Υπάρχει μια μπάρα, λένε οι κονεσέρ των δημοσκοπικών πραγμάτων, που αποτυπώνει τις τάσεις που κυριαρχούν στην κοινή γνώμη πιο καθαρά απ’ ό,τι οι απαντήσεις στην ερώτηση για την πρόθεση ψήφου. Είναι η μπάρα του ποσοστού του πρώτου κόμματος στην παράσταση νίκης. Πολύ πριν από την 26η Μαΐου αυτή είχε γαλάζιο χρώμα σε όλα τα γκάλοπ. Επιβεβαιώνοντας την αίσθηση που επικρατεί εδώ και καιρό: πως ο Αλέξης Τσίπρας είναι πια μια «κουτσή πάπια». Εντάξει, τυπικά ο διάδοχός του δεν έχει εκλεγεί ακόμη – όπως απαιτεί η εξήγηση της αμερικανικής φράσης lame duck -, άλλα ο Πρωθυπουργός έχει πλέον περιορισμένη επιρροή, αφού οικονομικοί, πολιτικοί, ξένοι και άλλοι παράγοντες διαβάζοντας τις μετρήσεις – και κυρίως το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών – συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι η θητεία του έχει ημερομηνία λήξης την 7η Ιουλίου.
Οσοι ασχολούνται με τα οικονομικά επικαλούνται ως ενδεικτική της φάσης αποδρομής στην οποία έχει εισέλθει την απόφασή του να μην παραστεί στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ μέσα στην εβδομάδα. Τι κι αν μόλις πέρυσι, στην ίδια εκδήλωση, ο πρόεδρος των ελλήνων βιομηχάνων Θόδωρος Φέσσας ξεκινούσε την ομιλία του λέγοντας «σε τρεις μήνες η χώρα μας βγαίνει από τα Μνημόνια. Κύριε Πρωθυπουργέ, αυτό είναι αναμφισβήτητα μια πολύ θετική εξέλιξη. Συγχαρητήρια!»; Οι παροικούντες την επιχειρηματική αγορά στην Ελλάδα επιμένουν ότι η ατμόσφαιρα φέτος θα ήταν διαφορετική για τον Αλέξη Τσίπρα, μιας και όλοι μοιάζει να έχουν επηρεαστεί από αυτό που ο ξένος Τύπος αποκαλεί «the Mitsotakis effect», την προσδοκία, δηλαδή, ότι μια νέα κυβέρνηση περισσότερο φιλική στους επενδυτές και τις επενδύσεις βρίσκεται καθ’ οδόν.
Οι παραπάνω πηγές θυμίζουν, μάλιστα, πως το 2014, όταν εκείνος ερχόταν, ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε μιλήσει σε μια σχεδόν άδεια αίθουσα στην εν λόγω εκδήλωση. Ανάλογες εκτιμήσεις φαίνεται να διακινούνται και στον τραπεζικό κλάδο. Αυτοί που συνομιλούν με τραπεζίτες υποστηρίζουν πως, παρότι η άποψη που οι τελευταίοι είχαν σχηματίσει από τις διαπραγματεύσεις τους με τον Πρωθυπουργό για τα κόκκινα δάνεια προ μηνών ήταν «αρκετά θετική», πλέον βλέπουν κι εκείνοι – αναλύοντας το εγχώριο αλλά και το διεθνές κλίμα – την επικείμενη πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα.
-Γιατί αρνήθηκε ο Γ. Γραμματικάκης την πρώτη θέση στο ψηφοδέλτιο επικρατείας;
-Πώς αντιμετωπίζουν οι ευρωπαίοι εταίροι την παρούσα ελληνική κυβέρνηση;
-Ποιος ο ρόλος της Εκκλησίας και η σχέση Τσίπρα- Ιερώνυμου
Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση των ΝΕΩΝ Σαββατοκύριακο
Μετά τους ψηφοφόρους χάνονται και τα στηρίγματα