«Πυρά» εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο Γιώργος Παπανδρέου υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι η πολιτική που ακολούθησε επιβάρυνε την οικονομία με τεράστια νέα χρέη που καλείται – όπως είπε – να πληρώσει ο λαός προσθέτοντας ότι «υπηρέτησε μία παλαιοκομματική ρουσφετολογική λογική».
Ο κ. Παπανδρέου μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, υπογράμμισε για τις επικείμενες εκλογές ότι οι οι Έλληνες πρέπει να επιλέξουν «με περίσκεψη και με αυτογνωσία, με την καρδιά και τη λογική, αν θα αλλάξουμε πορεία ή αν θα παραμείνουμε στο τέλμα και το αδιέξοδο που μας έφεραν 8 χρόνια τώρα η Νέα Δημοκρατία και οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».
Σημείωσε ότι αλλαγή πορείας της χώρας, δεν μπορεί να υπάρξει με απλή εναλλαγή κυβέρνησης και άσκησε έντονη κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στη ΝΔ. «Είπαν και οι δύο ψέματα. Έδωσαν κάλπικες και αδιέξοδες υποσχέσεις. Έχουν ευθύνη που η χώρα κινδύνεψε να βγει από την Ευρωζώνη», υποστήριξε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι και τα δύο κόμματα παρέμειναν υπηρέτες ενός πελατειακού συστήματος που ενδιαφέρεται μόνον για τη νομή της εξουσίας και όχι για την αλλαγή της.
Ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι παραμένει σταθερά σε ό,τι έλεγε από τα μέσα της δεκαετίας του 2000, επαναλαμβάνοντας τη γνωστή του θέση:«Αν δεν αλλάξουμε, θα βουλιάξουμε».
Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου υπάρχει ελπίδα και προοπτική για βιώσιμη διέξοδο και μάλιστα, όπως είπε, προοδευτική της Ελλάδας από τη κρίση. «Υπάρχει η προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης απέναντι στη συντήρηση. Παρά το γεγονός ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ με τις επιλογές της και τις πολιτικές της, θόλωσε στα μάτια των πολιτών τις προοδευτικές αξίες», ανέφερε.
Μετά τις εκλογές
Σχετικά με τη στάση του Κινήματος Αλλαγής την επομένη των εκλογών και το ενδεχόμενο να στηρίξει τον σχηματισμό κυβέρνησης ο κ. Παπανδρέου είπε: «Σε όσους ρωτούν τι θα κάνουμε απαντώ: για να ρωτάτε, θεωρείτε την Παράταξή μας χρήσιμη για τους Έλληνες και τη χώρα. Όσο πιο ισχυρή κάνετε την Παράταξή μας, τόσο πιο χρήσιμοι και αποτελεσματικοί θα γίνουμε . Είμαστε εδώ, συνεπείς σε όσα είπαμε και κυρίως υπερήφανοι για όσα κάναμε, βάζοντας πάνω από την Παράταξή μας τους Έλληνες και τη χώρα. Είμαστε εδώ για να ξαναδώσουμε ελπίδα και προοπτική. Με όραμα και σχέδιο».
Για τις τουρκικές προκλήσεις
Για τις τελευταίες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και την τουρκική προκλητικότητα, ο πρώην πρωθυπουργός χαρακτήρισε προκλητική την στάση της Τουρκίας, λέγοντας ότι πρέπει να γίνεται σεβαστό το διεθνές δίκαιο. «Η παραβίαση ΑΟΖ μιας χώρας, όπως της Κύπρου, είναι μια πρόκληση και μια αρνητική εξέλιξη. Η Τουρκία έχει εσωτερική κρίση παρότι ο Ερντογάν φαινόταν παντοδύναμος αλλά έχει αμφισβητηθεί αυτό από τις πρόσφατες εκλογές».
Συνέχισε λέγοντας πως η γειτονική χώρα προσπαθεί να δημιουργήσει μία γκρίζα κατάσταση «την οποία εμείς ουδέποτε δεχτήκαμε. Δεν δεχόμαστε ότι υπάρχουν γκρίζες ζώνες ούτε για τα νησιά μας ή οτιδήποτε άλλο. Είναι μια προσπάθεια να διασφαλίσει μια πρόσβαση στα πετρέλαια. Προσπαθεί να δημιουργήσει δυσκολίες στην κυπριακή δημοκρατία. Να μπορέσει να εκμεταλλευτεί χωρίς μεγάλο κόστος αυτά τα κοιτάσματα. Εγώ είχα ξεκινήσει μια συνεργασία μεταξύ Κύπρου-Ισραήλ-Ελλάδας και αυτό έχει δημιουργήσει νέα θετικά δεδομένα». Ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι «εμείς δεν θέλουμε την απομόνωση της Τουρκίας αλλά μια Τουρκία που είναι γείτονάς μας, να λειτουργεί σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Να λειτουργεί στα πλαίσια της καλής γειτονίας. Όταν όμως προκαλεί, προφανώς υπάρχουν συνέπειες». Σημείωσε ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε το ευρωπαϊκό πλαίσιο και πρόσθεσε ότι με τον Κώστα Σημίτη πέτυχαν τρία σημαντικά πλεονεκτήματα όταν ήταν στην εξουσία. Το πρώτο, η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, που μπορεί να έχει αμφισβητηθεί αλλά «ως Ελλάδα έχουμε λόγο να τη βλέπουμε θετικά με τη προϋπόθεση ότι συμμορφώνεται. Το δεύτερο είναι οι αποφάσεις του Ελσίνκι και το τρίτο ότι στη συνθήκη της Λισσαβόνας «καταφέραμε με συνεργάτες και διαπραγματευτήκαμε το άρθρο για την αμοιβαία συνδρομή».
