Ακόμα μεγαλύτερη νίκη από αυτή του 2014 κατήγαγε ο ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, επιβεβαιώνοντας την επικράτηση του εθνικιστικού ινδουιστικού κόμματός του. Το Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP, Κόμμα του Ινδικού Λαού) εξασφάλισε 303 έδρες, απόλυτη πλειοψηφία, στις 543 της Κάτω Βουλής του κοινοβουλίου για μια 5ετή θητεία κι ο ίδιος σε κλίμα ενωτικό δεσμεύτηκε «να εργαστεί μαζί με όλους για μια ισχυρή Ινδία». Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το Κογκρέσο, κερδίζει μόνο 50 εκλογικές περιφέρειες, τεράστια ήττα για τον ηγέτη του, Ραχούλ Γκάντι, που αναγνώρισε ότι έχασε κατά κράτος.
Το έργο του Μόντι είναι δύσκολο. Αναλαμβάνει εκ νέου το τιμόνι μιας ταχέως αναπτυσσόμενης δημοκρατίας, για την ακρίβεια της μεγαλύτερης στον κόσμο, μέσα σε μια μεταβαλλόμενη παγκόσμια τάξη, τεχνολογικών, οικονομικών και κλιματικών ανακατατάξεων, όπως εκτιμά το Ινστιτούτο Brookings που αναλύει συνοπτικά τις προκλήσεις του 68χρονου Μόντι.
Με δεδομένο ότι το ανθρώπινο κεφάλαιο αποτελεί την κινητήρια δύναμη της μελλοντικής ανάπτυξης της Ινδίας, ο Μόντι θα πρέπει να επενδύσει σε κομβικούς τομείς, αρχής γενομένης από την υγεία: βελτίωση υποδομών στην πρωτοβάθμια υγεία σε τοπικό επίπεδο, πρόσβαση των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων σε δωρεάν περίθαλψη, ενίσχυση ποιοτικών προτύπων, διενέργεια περιοδικών ελέγχων στις υπάρχουσες υποδομές.
Εξίσου σημαντική προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με έμφαση στην αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων και δη των πιο μορφωμένων καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι η ανεργία είναι ιδιαίτερα υψηλή στους κατέχοντες πανεπιστημιακή μόρφωση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν το 35% των νέων ανθρώπων που είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου δεν έχουν εργασία, σε αντίθεση με το 6,2% του νέου πληθυσμού που δεν έχει λάβει εκπαίδευση και πρόκειται επί το πλείστον για ανειδίκευτους εργάτες.
Αξιόπιστη εναλλακτική έναντι του Πεκίνου
Στη σύγχρονη Ινδία, τα αστικά κέντρα έχουν αναδειχθεί κινητήρια δύναμη ανάπτυξης και ευκαιριών. Ωστόσο για να προοδεύσουν οι άνθρωποι, οι πόλεις πρέπει να ευδοκιμήσουν επίσης. Καθώς η χώρα αστικοποιείται όλο και περισσότερο, η προσφορά κατοικιών στα αστικά κέντρα πρέπει να είναι ανάλογη.
Θα πρέπει λοιπόν να υπάρξουν πρωτοβουλίες όπως ενίσχυση των προγραμμάτων για ενοίκια ή χρηματοδότηση μητροπολιτικών φορέων για καλύτερη διακυβέρνηση.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Ινδία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο ως η μεγαλύτερη δημοκρατία στον κόσμο. Η εμβάθυνση των εταιρικών σχέσεων με τους υπάρχοντες συμμάχους της και η εξισορρόπηση της Ευρασίας εξακολουθούν να αποτελούν προτεραιότητες, όμως η μεγαλύτερη πρόκληση που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο Μόντι είναι η νέα πραγματικότητα της ανόδου της Κίνας.
Το Νέο Δελχί θα πρέπει να εστιάσει σε μικρότερες γειτονικές χώρες, να ανοιχτεί προς αυτές και να διαμορφώσει ένα τέτοιο κλίμα που θα το καταστήσει αξιόπιστη εναλλακτική έναντι του Πεκίνου. Οι αναλυτές του Brookings αναφέρουν ότι η κυβέρνηση Μόντι πρέπει να επεκτείνει τις ξένες υπηρεσίες, να εκπαιδεύσει ανθρώπινο δυναμικό και να διαθέσει επαρκείς πόρους για πρωτοβουλίες προσέγγισης με γείτονες και μη, να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στον τομέα της άμυνας και της διπλωματίας.
Εξίσου σημαντικός πυλώνας είναι η εξισορρόπηση ενεργειακών αναγκών-βιωσιμότητας, μέσω μιας πιο σωστής διαχείρισης των ενεργειακών πόρων. Μια πρόταση, για την επίτευξη αυτού του στόχου, είναι η ενοποίηση των διαφόρων υπουργείων σε ένα ενιαίο υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος – ένα ενιαίο όργανο λήψης αποφάσεων που θα διαμορφώνει τις ανάλογες πολιτικές.
Τα τελευταία χρόνια, η Ινδία αναδύθηκε ως ένα σύγχρονο θαύμα χάρη στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που θεσπίστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ωθώντας περισσότερα από 100 εκατομμύρια ινδούς πολίτες πάνω από το όριο της φτώχειας και δημιουργώντας μια δυναμική μεσαία τάξη τριακοσίων εκατομμυρίων ανθρώπων. Ο Μόντι θα πρέπει να εξασφαλίσει για όλους αυτούς τους συμπολίτες του μια συνεκτική βιώσιμη ανάπτυξη και οι παραπάνω προκλήσεις είναι κάτι περισσότερο από επιτακτικές για να τους οδηγήσει στο μέλλον.