Χάνουν και φεύγουν – έρημο τοπίο το Μαξίμου

Η μάχη του σταυρού είναι πάνω απ' όλα και είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι υπουργοί αδιαφορούν για το πώς θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση την όποια κριτική από τη ΝΔ και ελάχιστοι ασχολούνται με θέματα της αρμοδιότητάς τους

Το Μέγαρο Μαξίμου τις τελευταίες ημέρες μοιάζει – έστω και καθ’ υπερβολήν – με έρημο τοπίο και εκεί όπου άλλοτε οι χώροι του έσφυζαν από ζωή, τώρα λόγω και της προεκλογικής περιόδου υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό. Εξάλλου η προεκλογική εκστρατεία επηρέασε σε πολύ μεγάλο βαθμό και τη λειτουργία του Μεγάρου Μαξίμου, καθώς τα βασικά πρόσωπα του πρωθυπουργικού επιτελείου είναι υποψήφια στις εκλογές, με ό,τι αυτό σημαίνει. Ακόμα και οι συχνές συσκέψεις που ήταν στην ημερήσια διάταξη έχουν αραιώσει, καθώς ο αγώνας για τους σταυρούς έχει αποδεκατίσει την πρωθυπουργική ομάδα.

Την ίδια στιγμή, εκτός από το σχεδόν έρημο Μέγαρο Μαξίμου, καταγράφεται εικόνα παράλυσης σχεδόν σε όλα τα υπουργεία, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των υπουργών και των υφυπουργών είναι υποψήφιοι. Ακόμα και η καθημερινή επικοινωνία του πρωθυπουργικού επιτελείου με εκπροσώπους των υπουργών για την άμεση διευκρίνιση ζητημάτων που ανακύπτουν, ουσιαστικά δεν υφίσταται.

Η μάχη του σταυρού είναι πάνω απ’ όλα και είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι υπουργοί αδιαφορούν για το πώς θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση την όποια κριτική από τη ΝΔ και ελάχιστοι ασχολούνται με θέματα της αρμοδιότητάς τους. Επίσης όσοι δεν είναι στα πολιτικά τους γραφεία και σε περιοδείες πηγαίνουν ελάχιστες ώρες στα υπουργεία, κυρίως για διαδικαστικά θέματα.

 

Ετοιμοι για ήττα

Στα περισσότερα υπουργεία έχει δοθεί εντολή από τους υπουργούς, διά παν ενδεχόμενο και ειδικά σε περίπτωση ήττας, να είναι έτοιμοι. Αυτό σημαίνει ότι μαζεύουν πράγματα στα υπουργεία, ενώ οι καταστροφείς εγγράφων έχουν… πάρει φωτιά. Επί της ουσίας γίνονται οι απόλυτα αναγκαίες ενέργειες στα υπουργεία, αλλά και απλή ταξινόμηση των εγγράφων. Εξάλλου, όλα παραπέμπονται για μετά τις κάλπες της 7ης Ιουλίου.

Εάν ανατρέξει κανείς σε όλα τα υπουργεία, θα διαπιστώσει ότι όλοι σχεδόν οι υπουργοί είναι σε διαρκή προεκλογική κινητικότητα, αναζητώντας τη στήριξη κοινωνικών ομάδων, ψηφοφόρων και παραγόντων που δύναται να τους βοηθήσουν στην προσπάθεια επανεκλογής τους. Οι μόνοι ουσιαστικά που βρίσκονται στις θέσεις τους είναι ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου που δεν θα πολιτευθεί και εγκαταλείπει την ενεργό πολιτική, αλλά και ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου που επίσης δεν θα είναι υποψήφιος.

Στο πιο παραγωγικό υπουργείο, αυτό των Οικονομικών, δεν υπάρχει η έντονη δραστηριότητα και όλη η προσοχή είναι στραμμένη στις κάλπες της 7ης Ιουλίου, καθώς ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι υποψήφιος στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθήνας. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης πηγαίνει ελάχιστες ώρες την ημέρα στο υπουργείο, ενώ ουσιαστικά ετοιμάζει βαλίτσες για τις ΗΠΑ, όπου και θα ακολουθήσει πανεπιστημιακή καριέρα.

Ο «κομματικός στρατός» που είχε καταλάβει καίριες θέσεις στο κράτος, δίνοντας χαριστική βολή στην οργανωτική δομή του ΣΥΡΙΖΑ, επέστρεψε στη βάση του και το κάθε στέλεχος βοηθάει τον υπουργό ή τον υφυπουργό με τον οποίο συνδέεται πολιτικά. Επί της ουσίας τα περισσότερα υπουργεία έχουν μετατραπεί σε εκλογικά κέντρα, με ό,τι αυτό σημαίνει.

