Οι έλληνες πολίτες έστειλαν με την ψήφο τους ένα ξεκάθαρο και ταυτόχρονα ηχηρό μήνυμα. Αποδοκίμασαν την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά και προσωπικά τον Πρωθυπουργό που είχε αναλάβει ακέραια το βάρος της προεκλογικής εκστρατείας. Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας είχε μετατρέψει την ψήφο στις ευρωεκλογές σε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του.

Διακήρυξε σε όλες τους τόνους ότι το αποτέλεσμα της κάλπης θα τα εκλάμβανε ως επιδοκιμασία ή αποδοκιμασία της πολιτικής του.Η απάντηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών ήταν καταλυτική. Επιβεβαίωσαν ότι δεν τον εμπιστεύονται, ότι η προσπάθεια εξαγοράς τους με τις προεκλογικές παροχές δεν πέρασε. Η ΝΔ είναι ο αδιαμφισβήτητος νικητής αυτής της εκλογικής αναμέτρησης. Η κυριαρχία της σε όλη σχεδόν τη χώρα είναι πλήρης και ισοπεδωτική.

Σε μια πολωτική και τοξική ταυτόχρονα προεκλογική εκστρατεία κατάφερε να πείσει τους πολίτες ότι είναι καταλληλότερη να διαχειριστεί την εξουσία. Έχει από εδώ και πέρα την ευθύνη και την υποχρέωση να διαχειριστεί τη νίκη της και να αποδείξει ότι είναι σε θέση να διαμορφώσει καλύτερες συνθήκες για τη χώρα, την οικονομία και την κοινωνία.

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε ήδη – και δικαίως – εκλογές. Η χώρα δεν αντέχει μια ακόμα παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, μια ακόμα διχαστική αντιπαράθεση. Ο κ. Τσίπρας έχει την ευκαιρία, έστω και εκ των υστέρων, να αποδείξει ότι βάζει το συμφέρον της χώρας, πάνω από το δικό του κομματικό συμφέρον.

Η διαφορά που καταγράφηκε στις κάλπες, μακράν η μεγαλύτερη σε όλες τις ευρωεκλογές, δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης. Η δυσαρμονία μεταξύ εκλογικού σώματος και σημερινής κυβερνητικής πλειοψηφίας είναι πλέον πασιφανής. Fake news, όπως αποδείχθηκε, δεν ήταν οι δημοσκοπήσεις αλλά η χονδροειδής προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ και των διατεταγμένων σε υπηρεσία φερεφώνων του.

Πέρα από την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, ένα ακόμα ενθαρρυντικό μήνυμα αυτών των εκλογών, ήταν και η πτώση του νεοναζιστικού μορφώματος. Είναι καιρός οι υπονομευτές της δημοκρατίας να ξαναβρεθούν οριστικά στο σκοτεινό περιθώριο της ιστορίας, όπου και ανήκουν.

Η Ελλάδα πρέπει και μπορεί να γυρίσει σελίδα. Ο κύκλος του λαϊκισμού και του διχασμού είναι ώρα να κλείσει. Και είναι υποχρέωση και του ηττημένου ΣΥΡΙΖΑ, αν θέλει να παραμείνει στο πολιτικό προσκήνιο, να συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση.