Το συνολικό πρόγραμμα διακυβέρνησης, για την επόμενη τετραετία έως το 2023, παρουσιάζει ο Αλέξης Τσίπρας έχοντας στο πλευρό του τους υπουργούς Αλέξη Χαρίτση, Έφη Αχτσιόγλου, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, καθώς και τον Νάσο Ηλιόπουλο, ενώ την εκδήλωση συντονίζει ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Θέλοντας προφανώς να ξεφύγει από την εικόνα του προσωποκεντρικού κόμματος, άλλο ένα στοιχείο που ενοχλεί τον κόσμο της Αριστεράς, ο πρωθυπουργός αλλάζει το μοντέλο που κυριάρχησε πριν τις ευρωεκλογές: Εμφανίζεται μαζί με τους υπουργούς του ως πετυχημένη ομάδα, έτοιμη να υπερασπιστεί το έργο της και να διεκδικήσει την εμπιστοσύνη του λαού για την ολοκλήρωσή του.
Με συντονιστή τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, κάθε υπουργός μιλά για τον τομέα ευθύνης του, εξηγεί τι παρέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τι κατάφερε στην τετραετία, και τι δεσμεύσεις αναλαμβάνει η κυβέρνηση σε κρίσιμους τομείς.
«Στις 7 Ιουλίου, το δίλημμα ενώπιον όλων μας είναι σαφές. Ή θα κάνουμε το αποφασιστικό βήμα προς τα μπρος. Ή θα γυρίσουμε πίσω στα χέρια αυτών που μας χρεοκόπησαν», τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος προλογίζοντας την εκδήλωση παρουσίασης του Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την επόμενη τετραετία.
Επισήμανε ότι το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία «για την Ελλάδα της νέας εποχής», βασίζεται πάνω σε πέντε κεντρικούς πυλώνες, «πάνω στους οποίους χτίζουμε την επόμενη μέρα για την κοινωνία και την οικονομία», όπως είπε. αυτοί είναι:
«-Ανάπτυξη για όλους, αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
-Νέες και ποιοτικές δουλειές με αυξημένους μισθούς
-Δικαιότερη φορολογία
-Δημοκρατικό και αποτελεσματικό κράτος
-Αλληλεγγύη και ασφάλεια για την κοινωνία»
Την παρουσίαση του πρώτου πυλώνα ανέλαβε ο Αλέξης Χαρίτσης, στη συνέχεια το λόγο πήρε η Έφη Αχτσιόγλου, η οποία έδωσε τη σκυτάλη στον Ευκλείδη Τσακαλώτο να μιλήσει για τη φορολογία, που με τη σειρά του κάλεσε στο βήμα την «πιο πετυχημένη μεταγραφή» -όπως είπε- την Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
Χαρίτσης: Ανάπτυξη για όλους, αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
Στο τρίπτυχο εξωστρέφεια – ολοκλήρωση μεταρρυθμίσεων – αντιμετώπιση κλιματικής αλλαγής, κωδικοποίησε ο Αλέξης Χαρίτσης τις παρεμβάσεις, που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη τετραετία.
«Το βασικό ερώτημα που πρέπει να τεθεί είναι ποιο πρότυπο ανάπτυξης υπηρετούμε εμείς και ποιο η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη. Ο μετασχηματισμός της παραγωγικής βάσης της χώρας είναι η μεγαλύτερη πρόκληση των επόμενων χρόνων. Δεν μπορεί να αφεθεί αόριστα στις «δυνάμεις της αγοράς» που έχουν βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Απαιτείται συνεκτική αναπτυξιακή στρατηγική και στενή συνεργασία δημόσιου, ιδιωτικού, κοινωνικού τομέα και τοπικής αυτοδιοίκησης», τόνισε από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ο υπουργός Εσωτερικών.
