Η πρώτη υπογραφή που βάζει σε τροχιά υλοποίησης δυο μεγάλα έργα τουριστικής ανάπτυξης στη Ρόδο έπεσε σήμερα, βάζοντας στην τελική ευθεία την αξιοποίηση των ακινήτων στην Αφάντου. Η σύμβαση πώλησης (SPA) για το Golf – Βόρειο Αφάντου υπογράφηκε σήμερα από το ΤΑΙΠΕΔ και την M.A. Angeliades Inc., αφού εκπληρώθηκε οι αναβλητικές αιρέσεις, και κατόπιν πρωτοβουλιών του ΤΑΙΠΕΔ, όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, ώστε να διευθετηθούν σειρά νομικών και τεχνικών ζητημάτων.
Το συνολικό τίμημα για το το Golf – Βόρειο Αφάντου είναι 26,9 εκατ. ευρώ. Για τη δεύτερη πώληση που αφορά το Νότιο Αφάντου, προτιμητέος επενδυτής έχει ανακηρυχθεί η Τ.Ν. Aegean Sun Investment Ltd. Το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής θα πραγματοποιηθεί μετά την σχετική έγκριση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ενώ σύντομα αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης πώλησης και για το Νότιο Αφάντου.
Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, όχι τόσο λόγο του ύψους του τιμήματος, αλλά γιατί η διαγωνιστική διαδικασία εξελίχθηκε σε έναν ακόμη μαραθώνιο παλινωδιών και καθυστερήσεων. Ο σχετικός διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2014, έφτασε όμως να υπογράφεται πέντε χρόνια μετά.
Μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την αξιοποίηση των δύο ακινήτων στην Αφάντου ακολούθησε η έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Μια από τις αναβλητικές αιρέσεις για το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής αποτελεί η δημοσίευση του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων (ΕΣΧΑΔΑ), με το οποίο αποδίδονται χρήσεις γης και όροι δόμησης στο ενιαίο ακίνητο (Βόρειο και Νότιο), αίρεση η οποία πλέον έχει εκπληρωθεί (ΦΕΚ ΑΑΠ/180/2016).
Όμως, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων του σχετικού ΠΔ ενώπιον του κεντρικού Συμβουλίου Διοίκησης, το υπουργείο Πολιτισμού δια υπουργικής απόφασης προχώρησε σε αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου του Ερημοκάστρου, με αποτέλεσμα το ακίνητο στο σύνολό του να χαρακτηρίζεται αρχαιολογικός χώρος, όπως και ευρύτερη έκταση περίπου 10.000 στρεμμάτων.
Παρά την υπογραφή και τη δημοσίευση του ΠΔ για το ΕΣΧΑΔΑ, επικράτησε προβληματισμός στους κόλπους των επενδυτών σχετικά με τα αρχαιολογικά, ο οποίος και οδήγησε το ΤΑΙΠΕΔ σε συζητήσεις με το υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου να μην καταρρεύσει ο διαγωνισμός. Η απόρριψη από τους επενδυτές του μοντέλου Ελληνικού, δηλαδή της υπογραφής μνημονίου συνεργασίας ανάμεσα στους ίδιους και το ΥΠΠΟ για την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων, οδήγησε το ΤΑΙΠΕΔ στην υπογραφή του μνημονίου με αντικείμενο τη διενέργεια προκαταρκτικών δοκιμαστικών τομών με δική του δαπάνη.
Κατόπιν ολοκλήρωσης των τομών, αρμοδιότητας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, οι οποίες δεν κατέδειξαν σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, όπως σημειώνει η σχετική ανακοίνωση, το Ταμείο ολοκλήρωσε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου να καταστεί εφικτή η ολοκλήρωση της αξιοποίησης των ακινήτων.