Παράλληλα, και το άλλοτε πανίσχυρο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου «αγνοείται», διότι όλοι οι βασικοί «παίκτες» της περασμένης περιόδου έχουν πάρει τους… δρόμους και τις πλατείες, όπως για παράδειγμα ο Νίκος Παππάς στον Νότιο Τομέα της Β’ Αθήνας, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο Χριστόφορος Βερναρδάκης στην Α’ Αθήνας.

 

Αγώνας επιβίωσης

Σε αυτό το κλίμα της παράλυσης και των διαλυτικών φαινομένων στα υπουργεία, η χαρακτηριστική φράση που κυριαρχεί είναι «ο σώζων εαυτόν (εκλογικά) σωθήτω…». Εξάλλου, όλοι οι βασικοί υπουργοί δίνουν αγώνα επιβίωσης και εκλογής ή επανεκλογής, ενώ την ίδια στιγμή το κόμμα και κυρίως η ισχνή κομματική νομενκλατούρα τορπίλισαν κάθε ουσιαστικό και πραγματικό άνοιγμα στην Κεντροαριστερά και στην ελληνική σοσιαλδημοκρατία.

Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα με τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων που έγιναν με τη λογική να μη διαταραχθούν οι συσχετισμοί σε πάρα πολλούς νομούς και έχουν πρόβλημα εκλογής ή κινηθούν χαμηλά νυν υπουργοί και υφυπουργοί.

Και αυτό διότι, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει δεύτερος στις εκλογές, με βάση τον νόμο Παυλόπουλου (που θα εφαρμοστεί τελευταία φορά) και το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, θα έχει μείωση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας περίπου στο μισό, με αποτέλεσμα περίπου 70 νυν βουλευτές να μην είναι στη νέα Βουλή. Επίσης, σχεδόν οι μισοί υποψήφιοι είναι νέα πρόσωπα, είτε από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ είτε από τους συνοδοιπόρους στο πλαίσιο της Προοδευτικής Συμμαχίας, δηλαδή ως επί το πλείστον πασοκογενείς, ενώ προωθούνται και πολλά νέα στελέχη, καθώς επιθυμία του Πρωθυπουργού είναι να ανανεωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό η παρούσα Κοινοβουλευτική Ομάδα.

 

Τσακαλώτος για θέμα ηγεσίας

Εκτός όμως από τον αγώνα επιβίωσης που είναι σε πλήρη εξέλιξη, έχει αρχίσει και η υπόγεια συζήτηση για την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν θα τεθεί θέμα ηγεσίας και αν τεθεί θα είμαι εναντίον. Ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι ακόμα πολλά χρόνια στην ηγεσία και δικαίως γιατί από το 2012 έχει μόνο νίκες και αυξήσεις ποσοστών. Και όταν φτάσει η ώρα αυτή, πρέπει να υπάρξει ένα πρόσωπο από τη νέα γενιά» είπε χθες (News 24/7) o Ευκλείδης Τσακαλώτος, αποκλείοντας εκ νέου μια δική του εμπλοκή.

Αυτή η συζήτηση γίνεται όμως με την οπτική ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν αμφισβητείται και, όπως είναι σήμερα τα δεδομένα, δεν υπάρχουν και οι συσχετισμοί στην ΚΕ για να έχει εσωκομματικό πρόβλημα. Ωστόσο, η συγκρότηση της νέας κομματικής «ιεράς συμμαχίας» άνοιξε τη συζήτηση, παρά το γεγονός πως όλα έγιναν με τη σφραγίδα του Τσίπρα. Πολλοί συζητούν την προώθηση της Εφης Αχτσιόγλου, της νέας εκπροσώπου του κυβερνώντος κόμματος. Στο κάδρο είναι και ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Νάσος Ηλιόπουλος, αλλά ακόμα και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ως παίκτες της επόμενης μέρας. Ο, επίσης συμμετέχων στον «πρωινό καφέ», Νίκος Παππάς πρωτίστως έχει αυτή την ώρα ως μέλημα την εκλογή του στα νότια προάστια της Αθήνας. Το ενδιαφέρον είναι ότι στη συζήτηση που γίνεται σε συριζαϊκούς κύκλους προστέθηκε, εκτός από τις πολύ θετικές αναφορές για τον Ηλιόπουλο στον Δήμο Αθηναίων, το όνομα του Γαβριήλ Σακελλαρίδη.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.