Εχουν χαρακτηριστεί οι σημαντικότερες ευρωεκλογές στην Ιστορία, από το 1979 όταν θεσμοθετήθηκαν και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ξεκίνησε να λειτουργεί για να δώσει υπόσταση στον εκδημοκρατισμό της ενωμένης Ευρώπης. Από την περασμένη Πέμπτη, όταν οι Ολλανδοί και οι (ευρισκόμενοι με το ένα… πόδι εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης) Βρετανοί προσήλθαν στις κάλπες για να εκλέξουν τους εκπροσώπους τους στην Ευρωβουλή, στις Βρυξέλλες και στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες το αποτέλεσμα αναμένεται με «κομμένη την ανάσα».
Οι μετεκλογικές συνεργασίες θα είναι μια σκληρή παρτίδα σκάκι με αβέβαιη έκβαση, η οποία θα ξεκινήσει σε περίπου 48 ώρες από σήμερα, όταν το απόγευμα της προσεχούς Τρίτης 28 Μαΐου οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συγκεντρωθούν στις Βρυξέλλες. Το άτυπο δείπνο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που έχει συγκαλέσει ο Ντόναλντ Τουσκ θα αποτελέσει τον πρώτο γύρο μιας διαδικασίας που, εφόσον ευδοκιμήσει, αναμένεται να καταλήξει στις 20-21 Ιουνίου. Τότε, οι «28» θα ξανασυναντηθούν στην πρωτεύουσα του Βελγίου για την τακτική θερινή Σύνοδο Κορυφής με σκοπό να έχουν επιλέξει το όνομα που θα προτείνουν ως διάδοχο του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ολες αυτές οι κινήσεις γίνονται υπό τη σκιά της ανόδου ακραίων δυνάμεων. Αυτή θεωρείται δεδομένη, αν και οι πρόσφατες αποκαλύψεις για τα «αμαρτωλά πεπραγμένα» του Κόμματος της Ελευθερίας (FPO) στην Αυστρία προσέφεραν πυρομαχικά στους φιλοευρωπαίους να αναδείξουν τον κίνδυνο που ελλοχεύει. Ωστόσο, ο ηγέτης της ιταλικής Λέγκας Ματέο Σαλβίνι κινείται επιθετικά και δείχνει τάσεις συσπείρωσης ενός κατά βάση κατακερματισμένου, μέχρι σήμερα, χώρου. Δεν είναι τυχαίο ότι στο πρόσφατο κάλεσμά του στο Μιλάνο ανταποκρίθηκαν τόσο ο Εθνικός Συναγερμός (RN) της Μαρίν Λεπέν όσο και η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).
Το «Βήμα της Κυριακής» αναλύει:
Πόσο μεγάλες θα είναι οι απώλειες των δύο βασικών πολιτικών κομμάτων, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP) και των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D);
Πόσο υψηλά θα είναι τα ποσοστά των ευρωσκεπτικιστών, λαϊκιστών και ακροδεξιών δυνάμεων και πόσο θα επηρεάσουν τις μετεκλογικές ισορροπίες;
Πώς θα προχωρήσει η ΕΕ στην επιλογή των προσώπων που θα ηγηθούν των θεσμών της μετά τις εκλογές;
Ποιες οι δύο «σχολές σκέψης»;
Το πλήγμα για τον «ευγενή θεσμό» του Spitzenkandidat
Η μάχη για τα υψηλά αξιώματα στην ΕΕ – Το μέτωπο κατά του Βέμπερ, η λύση Μπαρνιέ και το κλειδί της ΕΚΤ
Οι ευρωεκλογές και οι εσωτερικές προκλήσεις για Μέρκελ και Μακρόν