Ολοι ξέρουν ποιος είναι ο Ρασπούτιν

Ο ΣΥΡΙΖΑ βαρέθηκε τον... Τσίπρα

Παρακολούθησα την τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης (φωτογραφία) την Πέμπτη όπου και μίλησε για την υπόθεση Novartis αλλά και για τον Ρασπούτιν. Είπε συγκεκριμένα ότι «όλοι ξέρουμε ποιος είναι ο «Ρασπούτιν». Τον ξέρει και ο Τσίπρας, υπουργός του είναι», ενώ όταν του ζητήθηκε να τον κατονομάσει απάντησε: «Δύο υπουργοί υπάρχουν στο υπουργείο Δικαιοσύνης, βγάλτε τα συμπεράσματά σας». Οι δύο υπουργοί στο Δικαιοσύνης είναι ο κ. Καλογήρου και ο κ. Παπαγγελόπουλος και ο πρόεδρος της ΝΔ άφησε σαφέστατα να εννοηθεί ότι ο δεύτερος είναι ο Ρασπούτιν. Εκανε λόγο για πολιτική σκευωρία και τόνισε ότι μετά τις καταγγελίες του κ. Αγγελή, εφόσον εμπλέκονται δύο υπουργοί, η υπόθεση θα ερευνηθεί από τη Βουλή.

Στη νέα Βουλή όλες οι δικογραφίες

Και οι δέκα πολιτικοί της αντιπολίτευσης (ανάμεσά τους και δύο πρώην πρωθυπουργοί) που έχουν εμπλακεί τα ονόματά τους στην υπόθεση Novartis συμφωνούν με τη δήλωση Βενιζέλου ότι εφόσον εμπλέκονται δύο υπουργοί (με τις καταγγελίες Αγγελή) τότε θα πρέπει η υπόθεση να αποσταλεί πάραυτα στη Βουλή. Εκείνο που μαθαίνω είναι ότι όλο το καλοκαίρι και όλο το φθινόπωρο η Βουλή θα έχει αρκετή εργασία με διερεύνηση υποθέσεων (διάβαζε σκάνδαλα) που αφορούν τα πεπραγμένα της απερχόμενης κυβέρνησης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βαρέθηκε τον… Τσίπρα

Τελευταίως ο Αλέξης Τσίπρας δέχεται πολλαπλές αρνήσεις από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για να στηρίξουν τον προεκλογικό αγώνα του κόμματος. Δεν είναι καθόλου τυχαία επίσης η παρατηρούμενη αθρόα έξοδος στελεχών από τον ΣΥΡΙΖΑ σε άλλα κόμματα, όπως το ΚΚΕ, το ΚΙΝΑΛ και μερικώς προς τη ΝΔ. Ακόμη και ο πιστός του για μια τετραετία Νίκος Κοτζιάς με το «Πράττω» του τα βρόντηξε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Να αναφέρω ακόμη τη δυσκολία που είχε ο κ. Τσίπρας στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων και τους καβγάδες ανάμεσα στα πρωτοκλασάτα στελέχη του για μια θέση στο Επικρατείας. Ολα αυτά δείχνουν ένα και μόνον πράγμα. Οτι ο ΣΥΡΙΖΑ βαρέθηκε τον Τσίπρα. Οχι όλος ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ένα κομμάτι του που ένιωσε ότι εξαπατήθηκε, που κατάλαβε πως ο ΣΥΡΙΖΑ που συνεργάστηκε με τους ΑΝΕΛ και με τον κ. Καμμένο τον εγκαταλείπει και μάλιστα τρέχοντας προς άλλες πολιτικές κατευθύνσεις. Αλλά δεν είναι μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ που βαρέθηκε τον Τσίπρα, είναι και ο… Τσίπρας που βαρέθηκε τον ΣΥΡΙΖΑ (καθώς και τους περισσότερους υπουργούς του). Και εξηγούμαι…

