Με μια αντιφατική στρατηγική και σε μια ύστατη προσπάθεια… ολικής επαναφοράς στο 2014-15, ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να ανασυντάξει το διαλυμένο κομματικό του στράτευμα εν όψει των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου.
Υπό την πίεση της εκλογικής συντριβής της 26ης Μαΐου, ο Πρωθυπουργός αναιρεί πλέον ό,τι έχει μέχρι στιγμής ισχυριστεί. Σύμφωνα με όσα ο ίδιος ανέφερε σε τηλεοπτική του συνέντευξη την προηγούμενη εβδομάδα, σκοπεύει να επικαλεστεί τους κινδύνους και τις απειλές για την ελληνική οικονομία ως λόγο για την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών. Εως και πριν από δέκα ημέρες, όμως, διαφήμιζε τα επιτεύγματά του στην οικονομία, την ισχυροποίησή της και την προοπτική μετά τη λήξη των μνημονίων…
Στο πλαίσιο της σπασμωδικής και ρηχής αυτής τακτικής εν όψει εκλογών, ο κ. Τσίπρας προκάλεσε την προηγούμενη Πέμπτη ένα δυσάρεστο déjà vu σε πολλούς, όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ του στο «Βήμα της Κυριακής» ο Αγγελος Κωβαίος.
Σε μια αιφνιδιαστική εμφάνισή του, στήθηκε κάτω από τη νεραντζιά στην είσοδο του Μεγάρου Μαξίμου και θυμήθηκε τον αντιμνημονιακό εαυτό του, υπογραμμίζοντας τη διάθεσή του να συγκρουστεί με «ακραίους, συντηρητικούς κύκλους στις Βρυξέλλες» προκειμένου να υπερασπιστεί τα μέτρα στήριξης «της κοινωνικής πλειοψηφίας». Παρά ταύτα, ο ίδιος και η κυβέρνησή του σχεδόν την ίδια στιγμή έπαιρναν πίσω τα μέτρα ελάφρυνσης για μετά το 2020, έπειτα από την έκθεση-κόλαφο της Επιτροπής και τα όσα εκεί αναφέρονταν για τις αρνητικές επιπτώσεις των προεκλογικών παροχών της κυβέρνησης.
Κατόπιν αυτών και ελλείψει κάποιας προγραμματικής πρότασης, η οποία τώρα αναζητείται, ο κ. Τσίπρας καταφεύγει στην καλλιέργεια φόβου. Κατά τα φαινόμενα, είναι το μοναδικό εργαλείο του.
Επιφυλάξεις για τους σχεδιασμούς της επόμενης μέρας
Σύμφωνα με τα όσα συζητούνται μεταξύ των σημερινών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, η επόμενη μέρα είναι κατά βάση και η πρώτη μέριμνα του ίδιου του κ. Τσίπρα. Βλέπουν ότι γι’ αυτήν προετοιμάζεται και δεν διστάζουν να εκφράσουν την πεποίθησή τους για τις επιδιώξεις του. «Ο Τσίπρας θα θελήσει να φτιάξει ένα αρχηγοκεντρικό κόμμα και σε αυτή την προσπάθεια δεν θα διστάσει να κάνει οτιδήποτε» λένε.
Συμπληρώνουν όμως ότι η κεντρική αυτή επιδίωξη τελεί υπό μια καθοριστική αίρεση: το αποτέλεσμα των εκλογών. «Είναι άλλο να διατηρήσουμε τα ποσοστά των ευρωεκλογών, άλλο να ανέβουμε έστω και λίγο και άλλο να πέσουμε στη ζώνη του 20%» σημειώνουν – και η αγωνία τους δεν κρύβεται.
Στην παρούσα συγκυρία, αυτά δεν σημαίνουν αναγκαστικά ότι θα τεθεί ζήτημα αμφισβήτησης του κ. Τσίπρα. Αναλόγως όμως του αποτελέσματος, ενδέχεται να υπάρξουν προϋποθέσεις ώστε να συναντήσει κάποια εμπόδια στις επιδιώξεις του για τη δημιουργία ενός κόμματος προσαρμοσμένου στις προσωπικές του πολιτικές φιλοδοξίες.
Ο τρόπος με τον οποίο θα επιχειρηθεί αυτό το μετεκλογικό βήμα του Πρωθυπουργού και του ΣΥΡΙΖΑ έχει προκαθοριστεί. Κατά τα όσα αναφέρουν κομματικά στελέχη, ο μέχρι στιγμής σχεδιασμός προβλέπει την προκήρυξη ενός συνεδρίου για τον Σεπτέμβριο, με τον μανδύα της «Προοδευτικής Παράταξης», όπου ο κ. Τσίπρας θα διατυπώσει και μια πρόσκληση προς το ΚΙΝΑΛ, με προφανή στόχο τη σταδιακή απορρόφησή του.
Διαβάστε περισσότερα στο «Βήμα της Κυριακής»