Σε εξέλιξη βρίσκεται η -κεκλεισμένων των θυρών- συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με βασικό αντικείμενο τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη.
Εισερχόμενος στο υπουργικό συμβούλιο ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, επιτέθηκε στους συνταγματολόγους, οι οποίοι εξέφρασαν την άποψη πως η κυβέρνηση εν μέσω προεκλογικής περιόδου δεν θα πρέπει να προχωρήσει σε αλλαγή ηγεσίας του Αρείου Πάγου.
Μάλιστα, ο κ. Παπαγγελόπουλος είπε χαρακτηριστικά «οι συνταγματολόγοι είναι υποχρεωμένοι να ερμηνεύουν το Σύνταγμα και όχι να εκφράζουν πολιτικές θέσεις».
«Θα παρακαλούσα τους συνταγματολόγους να μας πουν ποια άρθρα του Συντάγματος παραβιάζονται ή ποιοι νόμοι. Οι συνταγματολόγοι είναι υποχρεωμένοι να ερμηνεύουν το Σύνταγμα και όχι να εκφράζουν πολιτικές θέσεις» είπε χαρακτηριστικά.
Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, υποστήριξε ότι «η ΝΔ όπως φαίνεται και στο θέμα Δικαιοσύνης λειτουργεί ωσάν να είναι η νόμιμη κυβέρνηση της χώρας, ενώ δεν έχει εκλεγεί».
Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, σε ερώτηση για την ήττα στις ευρωεκλογές και την επόμενη μάχη απάντησε ότι «το στοίχημα είναι δύσκολο, αλλά για τα δύσκολα είμαστε». Στο ίδιο ερώτημα η αναπληρώτρια υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Σία Αναγνωστοπούλου, παρατήρησε ότι «στη μάχη πας για να κερδίσεις».
Η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, αναφερόμενη στο θέμα της Δικαιοσύνης, σημείωσε ότι «είχε μία ευκαιρία η ΝΔ να δείξει το συναινετικό της πρόσωπο και έδειξε το πραγματικό της». Για τις εκλογές τόνισε: «Δίνουμε μάχη για τις εθνικές εκλογές, δεν κρίνεται το αποτέλεσμα από ενδιάμεσες διαδικασίες (δηλ. τις ευρωεκλογές).
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η παρέμβαση του πρωθυπουργού επί του ζητήματος, μετά την πολιτική θύελλα που έχει ξεσπάσει από την άρνηση της Νέας Δημοκρατίας να συναινέσει στις επίμαχες αλλαγές.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης έστειλε επιστολή – πρόσκληση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ζητώντας του συναίνεση για τα νέα πρόσωπα, ώστε να ολοκληρωθεί η εκκρεμής διαδικασία επιλογής του επόμενου προέδρου και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και των τριών αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Η απάντηση της ΝΔ ήταν αρνητική, με την Πειραιώς να κάνει λόγο για «εξόφθαλμα αντιθεσμική διαδικασία» και να υποστηρίζει πως «ο διορισμός της ανώτατης Δικαιοσύνης από την παρούσα κυβέρνηση θα ήταν πράξη αντισυνταγματική και παράνομη».
(Πηγή: Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)