Τι παραλάβαμε
Την πενταετία των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, 200.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο και χάθηκαν 700.000 θέσεις εργασίας, τόνισε ο κ. Χαρίτσης και συνέχισε: Το μοντέλο χαρακτηρίζονταν από την διαφθορά και την γραφειοκρατία. Τα κονδύλια για τους αναπτυξιακούς νόμους ήταν παγωμένα λόγω φαινομένων κακοδιαχείρισης.
Τι καταφέραμε
Εμείς, όπως είπε, καταφέραμε σε τέσσερα χρόνια να στηρίξουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με χρηματοδοτήσεις αξιοποιώντας όλους τους διαθέσιμους πόρους και προχωρώντας σε άνοιγμα στους μεσαίους και τα παραγωγικά στρώματα. Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας είναι σήμερα να έχουμε επιπλέον 40.000 επιχειρήσεις από το 2015.
Ο Αλέξης Χαρίτσης μίλησε για τις κινήσεις ανάσχεσης του brain drain, τη δημιουργία της Αναπτυξιακής Τράπεζας, το σύστημα ηλεκτρονικής αδειοδότησης επιχειρήσεων αλλά και τις αλλαγές στο σύστημα λειτουργίας των επιχειρήσεων για πρώτη φορά τα τελευταία εκατό χρόνια.
Σε ό,τι αφορά το περιβάλλον αναφέρθηκε στο σχέδιο για το κλίμα και την καινοτομία της «ενεργειακής κοινότητας» που θεσμοθετήθηκε. Μίλησε για τις χρηματοδοτήσεις 2,5 δισ. ευρώ προς τους Δήμους αλλά και τις κινήσεις για τη στήριξη των νησιών.
«Για πρώτη φορά υπάρχει ολοκληρωμένη εθνική αναπτυξιακή στρατηγική με προτεραιότητες και σαφή χρονοδιαγράμματα, η οποία συζητήθηκε στα 13 περιφερειακά συνέδρια», τόνισε ο Αλ. Χαρίτσης και αναφέρθηκε στις κινήσεις για την ενίσχυση των συνεταιρισμών, τις βιώσιμες μορφές τουρισμού και την προσαρμογή στην ψηφιακή εποχή.
Σχέδιο και δεσμεύσεις για την επόμενη τετραετία
«Έχουμε χρέος να αποτρέψουμε την επαναφορά του γνώριμου και αποτυχημένου μοντέλου ανάπτυξης του παρελθόντος και να μη δημιουργήσουμε νέες φούσκες στο Χρηματιστήριο, την ενέργεια και στις χορηγήσεις με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια» τόνισε ο Αλέξης Χαρίτσης, παρουσιάζοντας τους στόχους για την επόμενη τετραετία.
Για την εξωστρέφεια, ο κ. Χαρίτσης είπε ότι στόχος έως το 2025 είναι ο διπλασιασμός των ξένων άμεσων επενδύσεων καθώς και η περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών στο 50% του ΑΕΠ, με χρηματοδοτήσεις 15 δις ευρώ για τους νέους επιστήμονες, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία.
Έκανε λόγο για δρομολόγηση εμβληματικών μεταρρυθμίσεων σε χωροταξία, δικαιοσύνη και χρηματοδότηση και ολοκλήρωση έως το 2021 του Εθνικού Κτηματολογίου και της μεταρρύθμισης «Δίκη Χωρίς Χαρτί».
Προανήγγειλε επίσης την προώθηση νέου θεσμικού πλαισίου για το εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με βασικά χαρακτηριστικά τον μακροχρόνιο προγραμματισμό, τα αντικειμενικά κριτήρια στην κατανομή των πόρων και τον αυστηρό έλεγχο της αξιοποίησης των διατιθέμενων πόρων.
Σχετικά με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, μίλησε για ριζική στροφή στην πράσινη ενέργεια με την υλοποίηση των ευρωπαϊκών στόχων για 32% παραγωγή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και 32,5% εξοικονόμηση ενέργειας μέχρι το 2030 και με την ολοκλήρωση των περιφερειακών σχεδίων για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή έως το τέλος του 2020.