Ο φόβος πολεμικής ανάφλεξης στον Περσικό, κυρίως οι επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει όχι μόνο ανάμεσα στους άμεσα εμπλεκόμενος, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, αναδύεται από την αρθρογραφία στον σημερινό γερμανικό τύπο. Η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt του Ντίσελντορφ φιλοξενεί συνέντευξη του διευθυντή του Ιδρύματος «Επιστήμη και Πολιτική» του Βερολίνου Φόλκερ Πέρτες, ο οποίος προειδοποιεί ότι τυχόν κλιμάκωση μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια του ελέγχου. Μεταφέρουμε τα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξης:
Ψηλά τις πιέσεις
«Μεσοπρόθεσμα οι επιθέσεις στα δύο τάνκερ ωφελούν τους σκληροπυρηνικούς του Ιράν και τους εξαγωγείς πετρελαίου στον Περσικό Κόλπο. Τους σκληροπυρηνικούς επειδή αποτελεί ακόμη μια απόδειξη ότι το Ιράν μόνο τότε μπορεί να υπάρχει, εάν τηρήσει σκληρή γραμμή πλεύσης. Οι σκληροπυρηνικοί στηρίζονται στο ότι τα προηγούμενα χρόνια έστησαν ένα υβριδικό σύστημα άσκησης πολέμου και ότι τώρα έχει πιθανώς έρθει η ώρα να το εφαρμόσουν» υποστηρίζει στη γερμανική εφημερίδα ο Πέρτες και συμπληρώνει ότι «και οι δύο πλευρές δεν θέλουν τον πόλεμο, ούτε ο Τραμπ, ούτε η ηγεσία στην Τεχεράνη. Αλλά και οι δύο πλευρές αφήνουν να φτάσουν τα πράγματα σε κλιμάκωση με την ελπίδα ότι ο άλλος πρώτος θα λυγίσει». Στην ερώτηση του δημοσιογράφου εάν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους είναι έτοιμοι να συρθούν σε έναν πόλεμο, ο γερμανός ειδικός απαντά: «Το Ισραήλ και η Σ. Αραβία επιθυμούν να κρατήσουν ψηλά τις πιέσεις στο Ιράν, αλλά δεν έχουν κανένα συμφέρον από μια στρατιωτική κλιμάκωση. Πιθανότατα θα αναγκαστούν να στραφούν σε άλλη κατεύθυνση, σε περίπτωση φτάσουν τα πράγματα εκεί. Αλλά και ο Τραμπ δεν θέλει τον πόλεμο, όπως ο Τζορτζ Μπους στο Ιράκ. Παρόλα αυτά θα ήταν διατεθειμένος να δείξει σκληρή στάση ρίχνοντας μερικούς πυραύλους Κρουζ».
Για τον σχολιαστή της Frankfurter Allgemeine Zeitung έχει έρθει η σειρά της Ευρώπης να δράσει. «Οι Ευρωπαίοι κυρίως θα πρέπει τώρα να περιμένουν πιέσεις για να αλλάξουν την πολιτική τους απέναντι στο Ιράν» υποστηρίζει. «Στην προσπάθειά τους να διασώσουν την συμφωνία για τα πυρηνικά που τορπίλισε o Τραμπ, έχουν μετατραπεί σε de facto σύμμαχο του Ιράν. Όποιος όμως επιθυμεί να αποτρέψει στρατιωτικές περιπέτειες του Τραμπ και των συντρόφων του, θα πρέπει να αυξήσει σημαντικά τις διπλωματικές πιέσεις».
Ψυχρολουσία για τη Βόρεια Μακεδονία
Το μέχρι τώρα μοντέλο διεύρυνσης της ΕΕ φαίνεται ότι έχει φτάσει στα όριά του, όπως δείχνει η περίπτωση της Αλβανίας και τη Βόρειας Μακεδονίας. Η ελβετική Neue Zürchner Zeitung περιγράφει με πολύ γλαφυρό τρόπο την προβληματική με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του βορειομακεδόνα προέδρου Στέβο Πενταρόφσκι στις Βρυξέλλες. «Ο Ντόναλντ Τουσκ» υπενθυμίζει ο αρθογράφος της «παραδέχθηκε ότι τα Σκόπια έχουν υλοποιήσει όλα όσα περίμενε η ΕΕ, αλλά θέλοντας να είναι ειλικρινής, είπε ότι δεν είναι όλα τα κράτη – μέλη διατεθειμένα να πάρουν αποφάσεις στο θέμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων», εννοώντας κυρίως τη Γαλλία, την Ολλανδία, ίσως τη Δανία, αλλά και τη Γερμανία, που συνεχώς αναβάλει αποφάσεις. «Η δήλωση Τουσκ είναι ψυχρολουσία για τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά δεν είναι κεραυνός εν αιθρία» σημειώνει η εφημερίδα παραπέμποντας ωστόσο στο ότι η χώρα ικανοποίησε τους όρους που έθεσε η Κομισιόν, κυρίως αναφορικά με το πρόβλημα του ονόματος. «Κυρίως στη Βόρεια Μακεδονία η απογοήτευση είναι μεγάλη και ο πρωθυπουργός Ζάεφ κάνει λόγο, συγκεκαλυμμένα βέβαια, για αθέτηση υπόσχεσης (…) Το ότι το κλίμα σε πολλές χώρες-μέλη δεν είναι υπέρ της διεύρυνσης φαίνεται και από το γεγονός ότι η Κομισιόν δημοσίευσε τις ετήσιες εκθέσεις για τις υποψήφιες χώρες μετά τις ευρωεκλογές για να μην δώσει αφορμή με τις συστάσεις της στις λαϊκιστικές δυνάμεις που είναι κατά της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης».
Η παρουσία του Ζόραν Ζάεφ στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Βαχάου, σε χωριό της Αυστρίας, καταδεικνύει τις προσπάθειες του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας να πείσει για την αναγκαιότητα να δοθεί στη χώρα του έστω και ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Αρθογράφος της Frankfurter Allgemeine Zeitung παρακολούθησε τις συζητήσεις, στις οποίες συμμετείχε και η υπηρεσιακή καγκελάριος της Αυστρίας Μπριγκίτε Μπιερλάιν. Ομιλητές, όπως ο αυστριακός υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, επαίνεσαν τις προσπάθειες Αθηνών και Σκοπίων για την επίλυση του ονοματολογικού. Ο αρθρογράφος μεταφέρει σημεία της ομιλίας Ζάεφ. Παραθέτουμε μερικά αποσπάσματα: «Για μας δεν υπάρχει εναλλακτική από την ένταξη στην ΕΕ. Γι αυτό συνήψαμε συμφωνία με την Ελλάδα και προηγουμένως και με τη Βουλγαρία, κάτι που είναι λιγότερο γνωστό. Αγαπάμε την Ευρώπη τόσο πολύ, που αλλάξαμε γι αυτό το όνομά μας (…) Μιλάμε Μακεδονικά και αποδεχθήκαμε ότι υπάρχουν Έλληνες Μακεδόνες. Προηγουμένως μόνο το 1/6 υποστήριζε αυτό το βήμα, στο μεταξύ έχει φτάσει στο 70%. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις αισθητές οικονομικές συνέπειες».