Την Τρίτη 4 Ιουνίου αρχίζει η κατάθεση ελληνικών ταινιών για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που εφέτος θα πραγματοποιηθεί από τις 31 Οκτωβρίου ως τις 10 Νοεμβρίου και ως γνωστόν θα είναι επετειακό, καθότι κλείνει 60 χρόνια ζωής. Στην επίσημη ιστοσελίδα του φεστιβάλ (www.filmfestival.gr) είναι διαθέσιμος ο κανονισμός διεξαγωγής του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου, καθώς και η αίτηση συμμετοχής ελληνικών ταινιών, με προθεσμία υποβολής ως τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου.

Ολα δείχνουν ότι και εφέτος το ελληνικό σινεμά θα πρωταγωνιστήσει στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του φεστιβάλ, δράσεις όπως το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου και οι υπηρεσίες networking που έχουν ήδη καθιερωθεί θα συνεχιστούν ενισχυμένες και η παρουσία των ελληνικών ταινιών στο φεστιβάλ θα αναβαθμιστεί. Οι δράσεις αυτές προσκαλούν τους έλληνες δημιουργούς να αξιοποιήσουν τις δομές που τους προσφέρει ο θεσμός, συμπεριλαμβανομένων και των αναπτυξιακών σκελών του τμήματος της Αγοράς, στο οποίο το φεστιβάλ δίνει ιδιαίτερη έμφαση από τότε που στο τιμόνι της ηγεσίας του βρίσκονται οι Ελίζ Ζαλαντό και ο Ορέστης Ανδρεαδάκης.

Νύχτες Πρεμιέρας
και μικρομηκάδες

Εν τω μεταξύ η Κυριακή 7 Ιουλίου θα είναι η ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής ταινιών μικρού μήκους προκειμένου να επιλεγούν για να συμμετάσχουν στο αμέσως επόμενο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο και είναι επίσης επετειακό, καθότι το 25ο.

Οι όροι συμμετοχής των ταινιών είναι οι παρακάτω:

Στο Διαγωνιστικό δικαιούται να συμμετάσχει κάθε ελληνική ταινία μικρού μήκους που έχει ολοκληρώσει την παραγωγή της από τον Σεπτέμβριο του 2018 μέχρι και το καλοκαίρι του 2019.

Για τη συμμετοχή στο Διαγωνιστικό δεν απαιτείται αποκλειστικότητα προβολής ή ελληνικής πρεμιέρας της ταινίας.

Στην περίπτωση που η ταινία επιλεγεί στο διαγωνιστικό τμήμα, θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα υποβολής της αποκλειστικά σε DCP.

Σκηνοθέτες και παραγωγοί από Ελλάδα και Κύπρο που επιθυμούν να συμμετέχουν μπορούν να υποβάλουν την ταινία τους μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας FilmFreeway ως και τις 7 Ιουλίου 2019.

Εχοντας παρουσιάσει συνολικά περισσότερες από 400 ταινίες από το 2012, το Διαγωνιστικό Τμήμα των Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους των Νυχτών Πρεμιέρας είναι αναπόσπαστο κομμάτι και του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας. Αρκεί να θυμίσουμε ότι μόλις πέρυσι οι Νύχτες Πρεμιέρας είχαν ρεκόρ συμμετοχών, καθότι υποβλήθηκαν 244 ταινίες. Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 10 Νοεμβρίου. Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας θα πραγματοποιηθεί από τις 18 έως τις 29 Σεπτεμβρίου.