Ελήφθησαν οι αποφάσεις για την ηγεσία της Δικαιοσύνης σε μια μαραθώνια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες από τη Βουλή, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε την τοποθέτηση της κυρίας Ειρήνης Καλού για τη θέση της προέδρου του Αρείου Πάγου και της κυρίας Δήμητρας Κοκοτίνη για τη θέση της εισαγγελέως του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν άμεσα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλο, ενώ σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες δεν αποκλείεται να κάνει τοποθέτηση κατά την έξοδό του από τη Βουλή ο πρωθυπουργός.
Τσίπρας: Να μην επιτρέψουμε την περαιτέρω προσβολή στη Δικαιοσύνη
Κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η διαδικασία ανάδειξης της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, «που είναι και θεσμικά έγκυρη και επιβεβλημένη», είχε ξεκινήσει ήδη όπως ο νόμος ορίζει πολύ πριν τις ευρωεκλογές, μέσα από τη διαδικασία προεπιλογής από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, σημειώνοντας ότι σε αυτήν συμμετείχαν όλα τα κόμματα, εκφράζοντας μάλιστα και τις προτιμήσεις τους.
«Ζητήσαμε συναίνεση, προκειμένου κανείς να μην μπορεί να ισχυριστεί ψευδώς ότι η εκάστοτε ηγεσία της Δικαιοσύνης είναι ενεργούμενο της εκάστοτε κυβέρνησης. Ήλπιζα ότι η ΝΔ υπολογίζοντας το πολιτικό κόστος από την άρνησή της, δε θα έκανε αυτή την επιλογή» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας:
«Η άρνησή της φανερώνει βαριές πολιτικές σκοπιμότητες. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι αντιλαμβάνεται τη διαδικασία επιλογής ηγεσίας της Δικαιοσύνης με τρόπο προσβλητικό για την ανεξαρτησία του θεσμού, αλλά και δηλωτικό των προθέσεών της. Δεν εξέφρασε θεσμικά επιχειρήματα αλλά δεοντολογικά. Μετά τη χθεσινή πρότασή μας όμως για συναινετική λύση, επιβεβαίωσε ότι ουδόλως την ενδιαφέρει ούτε η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης ούτε η τήρηση του Συντάγματος και των νόμων. Ονειρεύεται την επάνοδο στην διακυβέρνηση προκειμένου να ελέγξει κρίσιμους θεσμικούς κρίκους, για να προστατεύσει άνομα συμφέροντα αλλά και για να εκδικηθεί».
«Η χθεσινή άρνηση της ΝΔ στη συναινετική επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης φανερώνει επίσης την αλαζονεία της και τη βαθιά περιφρόνηση των δημοκρατικών θεσμών. Ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους οι πολίτες από αυτή τη συμπεριφορά της ΝΔ και ας κρίνουν. Εγώ σας προτείνω σήμερα να μην επιτρέψουμε την περαιτέρω προσβολή στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, στη διάκριση των εξουσιών καθώς και στο Σύνταγμα και τους νόμους» κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Ειρήνη Καλού
Η Ειρήνη Καλού, στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής για τη θέση του προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου ισοψήφησε με 15 ψήφους η Αρεοπαγίτης Διονυσία Μπιτζούνη ,ενώ τρίτη με 13 ψήφους αναδείχθηκε η Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Δήμητρα Κοκοτίνη.
Η Ειρήνη Καλού, αντιπρόεδρος του Δικαστηρίου θεωρείται υψηλής ποιότητας δικαστική λειτουργός και έγινε ευρύτερα γνωστή από την θέση της εφέτη -ανακρίτριας στην πολύκροτη υπόθεση του Βατοπαιδίου. Η κυρία Καλού γεννήθηκε το 1954, εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Φεβρουάριο του 1981 και προήχθη στο βαθμό του αρεοπαγίτη, επίσης, τον Ιανουάριο του 2014 και στο βαθμό της αντιπροέδρου τον Οκτώβριο του 2018.