Διεθνής Αμνηστία: Απαράδεκτο το άρθρο 336 του νέου ΠΚ για τον βιασμό

Αντιδράσεις προκαλεί το άρθρο 336 του νέου Ποινικού Κώδικα που εμπεριέχει τον ορισμό του βιασμού. Συγκέντρωση έξω από τη Βουλή από φεμινιστικές οργανώσεις

Αντιδράσεις προκαλεί το άρθρο 336 του νέου Ποινικού Κώδικα που εμπεριέχει τον ορισμό του βιασμού. Με ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία το χαρακτηρίζει «απαράδεκτο» ενώ φεμινιστικές οργανώσεις καλούν σε συγκέντρωση έξω από τη Βουλή σήμερα το απόγευμα.

Την ανάγκη ξεκάθαρης αποσαφήνισης σε ό,τι αφορά το θέμα του βιασμού, και την κατηγορηματική αναφορά της συναίνεσης ή μη, επεσήμανε επίσης και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αννέτα Καββαδία μιλώντας στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή. «Το θύμα βιασμού είναι θύμα βιασμού σε κάθε περίπτωση, είτε τετελεσμένης πράξης βίας είτε απειλής παράνομης πράξης», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Διεθνής Αμνηστία: Απαράδεκτο

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία «ο νέος ορισμός στο σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα, δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την πρόσβαση στη δικαιοσύνη για το σοβαρό αυτό έγκλημα». Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, «κύριο ζήτημα αποτελεί το γεγονός ότι ο βιασμός εξακολουθεί να ορίζεται με βάση τη βία και όχι με βάση την απουσία συναίνεσης».

«Ο νομικός ορισμός του βιασμού με επίκεντρο τη βία ή την αντίσταση, όπως αυτός που περιλαμβάνεται στο νέο σχέδιο Ποινικού Κώδικα, σηματοδοτεί ότι μια σειρά εγκλημάτων βιασμού, στα οποία δεν φαίνεται η άσκηση ή η απειλή σωματικής βίας, ή η απόδειξη ή αδυναμία αντίστασης, ή δεν τεκμαίρεται εξαναγκασμός σε γενετήσια πράξη μετά από απειλή με παράνομη πράξη (όπως προβλέπεται στην παράγραφο 5), δεν θα διώκονται ως τέτοιοι. Επιπλέον, υιοθετείται ένας ακόμα πιο περιοριστικός από τον υπάρχον, ορισμός της απειλής», συμπληρώνει η Διεθνής Αμνηστία.

Ακόμη, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «δεν υιοθετείται ο ορισμός ενός φάσματος επιβαρυντικών περιστάσεων», όπως επίσης κι «ένας σαφής ορισμός της πράξης του βιασμού».

«Στην πραγματικότητα, το υπουργείο δεν συμπεριέλαβε κανένα από τα σημεία που έχουν τεθεί στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης, τόσο από τη Διεθνή Αμνηστία, με επίσημο υπόμνημα που καταθέσαμε, όσο και από όλους τους υπόλοιπους φορείς και οργανώσεις, και το γυναικείο κίνημα», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας, η Διεθνής Αμνηστία σημειώνει: «Επαναλαμβάνουμε ότι ο μόνος ορισμός του βιασμού που μπορεί να γίνει αποδεκτός είναι αυτός που θα συνδέεται με την απουσία συναίνεσης. Καλούμε το υπουργείο Δικαιοσύνης, έστω και αυτή την ύστατη στιγμή, να αποσύρει το άρθρο 336 και να αντικαταστήσει τον ορισμό του βιασμού, έτσι ώστε αυτός να ορίζεται με βάση την απουσία συναίνεσης».

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Στο μεταξύ συγκέντρωση στη Βουλή διοργανώνει στις 18:00 το απόγευμα της Τετάρτης η πρωτοβουλία «Χωρίς ΣυΝΑΙνεση είναι Βιασμός», εκφράζοντας την αντίθεση φεμινιστικών οργανώσεων στο άρθρο 336 του νέου Ποινικού Κώδικα που ορίζει τον βιασμό.

Η πρωτοβουλία αναφέρει στο κάλεσμά της ότι το φεμινιστικό κίνημα διεκδίκησε τυποποίηση του βιασμού στη βάση της συναίνεσης και αντ’ αυτού πήρε πλημμεληματική ποινή.

Συνεχίζει λέγοντας πως η κυβέρνηση μας λέει κατάμουτρα ότι υπάρχουν ειδών και ειδών βιασμοί. Τους διαχωρίζει σε αυτούς που έγιναν κάτω από το καθεστώς μεγάλης και σπουδαίας απειλής για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα, τους κακουργηματικούς, και αυτούς που τελέστηκαν υπό το καθεστώς «μικρής» απειλής (sic), τους πλημμεληματικούς.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

«Είναι πραγματικά, πρωτοφανές πως ο Νομοθέτης, κλιμακώνει το είδος της απειλής, και πως αυτή η απειλή συμπαρασύρει την απαξία του ίδιου πρακτικά εγκλήματος.

Με τη light εκδοχή της απειλής (μόνο οργή μας προκαλεί!) , κάποιος θα μπορεί να βιάζει αλλά θα κατηγορείται πρακτικά από αυτή τη νέα προνομιούχα περίπτωση βιασμού, αντιμέτωπος με μια μικρότερη ποινή (τουλάχιστον 3 έτη), γιατί ναι μεν διέπραξε βιασμό, αλλά με άλλον τρόπο απειλής.

Κι εμείς φανταζόμαστε έναν άντρα που εξαναγκάζει σε πράξη πρώην του, με την απειλή διαρροής βίντεο ή εικόνων, να κρίνεται στο εξής ότι κάνει έναν μικρότερης απαξίας βιασμό, έναν βιασμό πιο λάιτ, ένα πλημμέλημα.

Απαιτούμε να παρθεί πίσω η τροποποίηση του άρθρου 336.

Διεκδικούμε να γίνει νόμος του κράτους η κυρωμένη από το ελληνικό κοινοβούλιο Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης, και να οριστεί ο βιασμός στη βάση της απουσίας συναίνεσης.

Κι αφού η κυβέρνηση αποφάσισε ότι η τελευταία της πράξη θα είναι ένα δώρο στους κακοποιητές και τους βιαστές, και το ψηφίζει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος αυτή την Πέμπτη, με την ίδια αποφασιστικότητα, ΚΑΛΟΥΜΕ την ΤΕΤΑΡΤΗ 5 Ιουνίου, στις 18:00, συγκέντρωση έξω από τη Βουλή!

Δε θα κάνουμε βήμα πίσω!»

 

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.