Αντιμέτωποι με τα αδιέξοδα των πολιτικών τους έρχονται στην κυβέρνηση ένα μήνα πριν τις εθνικές εκλογές καθώς παρά το γεγονός ότι σχεδόν όλοι τονίζουν πως ένα από τα βασικά αίτια της ήττας στις ευρωεκλογές ήταν η υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης, ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να πάρει πίσω τη μείωση του αφορολόγητου που είχε ψηφίσει καταργεί τα αντίμετρα που είχαν αποφασιστεί για τη στήριξη της μεσαίας τάξης.
Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα, την ώρα δηλαδή που από σήμερα θα αποτελέσουν παρελθόν τα αντίμετρα για τη μεσαία τάξη (μείωση φορολογικής κλίμακας για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ κ.λ.π) ήρθε χθες, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος να τονίσει πως χρειάζεται μια στοχευμένη πολιτική για τα μεσαία στρώματα, με σταδιακές φοροελαφρύνσεις.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN τοποθέτησε στην μεσαία τάξη ένα κομμάτι των καταστηματαρχών, των μικροεπιχειρηματίων, των ιδιωτικών και δημοσίων υπαλλήλων, ενώ δεν συμπεριέλαβε τους αγρότες, καθώς το 85% εξ αυτών, δεν πληρώνει φόρο εισοδήματος, καθώς, όπως σημείωσε, εισοδηματικά είναι κάτω του ορίου φορολόγησης.
Όπως είπε, κατανοεί ότι στεναχωρήθηκαν τα μεσαία στρώματα, γιατί, παρά το γεγονός ότι η οικονομία πάει καλύτερα, «δεν το έχουν δει στην τσέπη τους».
Ωστόσο, ο κ. Τσακαλώτος δεν εξήγησε πως ακριβώς θα στηριχθεί η μεσαία τάξη όταν ο ΣΥΡΙΖΑ στο παρά πέντε των εκλογών παίρνει πίσω μέτρα ελάφρυνσής της.
Υπενθυμίζεται πως η κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου θα συνοδεύεται και από την κατάργηση φορολογικών αντιμέτρων που στόχευαν στη μεσαία τάξη. Συγκεκριμένα, καταργούντα τα εξής αντίμετρα:
- μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας που επιβάλλεται σε εισοδήματα έως 20.000 ευρώ από το 22% στο 20%
- κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 30.000 ευρώ
- μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για όσους έχουν ετήσιο λογαριασμό ΕΝΦΙΑ έως 700 ευρώ και τέλος
Τσακαλώτος κατά Ρέγκλινγκ
Κατά τα λοιπά, ο κ. Τσακαλώτος χαρακτήρισε ανοησίες όσα είπε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ ότι η χώρα χρεώθηκε με 100δισ. επί υπουργίας Γ. Βαρουφάκη, λέγοντας μάλιστα πως αν τον είχε φοιτητή, θα τον έκοβε και οι ισχυρισμοί του τον στεναχωρούν ως πανεπιστημιακό.
Τόνισε επίσης, ότι ο κ. Ρέγκλινγκ είναι ένας άνθρωπος που χρησιμοποίησε μία μεθοδολογία για να βγάλει ένα αριθμό και να κτυπήσει την κυβέρνηση, «που δεν αξίζει ούτε να το συζητάμε». Στα περί ευθυνών του κ. Βαρουφάκη, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε ότι «συλλογικά αποφασίζει μία κυβέρνηση».
Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι βλέπει πραγματικό κίνδυνο «να πάμε πίσω στην υγεία, στην παιδεία, στις εργασιακές σχέσεις, στην αξιοπρέπεια της εργασίας (…) και ο κόσμος που δεν μας ψήφισε πρέπει να το ζυγίσει πάρα πολύ καλά αυτό».
Μιλώντας για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, εξέφρασε την απόλυτη βεβαιότητα ότι είναι εφικτή η ανατροπή του, καθώς «είναι άλλο το διακύβευμα στις εθνικές εκλογές, άλλο στις ευρωεκλογές».
Όπως είπε, «τώρα παίζεται τι κυβέρνηση θα έχουμε, τι κοινωνικές αναφορές θα έχει, τι προτεραιότητες θα έχει, τι θα κάνει στην Ευρώπη, τι θα κάνει στην Ελλάδα. Είναι ένα τελείως διαφορετικό παιχνίδι. Το ένα μπορεί να ήταν κύπελλο, το άλλο μπορεί να είναι πρωτάθλημα».
Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι στις επικείμενες εκλογές «παίζεται» ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα, ποιος έχει αξιοπιστία και ποιος έλυσε το θέμα του χρέους «για να μπορούμε να κάνουμε τη συζήτηση για τα μεσαία στρώματα».
Σε ότ, τι αφορά άλλα αίτια της ήττας στις ευρωεκλογές, εκτός της φορολόγησης της μεσαίας τάξης, είπε ότι ήταν λάθος που δεν δόθηκε η σημασία που έπρεπε στη δημόσια διοίκηση ώστε να μεταμορφωθεί και να βελτιωθεί περαιτέρω η καθημερινότητα των πολιτών.