Χωρίς την παρουσία τηλεοπτικών συνεργείων πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 13 Ιουνίου, η τελετή παράδοσης – παραλαβής του χαρτοφυλακίου του Υπουργείου Εσωτερικών από τον απερχόμενο Αλέξη Χαρίτση στον υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών και νομικό, Αντώνη Ρουπακιώτη.

Ο λόγος που απουσίαζαν τηλεοπτικά συνεργεία από την τελετή, αλλά όχι οι δημοσιογράφοι, οφείλεται στις απαγορεύσεις του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης για τις εμφανίσεις των υποψήφιων για τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου. Υπενθυμίζεται ότι ο απερχόμενος υπουργός Εσωτερικών βρίσκεται στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στη Μεσσηνία.

Κατά τη διάρκεια της σύντομης τελετής, ο κ. Χαρίτσης, καλωσόρισε τον διάδοχο του λέγοντας ότι είναι σημαντική στιγμή για το Υπουργείο Εσωτερικών καθώς ο κ. Ρουπακιώτης διαθέτει πολλή μεγάλη εμπειρία και χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης από όλο το πολιτικό φάσμα.

«Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό  για έναν άνθρωπο ο οποίος έχει διαδραματίσει ενεργό ρόλο στα δημόσια πράγματα εδώ και δεκαετίες. Νομίζω ότι είναι μια πολλή σημαντική στιγμή για το υπουργείο Εσωτερικών, για την ανάληψη των καθηκόντων του υπουργού από τον κ. Ρουπακιώτη και μας τιμά πολύ αυτό» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρίτσης και προχώρησε σε έναν συνοπτικό απολογισμό του έργου του σε αυτούς τους περίπου 10 μήνες που κάθισε στο τιμόνι του υπουργείου.

Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους τους εργαζόμενους του ΥΠΕΣ για την άρτια διοργάνωση και διεξαγωγή των εκλογών της 26ης Μαΐου και 2ας Ιουνίου, τις δυσκολότερες, όπως τις χαρακτηρίζει, για το κράτος.

«Μια πολλή μεγάλη πρόκληση στην οποία ανταποκριθήκαμε και η οποία ολοκληρώθηκε με επιτυχία χωρίς προβλήματα. Αυτό  νομίζω συνιστά μια παρακαταθήκη και για το Υπουργείο Εσωτερικών αλλά συνολικά και για την ελληνική δημόσιο διοίκηση ως έναν καλό, ορθό συντονισμό αλλά με το αίσθημα υπεράσπισης του δημοσίου συμφέροντος που πιστεύω βαθιά ότι διακατέχει τη μεγάλη πλειονότητα των δημοσίων λειτουργών μπορούμε να καταφέρουμε άθλους» ανέφερε ο κ. Χαρίτσης, φανερά συγκινημένος.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών μέχρι τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, ανέφερε: «βαθύτατα εκτιμώ τη συγκίνηση του υπουργού. Τον ευχαριστώ για τα καλά του λόγια όπως και τα άλλα μέλη της πολιτικής ηγεσίας, τα στελέχη που συμπαρίστανται σε αυτή τη στιγμή που κλήθηκα να αναλάβω για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο το υπουργείο Εσωτερικών. Δέχθηκα με ευχαρίστηση την πρόταση του Πρωθυπουργού – και ορκίστηκα για αυτό – να καλύψω κατά θεσμική επιταγή τη θέση του υπηρεσιακού υπουργού Εσωτερικών ενόψει των εθνικών εκλογών. Συνεπώς να αντιμετωπιστούν και τα κατεπείγοντα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν σε αυτό το χρονικό εντέλεια. Οι εκλογές, αυτοδιοικητικές πρωτίστως δε οι ευρωεκλογές, κατά γενική ομολογία διεξήχθησαν άψογα και ανήκουν τα συγχαρητήρια σε όλη την πολιτική ηγεσία, στα στελέχη και τους υπαλλήλους του υπουργείου Εσωτερικών. Αυτό μου δίνει την πίστη βαθιά ότι και οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν στην εντέλεια».

Στη συνέχεια ο κ. Ρουπακιώτης κάλεσε τους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες καθώς «στο νέο κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον που διαμορφώνεται από τον Αύγουστο του 2018 έως σήμερα δοκιμάζονται κόμματα και προγράμματα και καλούνται όλες και όλοι να τα κρίνουν και να αποφασίσουν. Γιατί πάρα το γεγονός ότι υπάρχουν δικαιολογημένες ενστάσεις ή ενδεχομένως και υπερβολές ως προς την ποιότητα λειτουργίας του δημοκρατικού μας συστήματος ας το αντιληφθούμε • αυτό είναι και οφείλουμε να το βελτιώσουμε και να το υπερασπιστούμε. Με άλλα λόγια, εθνικές εκλογές σημαίνουν η ώρα των πολιτών».