της εκάστοτε κατεύθυνσης, οδηγεί σε πεζοδρόμους, πεζοδρόμια ή πλατείες ή αν οδηγεί όχημα που είναι τεχνικά ανασφαλές ή με ανασφαλή τρόπο φορτωμένο τιμωρείται -αν δεν προβλέπονται βαρύτερες κυρώσεις σε άλλες διατάξεις- με φυλάκιση έως τρία έτη ή με χρηματική ποινή αν από την πράξη προέκυψε κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα.
Τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους αν από την πράξη προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο, με κάθειρξη έως δέκα έτη αν η πράξη του είχε ως αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη ανθρώπου, με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών αν είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου ανθρώπου. Αν προκλήθηκε θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη.
Τέλος, όποιος οδηγεί επικίνδυνα από αμέλεια και από την πράξη του αυτή προέκυψε κοινός κίνδυνος για ξένα πράγματα ή για άνθρωπο, τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή.