Ο μακελάρης του Κράιστσερτς, Μπρέντον Τάραντ, είχε διασυνδέσεις με τον Μάρτιν Σέλνερ, ηγέτη του αυστριακού Ταυτοτικού Κινήματος, σύμφωνα με τον αυστριακό Τύπο. Οι δυο τους αντάλλαξαν μέιλ το 2018, όταν ο Τάραντ έκανε μια δωρεά στους Ταυτοτικούς. Ο Σέλνερ του έστειλε ένα λινκ για τη σελίδα του στο YouTube και τον κάλεσε για μπίρα στη Βιέννη. Ο Τάραντ έκλεισε ένα δωμάτιο στη Βιέννη αλλά δεν γνωρίζουμε αν πήγε για μπίρα με τον Σέλνερ.

Γιατί έχει σημασία; Επειδή ο Σέλνερ εκπροσωπεί ένα περίεργο φαινόμενο στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, σύμφωνα με την «Washington Post»: τον «μετριοπαθή» ακροδεξιό. Αντίθετα προς τους νεοναζιστές, οι Ταυτοτικοί δεν φορούν στρατιωτικές αρβύλες ούτε ξυρίζουν το κεφάλι τους. Διαθέτουν προσεγμένες ιστοσελίδες, επαγγελματικά βίντεο και οργανώσεις σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, όπως στη Βρετανία, στη Γαλλία και στη Γερμανία.

Τραβούν την προσοχή διοργανώνοντας χάπενινγκ – π.χ. διακόπτουν μια θεατρική παράσταση στην οποία παίζουν πρόσφυγες ρίχνοντας ψεύτικο αίμα στη σκηνή – αντί να διαδηλώνουν και να φωνάζουν. Ισχυρίζονται ότι δεν είναι ρατσιστές αλλά διατηρούν διασυνδέσεις με εξτρεμιστές όπως ο Τάραντ και με το αυστριακό ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας. Προωθούν συνωμοσιολογικές θεωρίες από το Internet στην πολιτική σκηνή.

Οι Ταυτοτικοί προσπαθούν να κάνουν επαφές με τους αμερικανούς οπαδούς της λευκής υπεροχής. Ο Σέλνερ λέει ότι είναι πατριώτης και μιλά για ελευθερία του λόγου και πολιτιστική ταυτότητα. Ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ο πρώην ηγέτης του Κόμματος της Ελευθερίας και πρώην αντικαγκελάριος που παραιτήθηκε πριν από λίγες ημέρες λόγω ενός σκανδάλου, κατέθεσε μήνυση για να σταματήσει τη δημοσιοποίηση φωτογραφίας που τον έδειχνε να δειπνεί με Ταυτοτικούς. Η μήνυση δεν έγινε δεκτή.

Ο κύριος μύθος των Ταυτοτικών

Παρ’ όλα αυτά, οι απόψεις των Ταυτοτικών έχουν περάσει στην επίσημη γλώσσα του Κόμματος της Ελευθερίας. Οπως η έκφραση «Μεγάλη Αντικατάσταση» την οποία χρησιμοποιεί ο Στράχε στις αναρτήσεις του στο Facebook για να περιγράψει το μυστικό σχέδιο που δήθεν ενορχήστρωσαν οι Εβραίοι για να αντικαταστήσουν τους λευκούς Ευρωπαίους με μουσουλμάνους. Αυτός ακριβώς είναι ο κύριος μύθος των Ταυτοτικών.

Ή η έκφραση «να υπερασπιστούμε την Ευρώπη» από την «εισβολή» και η αναφορά στην ανάγκη για «αναμετανάστευση» (που στην πραγματικότητα σημαίνει εθνοκάθαρση). Ολα αυτά είναι απόψεις των Ταυτοτικών και εξαπλώνονται γρήγορα.

Ο Τζέικομπ Ντέιβι, συγγραφέας μελέτης του Ινστιτούτου Στρατηγικού Διαλόγου στο Λονδίνο, είπε στη «Washington Post» ότι οι ανησυχίες για τη «γενοκτονία των λευκών» υπάρχουν εδώ και δεκαετίες. Αλλά οι νέες τεχνολογίες, συν ο πρόσφατος διεθνής συντονισμός της άκρας Δεξιάς συν η σημερινή πολιτική, η μεταναστευτική κρίση και η τζιχαντιστική τρομοκρατία έχουν δημιουργήσει την τέλεια καταιγίδα.

Η θεωρία συνωμοσίας της «Μεγάλης Αντικατάστασης» αποτελεί το μονοπάτι για να περνάμε από τις επικρατούσες συζητήσεις για τις επιπτώσεις της μετανάστευσης στη συμβατότητα ισλάμ και δημοκρατίας, στις εκκλήσεις για «αναμετανάστευση» και τελικά στη νομιμοποίηση της δολοφονίας. Οι περισσότεροι δεν θα ριζοσπαστικοποιηθούν μέχρι τέλους αλλά άλλοι ναι. Στους πιο ανισόρροπους οπαδούς αυτής της θεωρίας, η ανησυχία για τη «Μεγάλη Αντικατάσταση» δημιουργεί μια αίσθηση επείγοντος, μια αίσθηση υπαρξιακής κρίσης που απαιτεί άμεσα βίαιη δράση. Το «μανιφέστο» του Τάραντ αναφέρεται στην «εισβολή» μεταναστών. Η μανία κατά του Εβραίου Τζορτζ Σόρος, που εκδηλώνεται από την Ουγγαρία μέχρι την Αλαμπάμα, συνδέεται με αυτές τις απόψεις. Και όταν ο πρόεδρος Τραμπ ή ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι μιλούν για «εισβολή» μεταναστών, κλείνουν το μάτι στους Ταυτοτικούς.

Ολα τα παραπάνω αποτελούν δίλημμα για την αυστριακή και την αμερικανική αστυνομία. Ο Σέλνερ δεν είναι τρομοκράτης. Αλλά μήπως το κίνημά του εμπνέει την τρομοκρατία; Σαφώς έχει δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου. Αλλά μήπως ο λόγος αυτός οδηγεί στη βία; Του έχει απαγορευτεί η είσοδος στις ΗΠΑ και βρίσκεται υπό έρευνα στην Αυστρία. Τα ερωτήματα που θέτει όμως δεν είναι αυστηρώς νομικά αλλά ηθικά και πολιτικά.