Πολιτικοί αναλυτές αναμένουν ότι τα αποτελέσματα των σημερινών εκλογών θα έχουν συνέπειες και για τον κυβερνητικό συνασπισμό στο Βερολίνο, αν οι απώλειες των δύο χριστιανικών κομμάτων CDU, CSU και του σοσιαλδημοκρατικού SPD είναι μεγάλες. Μεταξύ των σεναρίων που συζητιούνται είναι η αποχώρηση των Σοσιαλδημοκρατών από την κυβέρνηση και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
Ο αστάθμητος παράγοντας SPD
Αν το SPD χάσει παταγωδώς τις εκλογές για την τοπική Βουλή του κρατιδίου της Βρέμης που διεξάγονται παράλληλα με τις σημερινές Ευρωεκλογές και πέσει κάτω από το 18% στην ευρωκάλπη, τότε το σενάριο αυτό δεν είναι καθόλου απίθανο. Βέβαια ούτε η ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών και ούτε των Χριστιανοδημοκρατών θέλουν πρόωρες εκλογές, επειδή φοβούνται απώλειες σε σχέση με τις εκλογές του 2017.
Στα χριστιανικά κόμματα CDU και CSU επικρατεί όμως η ανησυχία ότι μετά από μια μεγάλη ήττα των Σοσιαλδημοκρατών η πίεση της κομματικής βάσης προς την ηγεσία του SPD θα είναι τόσο μεγάλη που θα ανάγκαζε τους σοσιαλδημοκράτες υπουργούς να παραιτηθούν από την κυβέρνηση. Σε αυτή την περίπτωση η προσφυγή στις κάλπες φαίνεται σχεδόν αναπόφευκτη.
«Ευπρόσδεκτες» για τους Πράσινους οι πρόωρες εκλογές
Για το σχηματισμό μια νέας κυβέρνησης από την παρούσα βουλή οι Χριστιανοδημοκράτες θα πρέπει να συνεργαστούν με τους Φιλελεύθερους (FDP) και τους Πράσινους. Μια πρώτη προσπάθεια πριν ενάμιση χρόνο είχε αποτύχει επειδή το FDP διαφωνούσε σε μια σειρά από θέματα. Πέραν αυτού όμως οι Φιλελεύθεροι έχουν διαμηνύσει ότι δεν συμμετέχουν σε κυβέρνηση με καγκελάριο την Άγκελα Μέρκελ. Αυτή βέβαια επανειλημμένα κατέστησε σαφές πως έχει εκλεγεί καγκελάριος για ολόκληρη την κοινοβουλευτική θητεία.
Οι δε Πράσινοι πάλι, δεν βιάζονται καθόλου να εισέλθουν τώρα στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις έχουν σχεδόν διπλασιάσει τα ποσοστά τους στο 18% με 20%. Οπότε έχουν κάθε συμφέρον να προκηρυχθούν άμεσα εκλογές και στη συνέχεια να διαπραγματευτούν από ισχυρότερη θέση την κυβερνητική τους συμμετοχή.
Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο