Η εκλογή του Μωυσή Ελισάφ στον Δήμο Ιωαννιτών ήταν ένα ηχηρό μήνυμα, τόσο εντός της χώρας όσο και στο διεθνές περιβάλλον. Είναι ενδεικτικό ότι οι «New York Times» αφιερώνουν χώρο για την εκλογή του καθηγητή Παθολογίας στην Ιατρική Ιωαννίνων του πρώτου Ελληνα Εβραίου που εξελέγη δήμαρχος. Σε μια περίοδο ανόδου των ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη και ενίσχυση των τάσεων αντισημιτισμού, η εκλογή του Μ. Ελισάφ ήταν ένα σαφές σήμα από μια πόλη όπου άλλοτε άκμαζε μια σημαντική εβραϊκή κοινότητα, όπως και στη Θεσσαλονίκη, στην Αρτα και στην Πρέβεζα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η χώρα μας, με την εκλογή του έστειλε ένα μήνυμα αντάξιο της Ιστορίας και της παράδοσής της. «Η διαφορετικότητα στο θρήσκευμα ή πιθανόν άλλες ιδιαιτερότητες δεν αποτελούν εμπόδιο για την ανάδειξη και την καταξίωση όταν υπάρχουν όλα τα άλλα εφόδια» είπε μεταξύ άλλων στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα». Ειδικά για τον τρόπο λειτουργίας των δήμων με την απλή αναλογική, σημειώνει ότι θα απαιτηθούν συνεργασίες και στην πράξη θα φανεί αν είμαστε ώριμοι για κάτι τέτοιο, αλλά θεωρεί πολύ πιθανό να χρειαστούν και νομοθετικές ρυθμίσεις ώστε οι νέες δημοτικές αρχές να μπορέσουν να λειτουργούν αποτελεσματικά.
Τι σηματοδοτεί η εκλογή σας ως δημάρχου Ιωαννίνων;
«Για εμένα και την παράταξή μου σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής για τα Γιάννενα. Από τον ελληνικό και τον διεθνή Τύπο προβλήθηκε έντονα «η εκλογή του πρώτου εβραίου δημάρχου»». Είναι μια αλήθεια με τον ιδιαίτερο ιστορικό συμβολισμό που μπορεί να έχει. Ως νέος δήμαρχος Ιωαννίνων δεν μένω σε αυτό. Σκοπός μου είναι η εκλογή αυτή να ανοίξει μια νέα σελίδα για την πόλη και όλοι μαζί να φέρουμε τα Γιάννενα στο ευρωπαϊκό προσκήνιο».
Σε μια εποχή που αυξάνεται η επιρροή της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη και υπάρχουν έντονα φαινόμενα αντισημιτισμού, τι μήνυμα στέλνουμε ως χώρα, όταν εκλέγεται ένας Ελληνας Εβραίος πρώτη φορά δήμαρχος;
«Νομίζω ότι στέλνουμε ένα μήνυμα αντάξιο της Ιστορίας και της παράδοσης της χώρας μας, της χώρας που γέννησε τη δημοκρατία, τη φιλοσοφία, τους μεγάλους τραγικούς, που έβαλε τα θεμέλια στις επιστήμες. Η διαφορετικότητα στο θρήσκευμα ή πιθανόν άλλες ιδιαιτερότητες δεν αποτελούν εμπόδιο για την ανάδειξη και την καταξίωση όταν υπάρχουν όλα τα άλλα εφόδια».
Προέρχεστε από την Κεντροαριστερά, αλλά είχατε ευρύτερη στήριξη στα Γιάννενα και κατήλθατε ως ανεξάρτητος. Τελικά οι πολίτες δεν θέλουν τα κόμματα να κινούνται ως πολιτικοί κηδεμόνες;
«Οι πολίτες των Ιωαννίνων έκαναν μια μεγάλη υπέρβαση σε αυτές τις εκλογές. Μια ανατροπή κι ένα άλμα προόδου. Απέρριψαν τις κομματικές υποψηφιότητες, απέρριψαν τις κατεστημένες νοοτροπίες και επέλεξαν με γνώμονα τον τόπο τους. Η παράταξή μας ήταν η μοναδική, μεταξύ των εννέα που μετείχαν στις εκλογές, που δεν είχε καμία κομματική στήριξη. Είχε όμως πρόσωπα από όλους τους κομματικούς και ιδεολογικούς χώρους, πετυχημένα στον τομέα τους που θέλησαν κάτω από ένα κοινό όραμα να προσφέρουν στην πόλη. Αυτό εκτίμησαν και αυτό επιβράβευσαν οι πολίτες δείχνοντας ότι βρίσκονται πιο μπροστά από τα κόμματα που θέλουν ακόμη να κηδεμονεύουν την αυτοδιοίκηση».
Τι σημαίνει διοικώ έναν Δήμο με απλή αναλογική; Εχετε 11 δημοτικούς συμβούλους και ο αντίπαλός σας, ο νυν δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, έχει 14.
