Ο επικείμενος επαναληπτικός γύρος των εκλογών για την ανάδειξη νέου δημάρχου της Κωνσταντινούπολης δίνει την αφορμή στην ανταποκρίτρια της εφημερίδας Süddeutsche Zeitungστην Τουρκία να αναφερθεί στο όνομα της μητρόπολης, έτσι όπως λέγεται σήμερα και όπως την αποκαλεί ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν στην προεκλογική εκστρατεία: Ισταμπούλ. Και επιχειρεί να εξηγήσει για ποιο λόγο ο τούρκος πρόεδρος προκαλεί διαμάχη για το όνομα της μητρόπολης.
«Έλληνας ο νέος εχθρός του Ερντογάν»;
«Εδώ είναι η Ιστανμπούλ… και όχι Κωνσταντινούπολη, άλλοι το βλέπουν διαφορετικά και θα πρέπει κάποιος να τους σταματήσει, χρόνος πολύ δεν απομένει μέχρι τις 23 Ιουνίου», μας μεταφέρει η γερμανίδα ανταποκρίτρια τις προειδοποιήσεις Ερντογάν κατά την προεκλογική εκστρατεία. Και συνεχίζει: «Ο πρόεδρος δεν αναφέρει πού κρύβεται ο εχθρός, ούτε αναφέρει όνομα, ακόμη κι όταν τον καλεί η αντιπολίτευση να το κάνει. Όμως ο στόχος των επιθέσεων είναι σαφής. Ονομάζεται Εκρέμ Ιμάμογλου και έχει ήδη κερδίσει τις δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη στις 31 Μαρτίου, αλλά υπό την πίεση του Ερντογάν και του κόμματός του έπρεπε να παραδώσει το αξίωμά του δημάρχου λόγω `ανωμαλιών`. Το ότι θέλει να γίνει δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, όπως αποκαλούν μέχρι σήμερα οι Έλληνες την `βασίλισσα όλων των πόλεων`, δεν το είπε ποτέ ο πολιτικός που κατάγεται από το κοσμικό κεμαλικό CHP. Προς τι λοιπόν τόση αναστάτωση;».
Στο άρθρο της, που βρίσκεται στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας του Μονάχου, η αρθρογράφος λύνει το μυστήριο προς το αναγνωστικό κοινό «Ο Ιμάμογλου κατάγεται από την Τραπεζούντα στη Μαύρη Θάλασσα. Εκεί διέμεναν πολλοί Έλληνες πριν ξεριζωθούν, δολοφονηθούν και εκτοπιστούν … Πριν μερικά χρόνια ο Ιμάμογλου συνάντησε απογόνους των Ελλήνων του Πόντου, στην Ελλάδα. Η επικοινωνία ήταν πολύ καλή, μάλιστα χόρεψαν και μαζί. Ο Ιμάμογλου έκανε αναφορά στη συνάντηση στο facebook, αλλά τότε δεν ενδιαφέρθηκε κανείς. Μέχρις ότου κάποιος Έλληνας τοπικός πολιτικός θυμήθηκε το γεγονός μετά τις εκλογές στην Κωνσταντινούπολη και μιλώντας στην τηλεόραση είπε, τόσο ατρόμητος, όπως ο Ιμάμογλου, μόνο Έλληνας μπορεί να είναι. Έλληνας, ο νέος αντίπαλος του Ερντογάν; Η είδηση προκάλεσε αίσθηση. Δημοσιογράφος του CNN Türk ρωτούσε τον Ιμάμογλου να πάρει θέση».
Η τροπή της ιστορίας, όπως τη διηγείται η γερμανίδα ανταποκρίτρια, αφορά καταρχήν στον Ερντογάν, ο οποίος χρησιμοποιεί τώρα την υποτιθέμενη ελληνική καταγωγή του υποψήφιου δημάρχου για να κερδίσει τις ψήφους των εθνικιστών. Σε ότι αφορά τον ίδιο τον Ιμάμογλου γιόρτασε το τέλος του Ραμαζανιού στην Τραπεζούντα, όπου επισκέφθηκε τον τάφο του παππού του. Από αναρτήσεις των συνεργατών του έγινε γνωστό ότι ήταν γενναίος, γιατί είχε πολεμήσει για την ανεξαρτησία της Τουρκίας από το 1919 μέχρι το 1922 – αλλά κατά των Ελλήνων.
Περί νίκης και ήττας
Υπάρχουν και «θριαμβευτικές ήττες», αν πιστέψουμε τον σχολιαστή της Süddeutsche Zeitung. Ή νίκες που όμως ισοδυναμούν με ήττες. Μια τέτοια νίκη επέτυχαν οι Σοσιαλδημοκράτες στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές στη Δανία, που θα έκαναν πολλούς από τα ευρωπαϊκά σοσιαλδημοκρατικά κόμματα να ζηλέψουν. Όμως πρόκειται στην ουσία για ήττα. Ο σχολιαστής εξηγεί το γιατί:
«Αποτελεί η Δανία τη νήσο των μακάριων σε θυελλώδεις εποχές; Η απάντηση είναι, δυστυχώς, όχι. Γιατί η συνταγή, με την οποία τα καθιερωμένα κόμματα συνέθλιψαν τους εθνικιστές, είναι επικίνδυνη. Αντέγραψαν μεγάλα τμήματα της ατζέντας τους. Και οι Σοσιαλδημοκράτες είναι τμήμα αυτού του παιγνιδιού. Κατέστησαν τους δεξιούς περιττούς, μετακινούμενοι οι ίδιοι πολύ προς τα δεξιά ακόμη και στην προσφυγική πολιτική. Το εθνικιστικό Λαϊκό Κόμμα Δανίας άλλαξε την πολιτική και μετέβαλε την κοινωνία της χώρας τις τελευταίες δύο δεκαετίες χωρίς να βρίσκεται καν στην κυβέρνηση. Στη Δανία θεωρείται αποδεκτή, η μεταφορά, για παράδειγμα, τμήματος προσφύγων σε ένα ακατοίκητο νησί, κάτι που αλλού είναι απλά αδιανόητο. Υπό αυτήν την έννοια» καταλήγει η εφημερίδα του Μονάχου, «η ήττα των εθνικιστών στις βουλευτικές ήταν ένας μεγάλο θρίαμβος. Με την πεισματική, παράλογη και όλο και περισσότερο απάνθρωπη ατζέντα τους μπόλιασαν όλα τα κόμματα και μετέβαλαν την εικόνα της Δανίας σύμφωνα με το δικό τους πρότυπο».
Ειρήνη Αναστασοπούλου