Αλλά και ο Τσίπρας βαρέθηκε τον… ΣΥΡΙΖΑ

Οι επιλογές του Αλέξη Τσίπρα στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων δεν έχουν σχέση μόνο με τη διαχείριση της επερχόμενης ήττας, έχουν να κάνουν και με την απόφασή του να ολοκληρώσει μετά τις εκλογές τη μετεξέλιξη του κόμματος σε ένα πιο σοσιαλιστικό, λιγότερο ριζοσπαστικό κόμμα της Αριστεράς, αλλά και με τις εσωκομματικές ισορροπίες της επομένης των εκλογών. Θέλει δηλαδή να πάρει οριστικό διαζύγιο από το κόμμα που αρχικά τον εξέλεξε πρωθυπουργό. Πρόθεσή του μαθαίνω είναι να ενισχύσει την «πασοκογενή» πτέρυγα σε βάρος των ακραιφνών αριστερών, αλλά φυσικά οφείλει να σεβαστεί τις εσωκομματικές ισορροπίες. Και ορισμένες επιλογές μοιάζουν περισσότερο με αποστρατείες παρά με δημοκρατικές επιλογές.

Καβγάδες για μια θέση στο Επικρατείας

Για παράδειγμα: Καθόλου δεν άρεσε στον Δ. Τζανακόπουλο (που ήταν από τους πλέον έμπιστους του κ. Τσίπρα) η μετακόμισή του από το Επικρατείας στη δύσκολη για τον ΣΥΡΙΖΑ Α’ Αθηνών. Ούτε βεβαίως η μετακόμιση του (επίσης έμπιστού του) Αλέκου Φλαμπουράρη από το Επικρατείας στα ψηφοδέλτια με σταυρό. Μαθαίνω μάλιστα ότι ο κ. Φλαμπουράρης διαμαρτυρήθηκε για την παραμονή του Π. Σκουρλέτη στο Επικρατείας, λέγοντας ότι ο γραμματέας του κόμματος απέτυχε, έχασε όλες τις περιφέρειες και δημιούργησε έναν νόμο όπου οι περιφερειάρχες σε πολλές περιπτώσεις είναι μειοψηφία στα περιφερειακά συμβούλια.  Αντιθέτως ο κ. Τσίπρας τον επιβραβεύει με εκλόγιμη θέση στο Επικρατείας. Ακόμη ο κ. Φλαμπουράρης είχε αντιρρήσεις γιατί να είναι σε εκλόγιμη θέση στο Επικρατείας ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ  και μετέπειτα υπουργός Αμυνας Eυ. Αποστολάκης, αφού δεν προέρχεται από το κόμμα και δεν είχε καμία συμβολή σε κομματικές διεργασίες. Αυτά είναι μόνον μερικά που έμαθα και σας τα μεταφέρω.

Οι τελευταίες εξυπηρετήσεις δίπλα στο κύμα

Προτού προλάβει να μειωθεί ο θόρυβος από τις «τακτοποιήσεις» των παιδιών των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή και το ένα γεγονός ακολουθεί το άλλο. Μαθαίνω λοιπόν ότι στον ΕΦΚΑ Αγροτών στη Λάρισα ο απερχόμενος υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος θέλοντας προφανώς να κάνει ένα τηλεοπτικό σόου για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων επί των ημερών του, επιτέθηκε στους εργαζομένους και τους κατηγόρησε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι αυτοί… ευθύνονται για τα προβλήματα που υπάρχουν στην Κοινωνική Ασφάλιση! Αυτοί βεβαίως του απαντούν ότι το συντριπτικό ποσοστό της ευθύνης ανήκει στον ίδιο, με την ενοποίηση-τερατούργημα που έχει δημιουργήσει, και το υπόλοιπο στα στελέχη εκείνα που δεν προέβαλαν καμία αντίρρηση στα σχέδιά του.

