Γνωστός ως «γιατρός των μεταναστών» στο νησί της Λαμπεντούζα, ο ιταλός γιατρός Πιέτρο Μπαρτολό κέρδισε μια θέση στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την περασμένη Κυριακή, ερχόμενος σε πλήρη αντίθεση με την άκρα Δεξιά που κυριαρχεί στη Νότια Ιταλία.
Ο Μπαρτολό, ο οποίος έχει αφιερώσει πολλά χρόνια της ζωής του στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στη Μεσόγειο, κατέβηκε στη Σικελία ως υποψήφιος του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD), το οποίο τον παρουσίασε στην προεκλογική του εκστρατεία ως το τελευταίο οχυρό υπεράσπισης της αντιμεταναστευτικής ρητορικής της Ακροδεξιάς. Κατάφερε να έρθει δεύτερος, πίσω από τον υποψήφιο της ξενοφοβικής Λέγκας Ματέο Σαλβίνι. Ο Μπαρτολό γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λαμπεντούζα, το μικρό νησί των 6.000 κατοίκων και πλησιέστερο σημείο της Ιταλίας στις ακτές της Λιβύης, από όπου πολλοί μετανάστες και πρόσφυγες ξεκινούν το ταξίδι τους προς το ευρωπαϊκό όνειρο. Κάποτε το νησί θωρούνταν για αυτούς παράδεισος, όμως σήμερα η υπομονή των κατοίκων του έχει εξαντληθεί. Ο Μπαρτολό αρνείται να προφέρει καν το όνομα του Σαλβίνι, όμως μιλάει για την άνοδο της Λέγκας στην Ιταλία, χαρακτηρίζοντάς την «τσουνάμι».
«Βρισκόμαστε στη μέση ενός φρικτού κύματος φασιστικών δυνάμεων» δηλώνει ο 63χρονος και εκφράζει την ευγνωμοσύνη του σε όσους τον υποστήριξαν. Ομως ταυτόχρονα λέει ότι ανησυχεί πολύ για τα αποτελέσματα του «ανθρώπου αυτού που κλείνει τα λιμάνια, αυτού που θέλει να επιβάλει πρόστιμα σε όσους επιχειρούν να σώσουν τους μετανάστες».
Εχουν περάσει τέσσερα χρόνια από τότε που ο Σαλβίνι επισκέφθηκε τη Σικελία και απηύθυνε δημόσια συγγνώμη για λογαριασμό τής τότε Λέγκας του Βορρά για τα χρόνια προσβολών και ύβρεων που εξαπέλυε το κόμμα του προς τους Νότιους Ιταλούς, τους οποίους αποκαλούσε «παράσιτα που βυθίζουν τη χώρα». Μάλιστα, σε εκείνη την επίσκεψή του το 2015 είχε πάρει μαζί του αστυνομικούς για να τον προστατεύσουν από τα οργισμένα πλήθη στο Παλέρμο που του έριχναν αβγά και ντομάτες αποδοκιμάζοντάς τον.
Αλλά όταν οι Ιταλοί πήγαν στην κάλπη στις ευρωεκλογές της περασμένης Κυριακής, οι προσπάθειες του Σαλβίνι να διορθώσει τα κακώς κείμενα είχαν αποδώσει καρπούς. Στη Σικελία έλαβε το 20% των ψήφων, ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα, δεδομένου ότι το κόμμα του είχε λάβει μόλις πάνω από 1% στις τελευταίες ευρωπαϊκές εκλογές. Σε όλη τη χώρα κέρδισε ένα 34%, ενισχύοντας τη θέση του ως το μεγαλύτερο κόμμα της Ιταλίας. Το πιο συγκλονιστικό και οδυνηρό αποτέλεσμα για τον Μπαρτολό ήταν η επίδοση της Λέγκας στο νησί της Λαμπεντούζα όπου έλαβε το 45% των ψήφων. «Φυσικά πονάει. Αλλά είναι επίσης αλήθεια ότι μόνο το 26% των κατοίκων της Λαμπεντούζα πήγε στις κάλπες. Και πρέπει επίσης να επισημάνω ότι το νησί μου, με μόλις 6.000 κατοίκους, έχει επωμιστεί το βάρος της μεταναστευτικής κρίσης εδώ και 30 χρόνια».
Η Λαμπεντούζα δεν ήταν το μοναδικό προπύργιο υπέρ των μεταναστών που υπέκυψε στη Λέγκα. Στην πόλη Ριάτσε της Καλαβρίας, γνωστής για τις πολιτικές ενσωμάτωσης, ο δήμαρχος Μίμο Λουκάνο, ορκισμένος εχθρός του Σαλβίνι, έδωσε πνοή στην κοινότητά του καλωσορίζοντας μετανάστες. Η Λέγκα έλαβε το 30% των ψήφων και είναι πλέον νούμερο ένα στην πόλη.
«Στις δύο πόλεις που η Αριστερά επέλεξε ως σύμβολά της κατά του Σαλβίνι, το Ριάτσε και τη Λαμπεντούζα, η Λέγκα είναι το πρώτο σε προτίμηση κόμμα. Το μεταναστευτικό ζήτημα θα είναι η πρώτη μας μάχη στην Ευρώπη» διαβεβαίωσε χαρούμενος το ακροατήριό του ο Σαλβίνι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τις εκλογές.
Ο Μπαρτολό δήλωσε ότι θα δώσει τον αγώνα του για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες στους διαδρόμους της ευρωπαϊκής εξουσίας σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο: «Εχω ακούσει ότι οι ευρωπαίοι πολιτικοί δεν επιθυμούν πλέον οι ΜΚΟ να σώζουν τους μετανάστες στη θάλασσα. Επιθυμώ ακριβώς το ίδιο πράγμα. Επιθυμώ να αγωνιστώ για έναν κόσμο όπου οι μετανάστες δεν θα πρέπει να διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να φτάσουν στην Ευρώπη. Θέλω έναν κόσμο στον οποίο οι μετανάστες μπορούν να φτάσουν στις χώρες μας μέσω ανθρωπιστικών διαδρομών με το αεροπλάνο. Θα αγωνιστώ στην Ευρώπη για έναν κόσμο στον οποίο δεν υπάρχει ανάγκη για γιατρούς όπως είμαι εγώ οι οποίοι φροντίζουν για τα θύματα του πολέμου και του βιασμού που η Ευρώπη δεν επιθυμεί πλέον να δέχεται».