Την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης είχε αποφασίσει και δρομολογήσει ομόφωνα η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών. Όπως τόνισε η πρόεδρος του κόμματος Πάμελα Ρέντι-Βάγκνερ: «Ανάληψη ευθύνης σημαίνει, μεταξύ άλλων, να αποδέχεσαι και να αναγνωρίζεις την αποτυχία σου. Μόνον μια υπεύθυνη προσέγγιση του θεσμού μπορεί να συμβάλει στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης. Η ανεύθυνη διαχείριση […] προκαλεί δυσπιστία. Κύριε καγκελάριε, εσείς και το Λαϊκό Κόμμα σας δεν απολαμβάνετε της εμπιστοσύνης των Σοσιαλδημοκρατών».
Η αντιπολίτευση θεωρεί τον καγκελάριο Ζεμπάστιαν Κουρτς συνυπεύθυνο για την κυβερνητική κρίση που προκάλεσε το λεγόμενο σκάνδαλο Ίμπιζα. «Πρωταγωνιστής» ο πρώην αντικαγκελάριος Στράχε που εμφανίζεται σε κρυφά μαγνητοσκοπημένο βίντεο να υπόσχεται σε δήθεν κόρη ρώσου μεγιστάνα την ανάθεση δημόσιων έργων έναντι προεκλογικών δωρεών. Οι Σοσιαλδημοκράτες επιρρίπτουν στον Κουρτς ότι αντί να αναζητήσει από κοινού λύση με την αντιπολίτευση, επιχείρησε να εκμεταλλευτεί την κατάσταση για να διευρύνει την εξουσία του. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόταση μομφής υποστηρίχθηκε από το μέχρι πρόσφατα συγκυβερνών με το Λαϊκό Κόμμα, ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων.
Κουρτς: Οι πολίτες θα αποφασίσουν
Ο ίδιος ο Κουρτς πάντως αντέκρουσε τις κατηγορίες επισημαίνοντας: «Όλες τις τελευταίες μέρες το μόνο που ακούγαμε από το Κόμμα των Ελευθέρων και τους Σοσιαλδημοκράτες ήταν: ‘Ο Κουρτς πρέπει να φύγει’. Είναι το μόνο που έχουν να πουν. Θα σας πω λοιπόν το εξής: πρέπει να τους απογοητεύσω. Συνεχίζω να είμαι εδώ. Στέκομαι μπροστά σας. […] Θα δώσω μάχη για τη στήριξη των πολιτών. Μπορεί σήμερα να αποφάσισε η Βουλή αλλά εν τέλει, τον Σεπτέμβριο, σε μια δημοκρατία, θα αποφασίσει ο λαός. Και ανυπομονώ».
Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά την κυβερνητική κρίση οι συντηρητικοί του Κουρτς αναδείχθηκαν με 34,9% πρώτη πολιτική δύναμη, έχοντας απόσταση ρεκόρ 11,5 μονάδων από το δεύτερο κόμμα, τους Σοσιαλδημοκράτες, που περιορίστηκαν στο 23,4%. Πώς σχολιάζουν τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Αυστρία οι πολίτες; «Είναι καλό που ήρθαν έτσι τα πράγματα», λέει ένας κύριος. «Δεν μπορούσε να συνεχίσει έτσι».
«Πιστεύω ότι ο Κουρτς θα έπρεπε να συνεχίσει να κυβερνά», συμπληρώνει άλλος. «Είχε μια καλή εκστρατεία. Ανέβασε τα ποσοστά του 7%. Γιατί να αποπεμφθεί;». Και ένας άλλος κύριος επισημαίνει: «Ψηφίζω εδώ και χρόνια τους Σοσιαλδημοκράτες, αλλά τώρα είμαι πολύ απογοητευμένος με τη στάση που τήρησαν. Ειδικά η πρόεδρος Ρέντι-Βάγκνερ, η οποία ενεργεί με αμιγώς κομματικά κριτήρια, εκθέτοντας την Αυστρία στην Ευρώπη». Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να συγκροτηθεί μεταβατική κυβέρνηση, η οποία θα οδηγήσει την Αυστρία στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Κώστας Συμεωνίδης (dpa, ap)