«Η αλήθεια είναι ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα εντελώς νέο τοπίο. Οχι μόνο εμείς αλλά οι περισσότεροι δήμαρχοι στην Ελλάδα. Θα απαιτηθούν συνεργασίες και στην πράξη θα φανεί αν είμαστε ώριμοι για κάτι τέτοιο. Είναι πολύ πιθανό να χρειαστούν και νομοθετικές ρυθμίσεις ώστε οι νέες δημοτικές αρχές να μπορέσουν να λειτουργούν αποτελεσματικά. Από την πλευρά μας, όπως είπαμε και πριν από τις εκλογές, υπάρχει η διάθεση για συνεργασία με όλες τις παρατάξεις, με όλες τις υγιείς δυνάμεις του τόπου».
Είναι έτοιμη η αυτοδιοίκηση για συνεργασίες και συναινέσεις;
«Αν αφήσουμε έξω από το δημοτικό συμβούλιο τις κομματικές εξαρτήσεις, τις προσωπικές σκοπιμότητες ενδεχομένως και τις πικρίες μας, τότε η αυτοδιοίκηση μπορεί να αποτελέσει ένα πεδίο συνεργασιών και συναινέσεων. Με βάση την εμπειρία μου από τη θητεία 2010-2014 μπορώ να πω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των θεμάτων εγκρινόταν σχεδόν ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο. Εν τέλει όλοι πρέπει να αποδείξουμε στην πράξη αυτό που λέμε στα λόγια, ότι δηλαδή πάνω από όλα είναι το καλό του τόπου».
Πώς επιτυγχάνεται πρόοδος και συντήρηση στη διοίκηση ενός δήμου; Μπορεί να στηθούν γέφυρες;
«Οι όροι «πρόοδος» και «συντήρηση» στη διοίκηση ενός δήμου, κατά τη δική μας άποψη, έχουν συγκεκριμένο περιεχόμενο. Προοδευτική είναι μια δημοτική αρχή που δίνει λύσεις στα προβλήματα των πολιτών.
Προοδευτικός είναι ένας δήμος που είναι δίπλα στον πολίτη και μεριμνά για τα θέματα της πόλης. Συντήρηση είναι η στασιμότητα, η απλή διαχείριση, η αδυναμία ύπαρξης λύσεων. Αναλύσαμε στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στους συνδημότες μας τις έννοιες αυτές και τους ζητήσαμε να κάνουμε όλοι μαζί ένα άλμα προόδου. Και αυτό έγινε».
«Επιβεβλημένη η σύγκρουση με το κατεστημένο»
Τα Γιάννενα έχουν μακρά παράδοση και ιστορία. Πώς μπορεί να γίνει πράξη η εξωστρέφεια ενός δήμου όπως ο δικός σας;
«Τα Γιάννινα έχουν μια πολύ μεγάλη διαδρομή στον χρόνο και στην Ιστορία. Διαθέτουν μια πλούσια ιστορία, μια σπουδαία πολιτιστική παράδοση, ένα απαράμιλλο φυσικό κάλλος. Βρίσκονται στο σταυροδρόμι των δύο μεγαλύτερων οδικών αξόνων της χώρας, της Εγνατίας και της Ιόνιας οδού, με ένα αεροδρόμιο που εκσυγχρονίζεται και δίπλα σε ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της Δυτικής Ελλάδας, αυτό της Ηγουμενίτσας. Διαθέτουν τεράστιους αρχαιολογικούς, θρησκευτικούς και πολιτιστικούς θησαυρούς. Για εμάς στόχος είναι η προγραμματισμένη εξωστρέφεια, η βιωματική. Πιστεύουμε ότι έχουμε την εμπειρία και τη γνώση να το κάνουμε πράξη, με τη στοχευμένη προβολή, τη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο για τη διοργάνωση μεγάλων εκδηλώσεων και συνεδρίων, όπως έχουμε κάνει και στο παρελθόν, καθώς και τη συνεργασία με τους απόδημους Ηπειρώτες που έχουν πάντα στο μυαλό τους την πατρίδα».
Πόσο δύσκολο ή εύκολο είναι ένας νέος δήμαρχος να συγκρουστεί με κατεστημένες αντιλήψεις και συμφέροντα;
«Η σύγκρουση με κατεστημένες αντιλήψεις ή με συμφέροντα είναι επιβεβλημένη αν πραγματικά θέλουμε να αλλάξουμε την πορεία της πόλης.
Οταν δεν έχεις να λογοδοτήσεις σε κανένα κέντρο, τότε είναι πολύ εύκολο να γίνει.
Δεν αναφερόμαστε στη σύγκρουση για τη σύγκρουση. Αναφερόμαστε στη ρήξη που πρέπει να γίνει με νοοτροπίες και αντιλήψεις ώστε να αλλάξει ο τρόπος διοίκησης του δήμου, ο τρόπος λειτουργίας των υπηρεσιών. Να καταλάβουν όλοι ότι για να αλλάξει μία λάμπα δεν θα χρειάζεται να παρακαλάει ο πολίτης τον δήμαρχο ή τον αντιδήμαρχο αλλά θα απευθύνεται στην υπηρεσία και εκείνη άμεσα θα οφείλει να λύσει το πρόβλημα. Καταθέτοντας λοιπόν εμείς πρώτοι ένα άλλο ήθος, πιστεύω ότι δεν θα απαιτηθούν συγκρούσεις αλλά θα τεθούν οι βάσεις της συνεργασίας».