Αρκετές οι δραστηριότητες της Ταινιοθήκης της Ελλάδας την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου. Κατ’ αρχάς συμμετέχει στις εκδηλώσεις τoυ Athens Pride Week 2019 και την Πέμπτη 6 Ιουνίου παρουσιάζει (με ελεύθερη είσοδο) την βραβευμένη ταινία «The Fruit Machine» στον θερινό κινηματογράφο Λαΐς.

Στην ταινία η σκηνοθέτρια Σάρα Φόντεϊ ασχολείται με την ρατσιστική αντιμετώπιση απέναντι στους ομοφυλόφιλους του Καναδά οι οποίοι επί σειρά ετών μπήκαν στο στόχαστρο των αρχών της χώρας που αναζητούσαν «εχθρούς» μέσα στο ψυχροπολεμικό κλίμα της εποχής.

Για την ακρίβεια επί τέσσερις δεκαετίες, από τις αρχές του 1950 ως και τις αρχές του 1990, ομοφυλόφιλα μέλη του καναδικού Δημοσίου και του στρατού με χαρακτηριστικά γνωστά ως «ελαττώματα του χαρακτήρα», τέθηκαν υπό παρακολούθηση, ανακρίθηκαν και έχασαν τις δουλειές τους. Η ομοφυλοφιλία θεωρείτο «αδυναμία χαρακτήρα» οπότε οι γκέι θεωρούνταν πιο πιθανό να ενδώσουν σε πιθανή απόπειρα εκβιασμού από Σοβιετικούς κατασκόπους και πιο ενδοτικοί σε πιθανές διαρροές των εθνικών μυστικών του κράτους! Προκειμένου να …ανιχνεύουν πιθανές τάσεις ομοφυλοφιλίας στους κρατικούς λειτουργούς οι αρχές επινόησαν μια συσκευή που τελικά έμεινε γνωστή ως «The fruit machine».

Αργότερα βέβαια, όταν τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν, οι φωνές αυτών των ανθρώπων ενώθηκαν αποφασισμένες για απόδοση δικαιοσύνης, Η Πόλεϊ μίλησε με αρκετούς επιζώντες αυτής της γκέι εκκαθάρισης του Καναδά για την οποία πρόπερσι, ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό απολογήθηκε εκ μέρους της χώρας. Την χαρακτήρισε «εθνική ντροπή» και συμφώνησε σε μια αποζημίωση της τάξης των 110 εκατομμυρίων δολαρίων προς τους επιζώντες.

Εν τω μεταξύ από την Παρασκευή 7 Ιουνίου ως και την Κυριακή 9 του μηνός θα πραγματοποιηθεί το εφετινό Big Bang International Short Film Festival και η t-shOrt που δίνει στο κοινό την ευκαιρία να παρακολουθήσει τις καλύτερες μικρού μήκους ταινίες νέων Ρουμάνων μικρομηκάδων.

Θα διαγωνιστούν μερικές από τις σημαντικότερες ταινίες μικρού μήκους πρόσφατης αλλά και παλαιότερης παραγωγής από την Ρουμανία,  και η μεγάλη έκπληξη της διοργάνωσης είναι πως θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στην Αθήνα τις πρώτες ταινίες μερικών από τους γνωστότερους Ρουμάνους δημιουργούς, όπως ο Κριστιάν Μουνγκίου, ο Κρίστι Πούιου και ο Κορνέλιου Πορουμπόιου. Επιπλέον το τριήμερο προβολών θα περιλαμβάνει  ξεχωριστό αφιέρωμα με θέμα «Υγεία και ασφαλιστικό σύστημα», στο οποίο θα συμμετέχουν ταινίες από την Ελλάδα, την Ρουμανία και την Αυστρία.

Τo πρόγραμμα περιλαμβάνει ταινίες μυθοπλασίας και animation.

Το Φεστιβάλ, με καλλιτεχνικό διευθυντή τον σκηνοθέτη και παραγωγό Κυριάκο Χατζημιχαηλίδη, θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 9 Ιουνίου με την τελετή λήξης (10 μ.μ.) και την απονομή των βραβείων. Επίσης θα παρουσιαστεί μουσικό πρόγραμμα από τη Ρουμανία με ερμηνεύτρια την Καμπριέλα Αποστόλ και τον κιθαρίστα Ιγκόρ Σπιντσέαν.

Όλες οι πληροφορίες για το φεστιβάλ υπάρχουν στο www.shortfilm.gr, τον μοναδικό ιστότοπο αποκλειστικά αφιερωμένο στην μικρού μήκους ταινία στην Ελλάδα