Αν ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν έχαιρε ασυλίας λόγω της προεδρικής ιδιότητάς του, «θα του είχαν περάσει χειροπέδες» για παρακώλυση δικαιοσύνης, στην έρευνα για τη ρωσική ανάμιξη στις εκλογές του 2016, υποστήριξε σήμερα η Ελίζαμπεθ Γουόρεν, που είναι υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών.

«Αν επρόκειτιο για οποιονδήποτε άλλον άνθρωπο εκτός από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, θα του είχαν περάσει χειροπέδες και θα του ασκούσαν δίωξη», είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC η γερουσιάστρια, η πρώτη από τους Δημοκρατικούς υποψηφίους που ζήτησαν να ξεκινήσει η διαδικασία για την καθαίρεση του Τραμπ.

Μετά από έρευνα 22 μηνών, ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μάλερ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρξε κάποια συνεργασία μεταξύ του προεκλογικού επιτελείου του Ντόναλντ Τραμπ και της Μόσχας. Όμως ταυτόχρονα, δεν απάλλαξε τον πρόεδρο από τις υποψίες για παρακώλυση της δικαιοσύνης. Την Τετάρτη, ο ίδιος ο Μάλερ διευκρίνισε ότι η άσκηση δίωξης σε έναν εν ενεργεία πρόεδρο «δεν αποτελεί (νομική) επιλογή» επειδή χαίρει ασυλίας. Ο ειδικός εισαγγελέας πέταξε την μπάλα στο Κογκρέσο το οποίο έχει τη δυνατότητα να ξεκινήσει τη διαδικασία παραπομπής του προέδρου.

Ο Ρόμπερτ Μάλερ «λέει, επί της ουσίας, ότι φτάνοντας στο τέλος της έκθεσης του, ιδού όλα τα γεγονότα, πολλά παραδείγματα παρακώλυσης της δικαιοσύνης, ότι εκείνος δεν μπορεί να του ασκήσει διώξη, ότι εξαρτάται πλέον από το Κογκρέσο», είπε η Γουόρεν.

Οι Δημοκρατικοί έχουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων και επομένως μπορούν να ξεκινήσουν τη διαδικασία. Όμως, δεδομένου ότι στη Γερουσία (σ.σ. όπου παραπέμπεται για δίκη ο πρόεδρος) πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικανοί, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η διαδικασία αυτή θα αποτύχει.

Πολλοί άλλοι υποψήφιοι για το χρίσμα των Δημοκρατικών τάσσονται υπέρ της έναρξης αυτής της διαδικασίας, όμως τα ηγετικά στελέχη του κόμματος στο Κογκρέσο εκφράζουν ακόμη επιφυλάξεις. Αντιθέτως, ζητούν να συνεχιστούν οι πολλές κοινοβουλευτικές έρευνες που στοχεύουν τον Τραμπ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