Ο Μιλτιάδης Νεκτάριος, καθηγητής της Ασφαλιστικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, μίλησε για τις συνέπειες στα εισοδήματα, τα περιουσιακά στοιχεία και τα ασφαλιστικά δικαιώματα της μεσαίας τάξης.
Επίσης, τόνισε ότι παρατηρήθηκε μείωση 37% του μέσου εισοδήματος και μείωση κατανάλωσης 30%, σε αντίθεση με τα χαμηλά εισοδήματα, όπου η μείωση ήταν κάτω του 20%. Επίσης, πάνω από το 30% της μεσαίας τάξης παρουσίασε αδυναμία εξυπηρέτησης των δανείων του, των ενοικίων του κλπ.. Όσον αφορά την εκτίμηση της φτώχειας την περίοδο της κρίσης, το επίπεδό της παρέμεινε σταθερό, αλλά με μειωμένα εισοδήματα. Δηλαδή, εάν υπολογίζαμε με βάση τα εισοδήματα του 2008, η φτώχεια θα είχε αυξηθεί κατακόρυφα.
Σύμφωνα με τον κ. Νεκτάριο, η συνολική μείωση της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων, ανέρχεται σε μισό τρισεκατομμύριο ευρώ. «Το 2008 η συνολική της αξία υπολογιζόταν στα 950 δισ.. Έκτοτε, υπάρχει μείωση 50% στις τιμές των ακινήτων. Αυτές όμως είναι λογιστικές ζημιές. Πραγματικές ζημιές υπέστησαν όσοι πούλησαν τα ακίνητά τους. Οι υπόλοιποι περιμένουν μήπως βελτιωθεί η κατάσταση» εξήγησε.
Όσον αφορά τα ασφαλιστικά δικαιώματα, ο κ. Νεκτάριος τα χαρακτήρισε «κολοσσιαία περιουσιακά στοιχεία μέσα από τα συστήματα συντάξεων. Είναι κεφάλαιο και περιουσιακό στοιχείο που σου διασφαλίζει εισόδημα. Σε όλο τον κόσμο ρευστοποιούν κεφάλαια στο τέλος της ζωής τους. Λόγω των μνημονίων χάθηκαν τα δικαιώματα 2.500.000 υφιστάμενων συνταξιούχων, αλλά και όσων θα βγουν στη σύνταξη έως το 2060, δηλαδή ζημιές περίπου ενός τρισ. ευρώ. Μόνο από τα ακίνητα και από το ασφαλιστικό, οι συνολικές απώλειες φτάνουν το 1,5 τρισ.!». Από την άλλη πλευρά, θετικό είναι το ότι «τα παιδιά μας έχουν απαλλαγεί από αυτό το 1,5 τρισ.».
Στρατόπουλος: Το 2008 ο μέσος μισθός ήταν κατά 25% υψηλότερος από τη μέση σύνταξη
Στη συνέχεια, ο αναλυτής Γιώργος Στρατόπουλος παρουσίασε ακόμα περισσότερα στατιστικά στοιχεία στους «Αριθμούς της κρίσης». Μίλησε για φαύλο κύκλο της υπερφορολόγησης εδώ και μία δεκαετία, και για τη μείωση των εισοδημάτων όλων των νοικοκυριών.
Το 2008 ο μέσος μισθός ήταν κατά 25% υψηλότερος από τη μέση σύνταξη. Σήμερα είναι σχεδόν το ίδιο (1 προς 1,04), πράγμα που σημαίνει ότι χάθηκαν οι καλοπληρωμένες θέσεις, μειώθηκαν οι μισθοί.
Ομοίως, το 2008 υπήρχαν 773.000 αυτοαπασχολούμενοι και μόλις 354.000 το 2017. Αυτή η τεράστια μείωση οφείλεται, όπως είπε ο κ. Στρατόπουλος, σε δύο μέτρα που πάρθηκαν το 2012 και το 2013: την επιβολή τέλους επιτηδεύματος και την κατάργηση του αφορολόγητου. «Τότε έγινε η μεγάλη ζημιά, ενώ μετά ήλθε κι ο νόμος Κατρούγκαλου που έδωσε τη χαριστική βολή» τόνισε στην ομιλία του.
Ο κ. Στρατόπουλος παρουσίασε πίνακα σύμφωνα με τον οποίο, σε κάθε ένα ευρώ εισοδημάτων από εργασία στον ιδιωτικό τομέα, αντιστοιχεί 1,5 ευρώ εισοδημάτων που χρηματοδοτείται από το κράτος. Επίσης, 2 από τα 3 ευρώ που δαπανά ο εργοδότης για την αμοιβή ενός υπαλλήλου, κατευθύνονται στα δημόσια ταμεία και μόνο ένα στην τσέπη του εργαζομένου.
Μίλησε επίσης για τα παράδειγμα του 2010, όταν υπήρχαν «κίνητρα συγκομιδής αποδείξεων», και είχαμε 10% αύξηση στα δηλωμένα εισοδήματα, παρά τη μεγάλη ύφεση. Τέλος, πρότεινε πιο δίκαιη μοιρασιά του αφορολόγητου ανάμεσα σε άτεκνους και σε οικογένειες με παιδιά.