***

Ακολουθούν νέα κωμικοτραγικά περιστατικά: Η Διοίκηση του ΕΦΚΑ ανακοίνωσε και ξεκίνησε ήδη την πραγματοποίηση σεμιναρίων επιμόρφωσης για τα στελέχη των ΠΥΣΥ (Περιφερειακών Υπηρεσιών Συντονισμού και Υποστήριξης) από όλη την Ελλάδα σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων στο Λουτράκι! Προφανώς γιατί θα μπορέσουν να εμπεδωθούν πιο εύκολα τα νέα «σύγχρονα» καθήκοντα του ΕΦΚΑ δίπλα στο κύμα με συνοδεία από καλαμαράκια και κωλοχτύπες. Τα έξοδα για αυτά τα σεμινάρια τα αναλαμβάνει η βρετανική συμβουλευτική εταιρεία NiCo, που προφανώς θέλει να ευχαριστήσει τον ΕΦΚΑ για τη στενή συνεργασία που έχει μαζί του. Φυσικά με το αζημίωτο!

«Πάρε δρόμο από εδώ…»
Πολύ κακή εντύπωση προκάλεσε η επιμονή του Φίλιππου Πετσάλνικου να καθίσει, στη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής σε θέση άλλη από αυτή που του είχε κρατηθεί. Θεώρησε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής ότι ήταν ριγμένος σε σχέση με την θέση που είχε κρατηθεί για τον Απόστολο Πόντα την οποία και κατέλαβε. Στην παρατήρηση στελέχους του Κινήματος Αλλαγής ότι η θέση έχει κρατηθεί για τον Πόντα και θα πρέπει να πάει στη δική του θέση απάντησε σε έντονο ύφος: «Ποιος είναι ο Πόντας; Πάρε δρόμο από εδώ που θα μου πεις και που θα καθίσω». Τα πνεύματα οξύνθηκαν, ηρέμησαν μετά την παρέμβαση των ψυχραιμότερων ωστόσο, η συμπεριφορά του κ. Πετσάλνικου, σχολιάστηκε δυσμενώς.
*** 
Πράγματι, η Φώφη Γεννηματά ευχήθηκε στον Ευάγγελο Βενιζέλο που υπέστη την Τετάρτη αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς η οποία αντιμετωπίσθηκε αμέσως  χειρουργικά.  Επειδή όμως σε αυτές τις περιπτώσεις οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά, η … λεπτομέρεια των ευχών της κυρίας Γεννηματά στάλθηκαν μέσω sms. Δεν υπήρξε δηλαδή τηλεφωνική επικοινωνία.
***
Η Στικούδη, η Βανδή και η Λέχου
Τη μια μέρα φωτογραφίζεται με την Κατερίνα Στικούδη και την επόμενη με τη Δέσποινα Βανδή. Μιλάω για τον Δημήτρη Κουτσούμπα ο οποίος πάντα βρίσκει χρόνο για το θέατρο. Έτσι προχθές βρέθηκε στη πρεμιέρα της παράστασης “Το δικό μας σινεμά” των Ρέππα – Παπαθανασίου στο Θέατρο Άλσος, όπου πρωταγωνιστεί η φίλη του Γραμματέα Ελένη Γερασιμίδου η οποία σας ενημερώνω πως θα είναι υποψήφια στη Ανατολική Αττική. Μετά την παράσταση ο Δημήτρης Κουτσούμπας βρέθηκε στα καμαρίνια για να συγχαρεί τους πρωταγωνιστές και φωτογραφήθηκε με πολλούς από τους πρωταγωνιστές τον Σπύρο Παπαδόπουλο, την Πηνελόπη Πιτσούλη, τον Γιώργο Κωνσταντίνου και φυσικά με τη Δέσποινα Βανδή, αλλά και την Κατερίνα Λέχου.

Ο Σαμαράς δεν ξεχνά φίλους
Ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δεν ξεχνά τους φίλους και τους συνεργάτες του. Την προσεχή Τετάρτη θα ταξιδεύσει στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια του εκλογικού γραφείου του Δημήτρη Σταμάτη, με τον οποίο είναι φίλοι και συνεργάτες επί 30 χρόνια και που για πρώτη φορά εκτίθεται με σταυρό ως  υποψήφιος βουλευτής.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.