Η Ιταλία σκοπεύει να πείσει την ΕΕ να καθυστερήσει έως το φθινόπωρο την απόφαση για να εκκινήσει μια πειθαρχική διαδικασία σε βάρος της Ρώμης αναφορικά με τα οικονομικά της στοιχεία, που αναμένεται να είναι βελτιωμένα ύστερα από τα στοιχεία για τα φορολογικά έσοδα τον Ιούλιο, δήλωσαν σήμερα τέσσερις πηγές από τον κυβερνητικό συνασπισμό της χώρας.

Η σημερινή Ευρωπαϊκή Επιτροπή, της οποίας η θητείας λήγει τον Νοέμβριο, επίσης θα είναι πιο ανίσχυρη μετά το καλοκαίρι και η Ρώμη θα έχει περισσότερο χρόνο να αναπτύξει τα επιχειρήματα της για μια μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ, είπαν δύο από τις πηγές.

Η Ιταλία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκονται εδώ και καιρό σε αντιπαράθεση για τη δημοσιονομική πολιτική από τότε που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας πριν από ένα χρόνο μια κυβέρνηση κατά της λιτότητας – με εταίρους τη δεξιά Λέγκα και το αντισυστημικό κίνημα των 5 Αστέρων – με φιλόδοξα σχέδια για τις δαπάνες.

Η Κομισιόν ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι είναι δικαιολογημένες οι ενέργειες σε βάρος της Ρώμης διότι το χρέος της αυξήθηκε το 2018, αντί να μειωθεί όπως ήταν η δέσμευση, και θα συνεχίσει να το κάνει φέτος και την επόμενη χρονιά.

Χθες, οι υπουργοί Οικονομικών από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης συμφώνησαν με αυτή την εκτίμηση αλλά είπαν ότι συνεχίζει να υπάρχει περιθώριο για διαπραγματεύσεις για να αποφευχθεί αυτή η διαδικασία, η οποία θα μπορούσε εν τέλει να οδηγήσει σε πρόστιμα και στενότερο έλεγχο των προϋπολογισμών της Ιταλίας.

Εάν δεν υπάρξει συμβιβασμός, η Κομισιόν θα μπορούσε να προτείνει να εκκινήσει η διαδικασία ακόμα και στις 26 Ιουνίου, δήλωσε ένας αξιωματούχος της ΕΕ. Τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα πρέπει τότε να συμφωνήσουν επίσημα την έναρξη της διαδικασίας στην τελευταία τους σύνοδο πριν από τη θερινή ανάπαυλα, στις 8-9 Ιουλίου.

Επιστροφές φόρων

Η Ιταλία ελπίζει να αποφύγει αυτό το αυστηρό χρονοδιάγραμμα διότι πιστεύει ότι η εικόνα των δημόσιων οικονομικών της θα είναι καλύτερη αφού θα έχουν αποτυπωθεί τα στοιχεία για τις επιστροφές φόρων τον Ιούλιο, δήλωσαν στο Reuters υψηλόβαθμες πηγές από τον κυβερνητικό συνασπισμό με γνώση του θέματος.

Επισήμως, η κυβέρνηση εμφανίζεται βέβαιη ότι θα πείσει την Κομισιόν να μην προχωρήσει στη διαδικασία πειθαρχικών μέτρων, ωστόσο ανεπίσημα, οι αξιωματούχοι δίνουν μια διαφορετική εκδοχή.

«Όσο περισσότερο συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχουμε να εξασφαλίσουμε ένα θετικό αποτέλεσμα», δήλωσε η μία πηγή. Σύμφωνα με άλλη πηγή, η Ρώμη χρειάζεται να «εξασφαλίσει περισσότερο χρόνο για να εξηγήσει τα επιχειρήματά της, δεν είναι απλά θέμα παράτασης της διαδικασίας».

Τα φορολογικά έσοδα της Ιταλίας είναι ισχυρότερα από το αναμενόμενο φέτος παρά τη στάσιμη οικονομία. Ο υπουργός Οικονομίας Τζοβάνι Τρία δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα φαίνεται να οδεύει προς το 2,1% ή το 2,2% του ΑΕΠ, χαμηλότερα από την πρόβλεψη της ΕΕ για 2,5%.

Οι πηγές, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, δήλωσαν ότι η κατάσταση θα φαίνεται ακόμα καλύτερη μετά τα στοιχεία για τα φορολογικά έσοδα τον Ιούλιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