Χρειάζεται εθνική ομοψυχία
Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε πως χρειάζεται μια εθνική ομοψυχία επειδή βρισκόμαστε σε εκλογική περίοδο και χρειάζεται προσοχή για να εκπέμψουμε ένα μήνυμα στην Τουρκία ότι υπάρχει ένα «αρραγές μέτωπο σε ότι αφορά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα». Στην ερώτηση για πιθανό θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, ο Γιώργος Παπανδρέου είπε: «Πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας όλοι και να δούμε ότι πέρα από τις εκλογές, πρέπει τα πολιτικά κόμματα να έχουν μια κοινή στάση απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα».
Για τις πρόσφατες ευρωεκλογές, τη συντριπτική νίκη της ΝΔ και την ανακοίνωση εθνικών εκλογών, και που έκανε λάθος η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιώργος Παπανδρέου είπε: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διαμόρφωσε ελπίδες, φρούδες πιθανώς. Αν είχε διαχειριστεί διαφορετικά τους 6 πρώτους μήνες ίσως να είχε μιαν άλλη αντιμετώπιση από τους εταίρους που θα ελάφρυναν το βάρος της προσαρμογής. Πιθανόν να μη χρειαζόταν και τρίτο μνημόνιο. Ο κ. Γιούνκερ είπε ότι ίσως να μη χρειαζόταν και πρώτο μνημόνιο αν ο κ. Καραμανλής δεν είχε αποκρύψει και εκτινάξει τον προϋπολογισμό και αποκρύψει τα στοιχεία. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πει πολλά ψέματα, με το σχίσιμο των μνημονίων κτλ. Η πολιτική που ακολούθησε επιβάρυνε την οικονομία, με τεράστια νέα χρέη που καλείται ο λαός να πληρώσει. Έκανε μια πολύ συντηρητική πολιτική που αναπαρήγαγε αυτό το κακό σύστημα που πρέπει να αλλάξουμε στη χώρα μας. Στη λειτουργία του κράτους στους θεσμούς. Αν λειτουργούσαν οι θεσμοί στην Ελλάδα δεν θα είχαμε την απόκρυψη προϋπολογισμών, θα χτυπάγαμε ακόμη περισσότερο τη διαφθορά, τη σπατάλη κτλ. Αντί να κάνει αυτά, προτίμησε ένα παιχνίδι, προεκλογικό, κάποια από τα πλεονάσματα που βγήκαν από τον πόνο, και την υπερθυσία και υπερφορολόγηση ιδιαίτερα της μεσαίας τάξης, τα αξιοποιεί για κάποια επιδόματα -δεν είμαι εναντίον των επιδομάτων- αλλά πρέπει να φτιάξουμε υποδομές πρώτα και μετά να δούμε τα επιδόματα. Υπηρέτησε μια παλαιοκομματική ρουσφετική λογική».
Αναφέρθηκε επίσης στην κρίση στη Δικαιοσύνη λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποβάθμισε τους θεσμούς και συμμάχησε με «Καραμανλικούς» αναφερόμενος στη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ. «Εγώ χαιρέτησα όταν νομιμοποίησε τη χρήση της κάνναβης για ιατρικούς λόγους, το είχα προτείνει από παλιά αλλά αυτό δεν είναι το κεντρικό πρόβλημα της χώρας. Μια παράταξη σαν τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να δηλώνει αριστερή, όταν οι πολιτικές της είναι άκρως συντηρητικές».
Ο ΣΥΡΙΖΑ «έκλεψε» στελέχη του ΠΑΣΟΚ
Σχετικά με τις συνεργασίες πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ, όπως Ραγκούση, Ξενογιαννακοπούλου κτλ με τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι το κόμμα του κ. Τσίπρα θέλει να «κλέψει» κάποια στελέχη ενόψει εκλογών, γεγονός που δεν τον βοηθά, καθώς δεν είναι πάνω σε μια προγραμματική βάση αλλά προσωπικών φιλοδοξιών. Για τα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ που πήγαν στο ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι ο καθένας κρίνεται για τις πράξεις του. «Εγώ ανέδειξα νέα στελέχη, πολλοί πήγαν καλά άλλοι πήραν το δρόμο τους προς άλλες κατευθύνσεις». Πρόσθεσε πως οι προσθήκη των στελεχών αυτών στην αριστερή κυβέρνηση έκανε μόνο κακό στον ΣΥΡΙΖΑ και συσπείρωσε τον χώρο του ΚΙΝΑΛ. Δεν κρατάω πικρίες». Επανέλαβε για μία ακόμη φορά το σύνθημα «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε».
Ο Τσίπρας δεν έχει καμία σχέση με τον Ανδρέα
Για την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να «μιμηθεί» τον πατέρα του, και ιστορικό ηγέτη του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου, στη στρατηγική και φιλοσοφία του, και αν τον ενοχλεί, ο Γιώργος Παπανδρέου απάντησε: «Δεν μπορώ να πω ότι με ενοχλεί. Ο καθένας κρίνεται από την πράξη του», και έκανε λόγο για «απομιμήσεις». «Εάν πράγματι (ο Τσίπρας) πίστευε σε αυτά που έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου, και τα πάλευε, στο να φτιάξουμε ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος, τότε δεν θα ήταν απομίμηση, θα λέγαμε ότι πράγματι ακολουθεί κάποιες αρχές του Ανδρέα Παπανδρέου. Δεν το έκανε. Άρα κρίθηκε ότι δεν έχει καμία σχέση με τη παράδοση του Ανδρέα και τους αγώνες που συνέβαλαν στην ανάπτυξη».