Εν μέσω πανηγυρισμών για τις θετικές συνέπειες που φέρνει στην αγορά ομολόγων ο «αέρας νίκης» του Κυριάκου, ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να είναι περιχαρής για μια εξέλιξη για την οποία ήταν ενήμερος (και την οποία έβλεπε) όταν ορισμένοι εκ των συμβούλων του πίστευαν ότι η Ελλάδα δεν μπορούσε καν να βγει στις αγορές χωρίς την προληπτική πιστοληπτική γραμμή.
Ολοι γνωρίζουν ότι η ευρωπαϊκή συγκυρία των αρνητικών επιτοκίων και οι χειρισμοί του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους είναι οι λόγοι που έχουν οδηγήσει στην κατάρρευση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων ακόμη και αν δεν γίνονταν εκλογές.
Η αλήθεια είναι ότι όταν το γερμανικό bud έχει αρνητική απόδοση, οι επενδυτές ψάχνουν με αγωνία χαρτιά με θετικές αποδόσεις. Το κίνητρο είναι το κέρδος με το λιγότερο δυνατόν ρίσκο. Κι αυτό προσφέρει σήμερα η Ελλάδα.
Ας μη σταθούμε όμως άλλο στο παιχνίδι των εντυπώσεων, αλλά στη μεγάλη εικόνα της οικονομίας. Εκεί θα διαπιστώσουμε ότι η ανεργία παραμένει στο 18%, το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ, και θα βρίσκεται ψηλά όσο συνεχίζεται η επενδυτική ανομβρία.
Οπως σημειώνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, οι επενδύσεις παραμένουν σε πολύ χαμηλό επίπεδο με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του αποθέματος κεφαλαίου της οικονομίας ενώ και το επιχειρηματικό περιβάλλον δεν θεωρείται αρκετά φιλικό προς τις ιδιωτικές επενδύσεις.
Κι αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί, μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, μόνο με κατάλληλο μείγμα οικονομικής πολιτικής που θα προσελκύσει ξένες επενδύσεις, αλλά θα δώσει και τη δυνατότητα (κυρίως τη χρηματοδοτική) στους έλληνες επιχειρηματίες να ανοιχτούν. Η δεύτερη προϋπόθεση είναι η πολιτική σταθερότητα που έχει ανάγκη η χώρα.
Μόνο με αυτές τις συνθήκες θα έρθουν οι αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας ώστε τα ελληνικά κρατικά ομόλογα να γίνονται και πάλι αποδεκτά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Και αυτή η εξέλιξη με τη σειρά της θα ανοίξει οδούς χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας και των επενδύσεων.
Ο δρόμος είναι μακρύς, επίπονος με πολλές παγίδες και σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί πανηγυρισμούς και μάλιστα πρόωρους.