Προετοιμασία 30΄, Αναμονή 2 ώρες Μαγείρεμα 40΄
Υλικά (για 4 μερίδες)
350 γρ. φάβα
1 λίτρο νερό
1 ξερό κρεμμύδι, σε μεγάλα κομμάτια
1 καρότο, σε μεγάλα κομμάτια
1 κλωνάρι σέλερι, περίπου 20 εκ. σε κομμάτια
70 ml ελαιόλαδο
20 ml χυμό λεμονιού
Για τη «μαρμελάδα» ντομάτας
8 μεγάλες ντομάτες
30 ml ελαιόλαδο
100 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο, ελαφρά σπασμένη
3 κ.γ. φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο ή 1 κ.γ. ξερό
100 γρ. σαλάμι Λευκάδος, σε μικρούς κύβους
4 μεγάλα φύλλα φρέσκου βασιλικού, ψιλοκομμένα
Αλάτι
Εκτέλεση
Για τη μαρμελάδα ντομάτας: Χαράζουμε τις ντομάτες σταυρωτά στην κορυφή και τις ζεματίζουμε σε βραστό νερό για δέκα δευτερόλεπτα. Τις μεταφέρουμε σε λεκάνη με νερό και πάγο. Με τη βοήθεια ενός μικρού μαχαιριού βγάζουμε τη φλούδα τους και τις κόβουμε στα τέσσερα. Αφαιρούμε τα σπόρια και τις κόβουμε σε μικρούς κύβους. Σε φαρδιά κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς όμως να πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε τις ντομάτες, το θυμάρι, αλατίζουμε και αφήνουμε σε δυνατή φωτιά να μαγειρευτούν προσέχοντας να μην κολλήσουν στον πάτο. Μόλις γλασάρει αρκετά το μείγμα και πήξει, σε περίπου 15 λεπτά, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το σαλάμι Λευκάδας και τον φρέσκο βασιλικό. Αφήνουμε στο ψυγείο να κρυώσει η μαρμελάδα.
Για τη φάβα: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη φάβα, το νερό και τα λαχανικά να σιγοβράσουν. Μόλις ψηθεί η φάβα, τη χτυπάμε στο μπλέντερ για περίπου 10 λεπτά, στη δυνατή ταχύτητα, προσθέτοντας το ελαιόλαδο και τον χυμό του λεμονιού. Αλατίζουμε, ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει. Σερβίρουμε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος μαζί με την κρύα μαρμελάδα. Γκίκας Ξενάκης