«Η διαδικασία των τακτικών κρίσεων του Λιμενικού Σώματος αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή, δεδομένου ότι η ασθένεια από τη οποία νοσεί αναδύει δυσοσμία αναξιοκρατίας, άκρατου κομματισμού με δείγματα πολιτικής δίωξης και ρεβανσισμού. Με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προϋποθέσεις εκθεμελίωσης και καταστροφής της Δημόσιας Διοίκησης, της στρατιωτικής δεοντολογίας και να υπονομεύεται η λειτουργία και η αποτελεσματικότητα υπηρεσιών και οργανισμών. Επισημαίνεται ότι οι αποστρατευθέντες αξιωματικοί ουδεμία δικαστική, ποινική η πειθαρχικής φύσεως εκκρεμότητα είχαν, εν αντιθέσει με αξιωματικούς που προχώρησαν σε αυτές τις επιλογές».
Σε αυτήν την αναφορά έχουν προχωρήσει –όπως αποκαλύπτει «Το Βήμα»- στελέχη του Λιμενικού που απομακρύνθηκαν στις κρίσεις του περασμένου Μαρτίου, στρέφοντας την κριτική τους στην ηγεσία του Σώματος . Οι αναφορές αυτές, για «άκρατο κομματισμό» και πολιτικού τύπου εκδιώξεις, αποκτούν νέα διάσταση ύστερα και από την παρουσία και του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος κ. Σταμάτη Ράπτη (σσ. όπως και ηγετικών στελεχών της ΕΛ.ΑΣ) στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Συντάγματος. Καθότι και η παρουσία του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος στην ομιλία του κ. Τσίπρα στο Σύνταγμα φαίνεται να επιβεβαιώνει καταγγελίες για αυθαίρετες καρατομήσεις σημαντικών αξιωματικών του Λιμενικού. Κάτι δηλαδή που έχει συμβεί και με αντίστοιχες εκδιώξεις αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ από τον -επίσης παρόντα στο Σύνταγμα- αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ κ. Αριστείδη Ανδρικόπουλο.
Ο κ. Ραπτης παρέμεινε για τέταρτη χρονιά στην ηγεσία του Λιμενικού Σώματος μετά από έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για παράταση της θητείας του. Κι αυτό ενώ είναι υπόδικος για παράβαση καθήκοντος. Η δίκη του για την συγκεκριμένη υπόθεση αναβλήθηκε λίγες ημέρες πριν τις εκλογές και θα πραγματοποιηθεί στις 19 Ιουνίου. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα ο οποίος τον παραπέμπει σε δίκη, «παρενέβη με πρόθεση τα υπηρεσιακά του καθήκοντα διακόπτοντας παρανόμως την καθ’ όλα νόμιμη ρυμούλκηση και μεταφορά πλοίου με σκοπό να προασπίσει παράνομα όφελος της εταιρίας ΟΛΠ».
Στις αναφορές των αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος μνημονεύεται ότι «διαπιστώθηκε ότι ανώτατοι αξιωματικοί κρίθηκαν άδικα ως ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους και οδηγούνται στην αποστρατεία ενώ έχουν κριθεί «εξαίρετοι» χωρίς να υπάρχει η πλήρης, σαφής και ειδική αιτιολογία».
Ακόμη σημειώνεται ότι «ερωτηματικά δημιουργεί η εκ των υστέρων ορατή και δια γυμνού οφθαλμού δυσμενέστερη διόρθωση της έκθεσης αξιολόγησης αξιωματικών του σε ένα πεδίο από το 10 σε 9 , με συνέπεια να διορθωθεί αδέξια εκ των υστέρων η ομάδα κριτηρίων από 70 έως 69, η γενική βαθμολογία από 240 σε 239 και ο γενικός μέσος όρος από 10 σε 9.95». Με αναφορά ότι πρόκειται για σκόπιμη αλλοίωση δεδομένων.