Η τελευταία φορά που Ελλάδα και Τουρκία ήρθαν εν μέσω θέρους στα πρόθυρα σύρραξης ήταν πριν από 43 χρόνια. Τον Αύγουστο του 1976 η Αγκυρα είχε στείλει το σεισμογραφικό «Χόρα» για έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Η κρίση έμεινε στην Ιστορία για τη φράση του Ανδρέα Παπανδρέου «Βυθίσατε το «Χόρα»», ενώ δεν υπήρξε συνέχεια και «θερμό επεισόδιο», καθώς μπροστά στην κινητοποίηση του ελληνικού Στόλου το «Χόρα» οπισθοχώρησε στα Δαρδανέλλια. Αντίθετα, οι άλλες δύο μείζονες ελληνοτουρκικές κρίσεις συνέβησαν τον Μάρτιο του 1987 και τον Ιανουάριο του 1996. Για πρώτη φορά όμως μετά το 1976 η Αγκυρα φαίνεται να δρομολογεί, σύμφωνα με πληροφορίες, την κλιμάκωση των προκλήσεων μέσα στο καλοκαίρι, ακόμη και στο «peak της τουριστικής περιόδου», τον μήνα Αύγουστο. Ο σχεδιασμός της Τουρκίας είναι να πραγματοποιήσει έρευνες ή ακόμη και γεώτρηση με το δεύτερο γεωτρύπανό της, το «Γιαβούζ», σε μια περιοχή που παγίως «γκριζάρει», δηλαδή στο σημείο νότια του Καστελλόριζου, όπου η κυπριακή ΑΟΖ συναντάει την ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Μολονότι ουδείς σοβαρός θα επεδίωκε μία κρίση στην καρδιά του καλοκαιριού, η Αθήνα προετοιμάζεται ακόμη και γι’ αυτό το ακραίο σενάριο. Στο Μαξίμου, το ΥΠΕΞ και το «Πεντάγωνο» γνωρίζουν καλά πως η Αγκυρα θα μπορούσε να προχωρήσει ακόμη και σε μία τέτοια ενέργεια για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι στο τιμόνι της γείτονος είναι ο απρόβλεπτος τούρκος πρόεδρος Ερντογάν και ο δεύτερος είναι ότι η Τουρκία αισθάνεται στριμωγμένη στον ενεργειακό τομέα και γι’ αυτόν τον λόγο επιλέγει να επιδείξει την ισχύ της με σειρά προκλητικών δηλώσεων και ενεργειών.
-Ποια σενάρια μελετούν οι επιτελείς του Πενταγώνου;
-Πότε εστάλη του πρώτο ισχυρό μήνυμα της Αθήνας στην Αγκυρα;
-Ποια είναι η σταθερή επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης;
Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση των ΝΕΩΝ της Τρίτη
Ανησυχία για τουρκικά «νταηλίκια» τον Αύγουστο