Σε ασκήσεις επί (προεκλογικού) χάρτου επιδίδεται η κυβέρνηση με το Μέγαρο Μαξίμου να μεταθέτει εκ νέου την ημερομηνία κατά την οποία ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο προκειμένου να ζητήσει την πρόωρη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη των εθνικών εκλογών (της 7ης Ιουλίου). Αυτό προκύπτει από όσα είπε ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ενημερώνοντάς τους ότι η Βουλή θα παραμείνει ανοιχτή και την προσεχή εβδομάδα αν και αναμενόταν ο κ. Τσίπρας να επισκεφθεί τον ΠτΔ την Δευτέρα 10 Ιουνίου.
Σύμφωνα με τον κ. Βούτση η επίσκεψη αυτή αναμένεται μεταξύ 10 και 13 Ιουνίου. «Δεν μπορώ να πω αν θα λειτουργούμε και την άλλη εβδομάδα. Αλλά η Βουλή θα είναι ανοιχτή μέχρι να διαλυθεί. Είμαστε σε μια ιδιότυπη αλλά κανονική λειτουργία της Βουλής», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης. Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση προχωρά ακάθεκτη σε νομοθετικές διευθετήσεις της τελευταίας στιγμής μέσω τροπολογιών.
Ο ΠτΒ δεν απέκλεισε να κατατεθούν υπουργικές τροπολογίες στους κώδικες του υπουργείου Δικαιοσύνης (ποινικός και ποινικής δικονομίας). «Δεν αποκλείω να υπάρχει μικρός αριθμός τροπολογιών. Ελπίζω και είμαι βέβαιος ότι δεν θα έρθουν πολλές και δεν θα έχουν προεκλογικό χαρακτήρα», είπε προκειμένου να προκαταλάβει την αντιπολίτευση η οποία ήδη καταγγέλλει ρουσφετολογικού χαρακτήρα νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σε μια υπό διάλυση Βουλή.
Στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία να έρθουν προς ψήφιση δυο συμβάσεις και δυο νομοσχέδια, με την αντιπολίτευση (ΝΔ-ΚΙΝΑΛ-ΚΚΕ- Ποτάμι) να καταγγέλλουν την κυβερνητική πρακτική δηλώνοντας ότι δεν θα συμμετέχουν σε μια διαδικασία-παρωδία. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που αποφασίστηκε, η Βουλή ξεκινά αύριο Τετάρτη με τις κυρώσεις δυο συμβάσεων, ακολουθεί μεθαύριο Πέμπτη η ψήφιση των νέων ποινικών κωδίκων και την Παρασκευή αναμένεται να έλθει προς ψήφιση το νομοσχέδια για την δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου. Όσον αφορά το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τους δασικούς χάρτες που κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή, τελικά η νομοθέτησή του «πάγωσε».
Σφοδρή ήταν η αντίδραση του εκπροσώπου της ΝΔ στην Διάσκεψη των Προέδρων, Κ. Τσιάρα, ο οποίος δήλωσε ότι «λίγες μέρες πριν την προκήρυξη των εκλογών η κοινοβουλευτική διαδικασία εξακολουθεί να κινείται μεταξύ μιας ηθικής θεσμικής προσέγγισης και του κελεύσματος των επιταγών αυτής της κυβέρνησης». «Η Νέα Δημοκρατία είναι απολύτως αντίθετη σε μία πρακτική που έχει καταδικαστεί από το παρελθόν, εμείς πιστεύουμε ότι η επόμενη των εκλογών της 7ης Ιουλίου θα είναι μία μέρα που η κοινοβουλευτική διαδικασία θα ξαναμπεί σε κανονικούς ρυθμούς και η πατρίδα μας θα επιστρέψει εκεί που πραγματικά της αξίζει». Υπογραμμίζεται ότι σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο πρόεδρος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης είχε προαναγγείλει την στάση του κόμματός του: «Δεν θα συμμετέχουμε καθόλου. Θα απέχουμε. Θα καταγγείλουμε την διαδικασία και θα αποχωρήσουμε. Εμείς να μπούμε στο κάδρο μιας απονομιμοποιημένης Βουλής η οποία δεν θα έπρεπε ποτέ να ανοίξει και ανοίγει την τελευταία στιγμή για μια σειρά από διευθετήσεις; Να τα κάνουν μόνοι τους, να τα κάνουν χωρίς εμάς», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.
Έντονη ήταν και η αντίδραση του ΚΙΝΑΛ με τον Β. Κεγκέρογλου να ανακοινώνει ότι το κόμμα του θα αποχωρήσει και αυτό από την διαδικασία. Μάλιστα σχετικά με την ψήφιση των κωδίκων του υπουργείου Δικαιοσύνης ο κ. Κεγκέρογλου έκανε λόγο για «τρίτη πράξη της μεθόδευσης και της ασέβειας της κυβέρνησης προς την Δικαιοσύνη, μετά την επιλογή προέδρου και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και την αποκάλυψη της σκευωρίας της Novartis». Όπως είπε μάλιστα, αυτή η διαδικασία ψήφισης νέου ποινικού κώδικα γίνεται κάθε 100 χρόνια και πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στην επόμενη Βουλή να επεξεργαστεί και να αποφασίσει εκείνη το νέο πλαίσιο. Κατήγγειλε επίσης την κυβέρνηση ότι φέρνει συμβάσεις τις οποίες είχε για μήνες στα συρτάρια της προκειμένου να έρθουν ρουσφετολογικές τροπολογίες. «Για τις κυρώσεις διεθνών συμβάσεων που τις είχαν στο συρτάρι τους μήνες και χρόνια και τώρα τις θυμήθηκαν για να ακολουθήσουν τροπολογίες διευθετήσεων της τελευταίας στιγμής, όχι δεν θα συμμετάσχουμε σε αυτή την ντροπή που ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει και την τελευταία στιγμή εις βάρος των θεσμών», είπε ο κ. Κεγκέρογλου.
Αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αθ. Παφίλης κατήγγειλε ως απαράδεκτη την διαδικασία επισημαίνοντας ότι τα νομοσχέδια που έρχονται θα μπορούσαν να έχουν συζητηθεί το προηγούμενο διάστημα με άνεση και να έχουν ψηφιστεί. «Το γεγονός ότι έρχονται τώρα, μας δημιουργεί μεγάλα ερωτηματικά για την σκοπιμότητα», σημείωσε ενώ έκανε γνωστό ότι το ΚΚΕ θα πάρει μέρος στις συνεδριάσεις των επιτροπών για να καταγγείλει τις κυβερνητικές πρακτικές, αλλά δεν πρόκειται να πάρει μέρος στην ψηφοφορία. Όσον αφορά το Ποτάμι, ο Γ. Μαυρωτάς τόνισε ότι το κόμμα του θα διαδραματίσει τον θεσμικό του ρόλο όπως έκανε όλα αυτά τα χρόνια και αν χρειαστεί να αποχωρήσει θα το κάνει. «Αν τα τελευταία νομοσχέδια μετατραπούν σε ξενιστές τροπολογιών, τότε μην έχετε καμία αμφιβολία ότι και το Ποτάμι θα αποχωρήσει. Θα φύγουμε όταν πρέπει να φύγουμε», είπε.