Διακόσια πενήντα εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ Κατ΄ Οίκον», τα οποία εκτιμάται ότι θα καλύψουν περί τις 25.000 κατοικίες. Συνολικά, οι επενδύσεις, μαζί με τη συμμετοχή ιδιωτών, αναμένεται ότι θα φτάσουν τα 400 εκατ. ευρώ.

Σε όσους θα λαμβάνουν άτοκο δάνειο και όχι επιδότηση δεν θα τίθεται πλαφόν στο ετήσιο εισόδημα, σε αντίθεση με το προηγούμενο πρόγραμμα που προέβλεπε ανώτερο πλαφόν τα 50.000 ευρώ. Το νέο πρόγραμμα παρουσίασε σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης.

Στο «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον 2» είχαν εγκριθεί 43.000 αιτήσεις συνολικού ύψους 640 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 340 εκατ. ευρώ προέρχονται από επιδοτήσεις. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υπουργός, το προηγούμενο πρόγραμμα είχε εισοδηματικά κριτήρια για να στηριχθούν τα χαμηλότερα εισοδήματα και είχε αυξηθεί το ύψος της επιχορήγησης έως το 70%.

Έως σήμερα έχουν ολοκληρωθεί 15.000 έργα και  άλλα 24.000 βρίσκονται σε εξέλιξη. Το 66% των αιτήσεων αφορά οικογένειες με εισόδημα έως 20.000 ευρώ.

Όσον αφορά στον οδηγό του νέου προγράμματος αναμένεται ότι θα δημοσιευθεί τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η πλατφόρμα για την υποδοχή των αιτήσεων αναμένεται να ανοίξει στα τέλη Ιουλίου. Σύμφωνα με τονΓενικό Γραμματέα Ενέργειας κ.  Μιχάλη Βερροιόπουλο,  το ανώτατο όριο για ένταξη στο νέο πρόγραμμα θα είναι 40.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα όπως και στο προηγούμενο.

Η τελευταία εισοδηματική κατηγορία έκλεισε στις 50.000 ευρώ που στο προηγούμενο πρόγραμμα προέβλεπε μόνο άτοκο δάνειο και όχι επιδότηση. Στο νέο πρόγραμμα δεν θα υπάρχει οροφή στις 50.000 ή πιθανώς θα μπει μια οροφή σε πολύ υψηλότερα εισοδήματα.

Τα ανώτατα ποσοστά επιδότησης θα συνδέονται με το εισόδημα του δικαιούχου και θα κινηθούν θα κινηθούν μεταξύ 50% και 70%, προσαυξημένα κατά 5% ανά προστατευόμενο μέλος, ακριβώς όπως και στο προηγούμενο πρόγραμμα.

Το νέο «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον» προβλέπει εκτός από την απευθείας επιχορήγηση των νοικοκυριών και την επιδότηση δανείου για όσους θέλουν να προχωρήσουν σε οικοδομικές εργασίες εξοικονόμησης ενέργειας.

Οι παρεμβάσεις που χρηματοδοτούνται είναι τέσσερις:

1. Αντικατάσταση κουφωμάτων

2. Τοποθέτηση ή αναβάθμιση θερμομόνωσης

3. Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης ή ψύξης

4. Σύστημα ζεστού νερού χρήσης με χρήση ΑΠΕ

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η μελέτη ενεργειακού επιθεωρητή ο οποίος θα καθορίσει τις απαιτούμενες οικοδομικές εργασίες. Πριν από την υποβολή της αίτησης ο επιθεωρητής θα τις καταγράψει εκδίδοντας το Α’ Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ). Μετά την υλοποίηση των παρεμβάσεων, οι ωφελούμενοι απευθύνονται ξανά στον ενεργειακό επιθεωρητή, ώστε να διενεργηθεί δεύτερη ενεργειακή επιθεώρηση του ακινήτου και να εκδοθεί νέο ΠΕΑ.

Εξοικονόμηση ενέργειας και στα δημόσια κτίρια

Το υπουργείο παρουσίασε και το πρόγραμμα “Ηλέκτρα”, ύψους 500 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), μέσω δανείων που θα χορηγεί το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στους κρατικούς φορείς. Σε κάθε περίπτωση, η επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί δεν είναι εύκολη. Όπως επεσήμανε ο κ. Σταθάκης «θα χρειαζόμαστε ένα Εξοικονομώ το χρόνο».

Όπως επισημάνθηκε, η ενεργειακή αναβάθμιση του 10% των ελληνικών κατοικιών και αντίστοιχου ποσοστού επαγγελματικών κτιρίων έως το 2030 θα οδηγήσει σε επενδύσεις άνω των 10 δισ. ευρώ. και στη δημιουργία 25.000 νέων θέσεων εργασίας.

Στα δημόσια κτίρια για κάθε ένα εκατ. ευρώ που διατίθεται για ενεργειακή αναβάθμιση  εξοικονομούνται 533 MW ετησίως και δημιουργούνται 31 θέσεις εργασίας. Επιπλέον, μειώνεται η εισαγωγή πετρελαίου κατά 110 κυβικά μέτρα ετησίως καθώς και η εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Μέσω του «Ηλέκτρα», θα χρηματοδοτούνται και παρεμβάσεις για την εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Ο Γενικός Γραμματέας ΕΣΠΑ κ. Παναγιώτης Κορκολής, επεσήμανε ότι έχουν ήδη επιλεγεί έργα, τα οποία θα ξεκινήσουν να χρηματοδοτούνται άμεσα. Ο αρχικός προϋπολογισμός είναι περίπου μισό δισ. ευρώ, το οποίο μπορεί να αυξηθεί με τη βοήθεια και της ΕΤΕπ.

Το κτιριακό απόθεμα που χρησιμοποιείται σήμερα στην Ελλάδα φτάνει τα 500.000.000 τετραγωνικά μέτρα, με το 10% να είναι το δημόσιο (από αυτό το μισό είναι σχολεία, νοσοκομεία, κλπ.). Η ριζική ανακαίνιση του κτιριακού αποθέματος θα απαιτούσε περί τα 100 δις ευρώ επενδύσεις, γεγονός που το καθιστά ανέφικτο.

Μόνο για να καλυφθούν οι εθνικοί στόχοι εξοικονόμησης πρέπει να επενδύονται περί τα 2 δισ. τον χρόνο για μια δεκαετία σε επεμβάσεις εξοικονόμησης συνολικά σε όλα τα κτίρια της χώρας. Από την  πλευρά του, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γιώργος Στασινός επεσήμανε ότι το «Ηλέκτρα» αποτελεί  μια σημαντική πρωτοβουλία, η οποία κινείται εντός των επιδιώξεων που πρέπει να έχει η χώρα.