«Στην εξωτερική πολιτική δεν υπάρχουν ούτε διαρκείς αντίπαλοι ούτε διαρκείς φίλοι, υπάρχουν διαρκή συμφέροντα». Η δήλωση ανήκει στον βρετανό πολιτικό λόρδο Πάλμερστον. Και όταν μιλάμε για συμφέροντα – ως γνωστόν – οι Βρετανοί είναι ειδήμονες.
Η Ανατολική Μεσόγειος και δη η Κυπριακή Δημοκρατία είναι από τις περιοχές που θα μπορούσαμε επίσης να χαρακτηρίσουμε παράδειγμα θυσίας στον βωμό των συμφερόντων.
Το θέμα «Κύπρος» έχει επανέλθει στη δημοσιότητα προσφάτως λόγω της κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας, αλλά περισσότερο λόγω των ενεργειακών πόρων και των τεράστιων συμφερόντων που συγκεντρώνει πλέον η περιοχή και έχει οδηγήσει μεγάλες δυνάμεις να στρέφουν το βλέμμα τους στο συγκεκριμένο σημείο του χάρτη, τονίζοντας με νόημα ότι οι πρόσφατες ενεργειακές ανακαλύψεις έχουν αναβαθμίσει σημαντικά τη γεωπολιτική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου…
Σε αυτά προσθέστε και τη γεωστρατηγική σημασία που αποκτά η Κύπρος, λόγω της ιδιαίτερης θέσης της στον χάρτη. Μια θέση που αποδεικνύεται ικανή να της δημιουργεί προβλήματα και να γράφει την ιστορία της με αίμα εδώ και αιώνες.
Οι μεγάλες αλλαγές, που γεννούν την ένταση στην περιοχή της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και στο Αιγαίο, εμφανίζονται να ακολουθούν μια πορεία κλιμάκωσης, από τη στιγμή που η Τουρκία παύει να είναι το «αγαπημένο παιδί» των ΗΠΑ και της ΕΕ, καθώς ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποφασίζει να μετατραπεί από υπάκουος μαθητής στον «ταραξία» της τάξης…
Η Κύπρος ξεκινά το ενεργειακό της πρόγραμμα το 2007 με τη Noble Energy να αναλαμβάνει το οικόπεδο 12 το 2008 για να φτάσουμε το 2019 στις ανακαλύψεις της EXXOnMobil στο οικόπεδο 10 και συζήτηση για δημιουργία τερματικού σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου στο νησί.
Η Τουρκία από την αρχή πρόβαλε διεκδικήσεις με αφετηρία τα τετελεσμένα της κατοχής και ζητούμενο τη συνδιαχείριση των κοιτασμάτων της κυπριακής ΑΟΖ και ρόλο στους ενεργειακούς δρόμους.
-Πώς οι Τούρκοι εμπλέκουν Αιγαίο και Κύπρο στο ψυχροπολεμικό κλίμα Άγκυρας-Ουάσιγκτον
-Η πολιτική των «ασφαλών προκλήσεων» με τα γεωτρύπανα «Πορθητής» και «Γιαβούζ»
-Τα σενάρια για το Καστελόριζο και ο κίνδυνος «ατυχήματος»
Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση των ΝΕΩΝ Σαββατοκύριακο
Το μεγάλο παζάρι Τουρκίας – ΗΠΑ περνάει από Κύπρο και Αιγαίο